Місто долучилось до всеукраїнського проєкту патронатних сімей

16.04.2024

Місто долучилось до всеукраїнського проєкту патронатних сімей

Запоріжжя візьме участь у новому загальнонаціональному проєкті з підтримки сімейного патронату. Окрім нашого міста, до проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» долучились також 184 громади з 21 області України. Мета – збільшити кількість патронатних сімей, які стануть для соціально вразливих дітей альтернативою інтернатним закладам.

Сьогодні представники міської влади спільно з соціальними працівниками у форматі семінару обговорили тонкощі розвитку патронату та нагадали містянам про переваги такого виду діяльності.

Патронатна сім'я - це оплачувана державою робота, яка створюється як альтернатива інтернатам та спецшколам. Вихователь та помічник вихователя в патронатній сім'ї надають тимчасовий прихисток дитині, яка опинилася у складних життєвих обставинах.

У Запоріжжі перша патронатна сім'я з'явилася в 2021 році, і до цього часу вона залишається єдиною в місті. Вона надає професійний догляд, виховання та реабілітацію дітям, котрі тимчасово не можуть проживати у своїх родинах. Наразі до родини було влаштовано 6 дітей.

- Така форма соціальної послуги є найбільш гуманною для дітей, які опинились в складних життєвих умовах. Їх влаштовують не до закладів, а до професійних вихователів. Дитина перебуває там, поки її біологічні батьки долають скруту або на час пошуку нової родини. Таким чином хлопчик чи дівчинка залишається у своїй громаді, зберігає контакти з родичами. Це менш травматично для дитини. Тому міська влада зацікавлена у подальшому розвитку патронатного виховання, - зазначив в ході семінару заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Васюк.

Так, за інформацією посадовців, окрім державного матеріального забезпечення патронатних сімей, у місті також розробляють варіанти грошової допомоги з бюджету Запоріжжя.

Наразі патронатна сім’я отримує повний соцпакет від держави: пенсійний стаж, відпустку та зарплатню - 5 прожиткових мінімумів. Окремо вихователі отримують кошти на утримання дитини.

- Патронатна родина отримує повний супровід та консультування від наших спеціалістів, стабільну зарплатню, підтримку держави та наразі обробляється питання відтермінування від мобілізації. Адже роль патронатної сім’ї в цьому випадку велика - вона виступає як вихователь, який допомагає подолати кризові ситуації в сім'ї. Вихователі з такої сім’ї співпрацюють з батьками дитини, допомагають їй пережити стрес та повернутись до сім'ї - біологічної чи нової,- пояснила начальниця служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталя Сиворакша.

Через війну в Запоріжжі є гостра потреба у створенні нових патронатних сімей. Так, на обліку в службі (управлінні) у справах дітей перебуває понад 2300 дітей. За 2023 рік 46 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, перевели у центр соціально-психологічної реабілітації.

Наразі в Запоріжжі діти, які залишились без батьківського піклування, направляються до дитячої лікарні, яка виконує функції лікування, обстеження та не є закладом для утримання і виховання дітей. Таким дітям необхідний прихисток.

- Ми опрацювали і у нас діє механізм співпраці між відповідними підрозділами стосовно повернення дітей в родину, забезпечення навчання та соціальний супровід, але місто як ніколи потребує розвитку патронату, ми у постійному пошуку кандидатів у патронатні вихователі, - додала Наталя Сиворакша.

Всього в Україні на сьогодні працюють близько 300 патронатних сімей, тоді як дітей, які потребують їхніх послуг, щонайменше 8000. Завдяки проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» кількість патронатних сімей має подвоїтися.

Нині у рамках проєкту в місті пропонують програму навчання для всіх форм сімейного влаштування, у тому числі для кандидатів на патронат.

Спеціалісти зазначають - стати патроном може кожен, хто виявить таке бажання та виконає необхідні умови. Деталі можна дізнатись у службі (управлінні) у справах дітей.

Источник: zp.gov.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |