Офіційно! Виконавчий комітет Запорізької міської ради інформує

22.09.2023

Офіційно! Виконавчий комітет Запорізької міської ради інформує

Останнім часом в інформаційному просторі міста з’являються маніпуляції щодо трактування прав громадян на проведення різноманітних масових зібрань та акцій під час дії правового режиму воєнного стану з метою розхитування суспільно-політичної ситуації у місті.

У зв’язку з цим, виконавчий комітет Запорізької міської ради інформує.

З 24 лютого 2022 року на всій території України введено правовий режим воєнного стану.

Відповідно до статті 39 Конституції України встановлено, що громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Згідно з статтею 64 Конституції України передбачено, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції.

Стаття 39 Конституції України інформацією, щодо якої маніпулюють в інформаційному просторі міста Запоріжжя не входить до переліку статей Конституції, права за якими не можуть бути обмеженими.

Заборона на проведення страйків, масових зібрань та акцій передбачена імперативною нормою частини 1 статті 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», що надає права правоохоронним органам відповідно реагувати та застосовувати до порушників різні види відповідальності за порушення законодавства в частині проведення масових зібрань та акцій в умовах дії правового режиму воєнного стану.

З огляду на перелічені норми законодавства виконавчий комітет міської ради рекомендує мешканцям міста та громадським активістам дотримуватись чинного законодавства України, яке діє на цей час.

В свою чергу нагадуємо, що депутати міської ради не зважаючи на воєнний стан продовжують виконувати свої повноваження. Всі пропозиції з питань віднесених до компетенції Запорізької міської ради можна адресувати депутатам міської ради для розгляду на засіданні сесії міської ради. Зі списком депутатів можна ознайомитись за посиланням https://zp.gov.ua/uk/persons/category/deputati-miskoi-radi/

Пам’ятайте! Запоріжжя залишається прифронтовим містом та знаходиться під загрозою постійних обстрілів, а місце масового скупчення людей може стати ціллю для чергового ворожого удару. Не наражайте на небезпеку життя людей.

Довіряйте лише офіційній інформації з перевірених джерел.

Источник: zp.gov.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |