misto.zp.ua

Голова Чернігівської територіальної громади Віталій МАНИЧ: «Наша сила – у єдності!»

Коли навесні 2014 року в Україні стартувала децентралізація влади, багато хто поставився до нововведення з обережністю. Але зміни на краще, що відбулися завдяки реформі, переконали у її необхідності найзапекліших скептиків.
 

Децентралізаційні процеси у Запорізькій області завжди привертали увагу ПОЗИЦІЇ. Саме тому днями ми відвідали Чернігівську територіальну громаду, яка утворилася на початку жовтня 2016 року у форматі «один район – одна громада». Вона об’єднала 11 сільських та одну селищну раду, 41 населений пункт. Про те, чим живе громада сьогодні, розповів її голова Віталій Манич.

 

Освіта і медицина

 

– Освітня та медична сфери відіграють важливу роль у життєдіяльності будь-якої території. Як вирішуються питання щодо їх функціонування та розвитку у Чернігівській ТГ?

 

– У складі освітньої мережі громади - 15 закладів загальної середньої освіти, з них 4 загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, 6 навчально-виховних комплексів, 3 опорні навчально-виховні заклади, 2 філії, що входять до складу опорного навчально-виховного закладу Чернігівська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Героя Радянського Союзу А. М. Темника.

 

Відповідно, утримання сфери потребує чималих коштів. Зараз видатки на освіту складають в середньому 63% бюджету громади. Безумовне, це велике фінансове навантаження, але ми добре розуміємо, що інвестуючи в освіту, дбаємо про майбутнє. Нам вдалося відчутно покращити матеріально-технічну базу навчальних закладів. Зараз дітлахи мають всі необхідні умови для отримання якісної освіти: автопарк, який складається з 12 шкільних автобусів, класні кімнати, облаштовані згідно вимог програми «Нова українська школа» та інше.

 

Важливим досягненням є програма по харчуванню учнів 1-4-х класів. Відповідно до неї, початкова ланка повністю харчується за кошти місцевого бюджету, дошкільна фінансується по формулі 50/50 в сільській місцевості і 60/40 – у селищі. Діти пільгових категорій звільнені від сплати за харчування.

 

Також, користуючись нагодою, хочу щиро подякувати нашим базовим сільськогосподарським підприємствам, які завжди надають допомогу у вирішенні нагальних питань, пов’язаних з освітою і медициною.

 

Надання населенню якісної медичної допомоги є одним з головних пріоритетів роботи громади. Від самого початку нами було створено КНП «Чернігівський Центр первинної медико-санітарної допомоги». Після комплектування його матеріально-технічної бази та виконання ремонтів ми зосередили увагу на забезпеченні центру медичним транспортом. За кошти інфраструктурної субвенції придбали два автомобілі Renault Duster, ще один отримали від обласної влади. А з Фонду Ріната Ахметова надійшов реанімобіль Toyota. До цього центр мав тільки старенький Opel.

 

Що стосується вторинної медичної ланки, нам також є чим похвалитися. Наша громада є однією з небагатьох в Україні, кому вдалося її зберегти, взявши на баланс районну лікарню. Так з’явилося КНП«Чернігівська районна лікарня». Вона також знаходиться у відремонтованому приміщенні і забезпечена необхідним транспортом. Відзначу, що в лікарні діє прийомне відділення, на яке покладені функції, від яких відійшла свого часу державна екстрена допомога. Наш стратегічний план – сформувати єдину систему первинної та вторинної медицини. Рухаємося до цієї мети покроково.

 

Завершивши розмову з керівником, ми отримали можливість на власні очі побачити життя Чернігівської ТГ. Віталій Манич запропонував нам відвідати декілька об’єктів та подивитися, як вони працюють.

 

З людьми і для людей

 

Першим пунктом маршруту став сучасний бібліохаб, на порозі якого нас зустріла начальник відділу культури і туризму Чернігівської селищної ради Інна Носко.

 

– Приміщення бібліохабу використовується для проведення різноманітних заходів - як офіційних, так і неофіційних. До перших, наприклад, належать сесії селищної ради, до других - засідання Молодіжної ради, перегляди фільмів, обговорення книжок, конкурсні програми. Також кожен мешканець громади може прийти до хабу із своїм ноутбуком, підключитися до Інтернету та попрацювати. Або скористатися нашими комп’ютерами, якими обладнані робочі місця, – проінформувала Інна Носко.

Наступним пунктом нашого маршруту став «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)».

 

– Ми обслуговуємо пенсіонерів та інвалідів. Аби урізноманітнити їх дозвілля та забезпечити постійне спілкування, в установі працюють гуртки: шаховий, народознавства і оздоровчий. В майбутньому плануємо створити гурток скандинавської ходьби. Ще в нас є клуб спілкування для пенсіонерів «Що наші роки?..», а також Університет третього віку. На одному з його факультетів наші підопічні навчаються комп’ютерній грамотності.

 

Крім цього, у центрі існує ще одна послуга, яка зараз користується великим попитом. Скористатися нею має можливість кожен, незалежно від віку. На час втрати працездатності ми надаємо в безоплатне користування засоби соціальної реабілітації: палиці, милиці, ходунки, візки тощо. Перша партія цих засобів була закуплена за рахунок бюджету громади.Зараз співпрацюємо з німецькою агенцією з розвитку GIZ, яка надає нам у цьому питанні всебічну підтримку, – розповіла директор «Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Світлана Костенко.

 

Зважаючи на те, що саме децентралізація в Україні надала можливість громадам максимально наблизити якісні адміністративні послуги до людей, на останок ми завітали до «Центру надання адміністративних послуг», який є одним із найбільших та найсучасніших в області.

 

– ЦНАП Чернігівської ОТГ, створений за сприянняПрограми «U-LEAD з Європою», почав працювати наприкінці листопада 2019 року. Сьогодні ми надаємо нашим мешканцям 124 адміністративні послуги, серед яких реєстрація місця проживання та актів цивільного стану, реєстрація земельних ділянок, нотаріальні послуги та інші, – розповіла начальник «Центру надання адміністративних послуг» Людмила Самура.

 

Мрії та плани

 

Символічну крапку у відрядженні до Чернігівської ТГ поставив її очільник Віталій Манич. Відповідаючи на наше останнє запитання про те, якою є його найзаповітніша мрія як керівника, він зазначив:

 

- Хочеться, щоб усі мешканці громади стали ще більш згуртованими. Тому що наша сила – у єдності! Тільки об’єднавши зусилля, ми зможемо зробити громаду заможною та процвітаючою. Якщо казати про плани, їх багато. Всі вони стосуються нашої громади. Разом з моєю командою наполегливо працюємо над їх втіленням у життя. Своє особисте завдання я бачу в тому, щоб зосередитися на питанні наповнення доходної частини бюджету, – підсумував наш співрозмовник.

 

Побажавши гостинній Чернігівській громаді подальших успіхів у нелегкій справі розбудови своєї малої Батьківщини, ми вирушили додому. Нехай все буде добре! Дорогу здолає лише той, хто йде.

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в