misto.zp.ua

Інвалідність – не недолік: Якою є історична роль людей з необмеженими можливостями?

3 грудня світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. Цей день був встановлений ООН в 1994 році для того, щоб нагадати суспільству про проблеми та права людей з інвалідністю, про те, як їх порушують у світі, а також про шляхи боротьби з цими явищами. Не дивлячись на те, що частка осіб з інвалідністю складає близько 15% від загальної кількості людей на всій планеті, суспільство ще не повністю навчилося бути готовим до звичного сприйняття таких людей, а також до толерантності та турботи у відносинах з ними. Щодня ці сильні духом люди руйнують стереотипи щодо своєї фізичної слабкості. Багато з них попри усе стають всесвітньо відомими діячами, роблять значний внесок у розвиток суспільства та культури та вже залишили своє ім`я в історії.

Гомер (VIII ст. до н.е.)

Постать давньогрецького поета Гомера пов`язана з багатьма загадками. Деякі історичні дослідження навіть висловлюють сумнів щодо того, чи була така особистість насправді, або ж це є збірним образом. Однак, традиційно Гомер зображався як сліпець. На користь цього є той факт, що у часи його життя зазвичай ремесло співців та поетів обирали люди з фізіологічними вадами. Його поезії, як, наприклад, “Іліада”, переповнюються яскравими, але стереотипізованими та канонічними образами, які могли бути описані зі слів очевидців. У тому ж творі є персонаж – сліпий поет. Деякі дослідники припускають, що цей персонаж є автобіографічним. І хоча наразі ми не зможемо дати точної відповіді – чи мав Гомер насправді вади зору та чи був Гомер взагалі – образ незрячого поета глибоко засів у культурі тих часів та мав особливе значення, був пов`язаний з даром провидця.

Людвіг ван Бетховен (1770-1827)

Хоча видатний композитор не мав вроджених вад слуху, але відомо, що найбільш успішні його музичні композиції були створені вже під час хвороби, що прогресувала. Бетховен страждав від тяжкої форми тинітусу – дзвону у вухах, що заважав йому сприймати не тільки музику, але й звичайне мовлення. Про те, яка хвороба спричинила це, досі тривають дискусії. Найпопулярніша версія – отруєння свинцем, якого було знайдено у пробі волосся вже покійного Бетховена. Ці проблеми не заважали Бетховену написати такі композиції, як Героїчна симфонія (1803-1804), опера “Фіделіо” (1803-1805), фортепіанні сонати №28-32, дві сонати для віолончелі, квартети, а також вокальний цикл “До далекої коханої”. Окрім цього, коли він вже був повністю глухий, він створив два своїх найбільш величних твори – Урочисту месу і Дев’яту симфонію з хором (1824 рік).

3

Фріда Кало (1907-1954)

Фріда Кало де Рівера, легендарна мексиканська художниця у стилі сюрреалізму, з 6-річного віку потерпала від гострого інфекційного захворювання – поліомієліту. Лікарі змогли врятувати дівчинку, однак хвороба вже вразила її праву ногу, яка потоншала та покоротшала. Через це вона почала кульгавити, однак вже тоді Фріда розуміла, що допомогти собі може тільки вона сама: попри труднощі, вона займалася плаванням, боксом та футболом. Однак вже через декілька років, коли мексиканці було 18 років, вона потрапила у автомобільну аварію. Лікарі прогнозували їй смерть, однак вона вижила та навіть почала займатися живописом. Так почався активний період її творчості. Не дивлячись на інвалідність та постійну фізичну біль, вона не тільки писала картини, що згодом стануть легендарними, а й стала дружиною відомого на той час художника Дієго Рівери, який був у захваті від сміливості та мужності дівчини.

Рей Чарльз (1930-2004)

Відомий естрадний співак, піаніст і композитор Рей Чарльз був змалечку незрячим. У п`ять років він почав втрачати зір, та вже у 7-річному віці він осліп повністю. Дитинство співака було справді непростим: він був свідком трагічної загибелі свого брата Джорджа та не мав можливості допомогти йому. Коли Рею було десять років, помер його батько, а через п`ять років померла мати. Такі життєві обставини не зламали молодого Рея та не завадили йому зробити блискучу кар`єру музиканта. Він виконував пісні різних жанрів, та особливо прославився як виконавець ритм-енд-блюз, а також соул, з зародженням якого пов`язують ім`я самого Рея Чарльза. За свої досягнення в музиці він був нагороджений 17 преміями “Греммі”, введений в зали слави рок-н-ролу, джазу, кантрі і блюзу, а також в зал слави штату Джорджія. Рей Чарльз був власником одного з найбільш упізнаваних голосів у світовій музиці та залишив свій помітний слід у історії її розвитку.

Стівен Гокінґ (1942-2018)

Стівен Гокінґ відомий перш за все як фізик-теоретик і космолог, але він також є доказом того, що жодна фізична вада не заважає людині залишатися особистістю. Вчений потерпав від бічного аміотрофічного склерозу, який проявлятися ще в 21-річному віці. Тоді він ще міг вільно пересуватися та повноцінно доглядати за собою, однак симптоми все посилювалися, та вже в середині 1970-х років він потребував догляду. Наступним випробуванням для Стівена стала пневмонія, якою вчений захворів у 1958 році. Після серії операцій, внаслідок трахеостомії його життя було врятоване, але Гокінґ втратив голос. Пізніше він отримав свій знаменитий «комп`ютерний» синтезований голос завдяки програмі Equalizer, яку створили спеціально для науковця. Компания Intel протягом багатьох років розробляла все нові й нові технології, щоб спростити комунікацію для професора, адже з кожним роком його рухова здатність погіршувалась, та спілкуватися ставало складніше. Тим не менш, окрім успішної наукової діяльності, що принесла йому всесвітню славу, він також мав час на особисте життя. Так, у 1965 році він одружився з Джейн Вайлд, яка народила йому три дитини, однак їхній шлюб тривав лише до 1995 року. В цьому ж році Гокінґ одружився зі своєю доглядальницею Елейн Мейсон, однак уже у жовтні 2006 року вони також розлучилися. Цікавим є той факт, що він став першою людиною з інвалідністю, яка побувала в невагомості: так, у 2007 році він здійснив політ у космос на борту Boeing 727. Вчений зізнавався, що факт отримання інвалідності його лякав, однак в такому стані він отримав внутрішню гармонію: «Хоча над моїм майбутнім нависла хмара, на свій подив я з’ясував, що тепер почав отримувати від життя більше задоволення, ніж раніше.»

Марлі Матлін (нар. 1965)

Ця американська акторка зробила на перший погляд неможливе: Марлі Матлін отримала найпрестижнішу нагороду в кінематографі – «Оскар» (1986 рік; номінація – Найкраща жіноча роль) – при цьому будучи глухою людиною. Вона є першою та наразі єдиною акторкою з такою вадою. До того ж, за свою роль в серіалі «Розумний сумнів» (1991-1993) удостоїлася двох номінацій на премію «Золотий Глобус», а пізніше була чотири рази номінована на найвищу телевізійну премію «Еммі» – двічі у 1994 році за роль у серіалах «Застава фехтувальників» та «Сайнфелд», у 2000 році за роль у судовій драмі «Практика» та в 2004 за роль у кримінальному телесеріалі «Закон і порядок: Спеціальний корпус». Окрім цього, Марлі має чотирьох дітей, які народилися абсолютно здоровими та не успадкували вади слуху.

Ці люди – лише мала частка від осіб з інвалідністю, які не опустили руки та попри усі складнощі присвятили свої життя служінню улюбленій справі та справедливо заслужили світову популярність. Можна лише здогадуватися, скільки серед нас живе таких неогранених алмазів, які потерпають від дискримінації та нерозуміння. День людей з інвалідністю щороку нагадує кожному з нас про те, що лише на принципах толерантності та рівності будується сучасне суспільство.

Микола Мельничук


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в