Пожежі через обстріли палять жнива: ціна хліба для прифронтового Запоріжжя15.09.2025 ![]() Жнива-2025 в Запорізькій області вкотре пройшли під обстрілами. Аграрії обробляли землю, саджали а потім збирали врожай за десяток кілометрів від фронту. Як це вплинуло на кількість, якість, а головне – ціну хліба. Розповідаємо в матеріалі Forpost. Небезпечні жнива Цього року українські аграрії зіткнулися з більшими втратами врожаю через пожежі та обстріли, ніж у попередньому. Втрати зерна склали приблизно в півтора рази більше, а кількість інцидентів з «прильотами» на хлібні масиви зросла. Зараз рятувальники зосереджуються на запобіганні надзвичайним ситуаціям, особливо пожежам, на полях і підприємствах переробки зерна. «Всі наші зусилля були направлені на збереження того зерна, яке перебуває на полях, щоб уберегти його від виникнення різних надзвичайних ситуацій», – розповідає офіцер-рятувальник ДСНС Руслан Шпак, – Найбільше – це від пожеж, тому що пожежі – це саме страшне для хлібних масивів, що може бути для будь-якого сільгосппідприємства. Основні заходи в нас вживались для того, щоб поля були обкошені, обпахані і збиральна техніка була підготовлена до жнивної кампанії без порушень, які в свою чергу можуть призвести до великих наслідків – до пожеж на хлібних масивах та до великих збитків для сільгосппідприємствах. Рятувальник розповідає, що хліборобні підприємства та склади вкрай пожежонебезпечні, адже значна кількість борошняного пилу може спалахнути від найменшої іскри. «Зерно із полів переміщується на великі склади і там воно зберігається. І після цього наш фокус уваги переміщається на склади зберігання зерна і підприємства, які переробляють це зерно вже в борошно. Тому головна задача – не допустити там будь-яких надзвичайних ситуацій. Ну, в першу чергу це пожежа. Плюс борошномельні підприємства за собою тягнуть таку небезпеку, як вибухи, якщо накопичиться відповідна концентрація пилу – мучного пилу і з’явиться найменше джерело запалювання», – каже Руслан Шпак. Куди продають запорізький хліб Ще однин виклик для запорізького хліба – економічний. Представник борошномельного підприємства Василь Небоженко розповів про проблеми зі збутом продукції через окупацію південних регіонів. Раніше підприємства орієнтувалися на ринки на півдні України, але тепер необхідно шукати нові напрямки. «Ми виробляємо борошно, продаємо в Україні. Обсяги у нас впали значно, бо серед наших клієнтів були покупці, які зараз знаходяться на окупованій території – це південь України. І ми втратили дуже багато всіх і шукаємо нові ринки, на які ми можемо вийти: це Дніпропетровська область, Черкаська область, Київська область. Хоч раніше ми туди не продавали», – пояснив Небоженко. Источник: forpost.media * Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции. |
Свежие новости
У Хортицькому районі триває благоустрій • 15.09.2025
Пресс-релизы
|
Комментарии:
нет комментариев