Актуальні питання життєдіяльності Запоріжжя – на контролі міської влади

06.05.2024

Актуальні питання життєдіяльності Запоріжжя – на контролі міської влади

Підсумки опалювального сезону, підготовка до нового опалювального сезону, реалізація державної програми єВідновлення у Запоріжжі, допомога мешканцям пошкоджених будинків та вимушеним переселенцям. Ці та інші питання розглянули сьогодні на загальноміській нараді з актуальних питань життєдіяльності міста під головуванням секретаря міської ради Регіни Харченко.

Генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Сергій Астапенков відзвітував про підсумки минулого опалювального сезону та підготовку до наступного. Загалом опалювальний сезон 2023-224 років пройшов для Запоріжжя у складних умовах, але згідно з планом. Одразу після відключення опалення концерн «МТМ» почав готуватися до наступного опалювального сезону. Вже виконується плановий ремонт, заміна ділянок тепломереж, ремонт обладнання котелень.

Одне з найбільш складних питань – необхідність перегляду на державному рівні Постанови Кабміну щодо розподілу коштів, які отримують тепловики від споживачів. Зараз більшість цих грошей автоматично спрямовується на оплату спожитого природного газу, однак при цьому у концерна «МТМ» не залишається власних ресурсів на підготовку до опалювального сезону.

- Розумію необхідність перегляду Постанови Кабінету міністрів №812. Вважаю, що ми можемо вирішити це питання за підтримки Асоціації міст України. Тому доручаю концерну «МТМ» вже сьогодні підготувати з цього приводу проєкт листа за моїм підписом. Завтра маємо направити його до Асоціації міст України, - зазначила Регіна Харченко.

Заступник міського голови Віктор Гординський проінформував про хід реалізації у Запоріжжі державної програми єВідновлення. Продовжує працювати міська комісія з питань нарахування компенсації власникам державної допомоги на ремонт пошкодженого російськими обстрілами житла. Загалом у Запоріжжі з початку роботи комісії державна компенсація погоджена 421 власнику житла на загальну суму понад 25,7 мільйонів гривень. На сьогодні 392 власникам вже нараховано державну допомогу. Вони отримали майже 22 млн грн.

Працює міська комісії з питань надання компенсації за знищене ворогом нерухоме майно. За результатами розгляду комісія приймає рішення про надання компенсації власникам зруйнованого обстрілами житла, яке не підлягає відновленню. Зокрема шляхом отримання сертифікатів від держави на придбання іншого житла. На сьогодні комісією вже погоджена видача сертифікатів на суму 51,4 мільйони гривень.

- Виникає питання лише щодо випадків відмов мешканцям, які звертаються за отриманням компенсації на ремонт пошкодженого житла. Розумію, що такі рішення приймаються відповідно з законодавством. Однак завдання міських комісій максимально у рамках законодавства допомагати людям, щоб вони могли отримати цю державну допомогу, - заявила Регіна Харченко.

Обговорили на нараді і стан надання фінансової підтримки мешканцям Запоріжжя, житло яких зруйноване або стало непридатним для проживання внаслідок обстрілів. Директор департаменту соціального захисту населення міської ради Тетяна Круподера доповіла про результати роботи з верифікації вимушених переселенців, які знаходяться у Запоріжжі.

- Зараз у Запоріжжі залишаються 4800 сімей вимушених переселенців, які ще не звернулися за підтвердженням їм виплат від держави. Соцслужбам необхідно максимально активно працювати з цими людьми, щоб вони мали можливість вирішити це питання, подати необхідні документи, - сказала Регіна Харченко.

Було розглянуто хід підготовки парків, скверів, пляжів до літнього періоду. Зараз комунальні підприємства «Зеленбуд» та «Титан» активно продовжують працювати над цим. Секретар міської ради Регіна Харченко наголосила, що підготовка місць масового відпочинку є зоною особистої відповідальності керівників профільних комунальних підприємств.

Також під час наради Регіна Харченко доручила заступнику міського голови Сергію Білову вже завтра провести засідання робочої групи з підготовки проєкту Програми всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя м. Запоріжжя на 2024-2030 роки.

- Запоріжжя залишилося фактично єдиним містом України, де не розроблено подібну програму. Така ситуація є неприпустимою. Маємо у найкоротший термін вивчити досвід інших міст, врахувати історичні, культурні особливості Запоріжжя та підготувати, затвердити програму. Перший важливий крок – початок роботи створеної робочої групи, - заявила Регіна Харченко.

Источник: zp.gov.ua

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.
 
Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Свежие новости
Пресс-релизы
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |