misto.zp.ua

Веганство – запорука здоров’я чи небезпечні витребеньки

sharon-mccutcheon-534872-unsplash

Останнім часом дедалі популярнішими стають варіативні звички харчування. Одна з них – веганство. Особливо розповсюдженим воно стає серед молоді, що вирішують змінювати свої звички, посилаючись на відомих зірок та блогерів.

Відомі і знамениті, вони не їдять м’ясо та не п’ють молоко, роблять котлети з бобів і не носять хутро, пропагуючи веганство усьому світу. Всесвітня улюблениця Дженіфер Лопес  – два роки тому стала веганом. Вона змінила свій спосіб життя в тепер, воно стало кращим та легшим. Співачка та акторка Майлі Сайрус, через любов до тварин, перейшла на рослинну їжу і демонструє своє веганське життя фанатам. Майк Тайсон, виснаживши свій організм наркотиками, чимало не втратив життя. Проте зараз, ставши веганов, очистив свій організм і отримав квиток у здорове життя. Акторка Наталі Портман, Леонардо ді Капріо, Бред Піт –усі вони прихильники веганства та затяті захисники тварин та екології. Навіть всесвітньо-відомі спортсмени переходять на цей шлях, продовжуючи демонструвати свої сили й перемоги.

Проте дехто все ж таки виступає категорично проти відмови від тваринної продукції, обґрунтовуючи це тим, що без споживання м’яса відбувається справжній дисбаланс організму. Тож, розглянемо усі «за» та «проти» такого відомого способу життя як «веганство».  А також чим же харчуються вегани та як замінити продукти тваринного походження без шкоди для здоров’я.

«Веганство» – це повна відмова від вживання продуктів тваринного походження, таких як: молочні продукти, м’ясо, яйця та риба.

Що ж стає головною причиною вибору такого харчування?

Оскільки ці продукти на думку декотрих, є найголовнішим джерелом білка, без них організм не буде спроможним функціонувати як слід. Критики веганства переконані, що рослинний білок не може бути альтернативою тваринному, оскільки має абсолютно інший набір мікроелементів. В результаті чого, людина починає хворіти, її кістки, зуби, волосся, нігті виснажуються і стають крихкими та ламкими. На їхню думку, вегани постійно відчувають голод, слабкість та мають проблеми зі шлунком. Більшість дієтологів  впевнені в тому, що білок – це основа всього тіла і організму в цілому. До того ж, страждають й інші органи та мозок. Відомий дієтолог Яна Кравченко стверджує, що нестача білка провокує ряд тяжких захворювань як: дефіцит заліза, гемоглобіну, слабкий імунітет, деградація статевих гормонів. Але основна небезпека такого харчування полягає у тому, що у жодному продукті рослинного походження немає вмісту вітаміну «B12». І доведено це численними науковими дослідженнями. А його дефіцит провокує значну деградацію мозку. Крім того, поглинання рослинного білка організмом відбувається важче, тому йде вдвічі більше навантаження на печінку.

Основною проблемою веганів вважають те, що в їхньому організмі налічується критичний вміст білку. Проте, якщо розглянути це питання глибше, можна виявити, що значно більша його кількість знаходиться в рослинних продуктах. Погоджуючись з тим, що його склад дещо інший, можна сказати, що ті корисні мікроелементи, яких не вистачає, можна з легкістю вживати у якості вітамінних добавок та бадів. Виникає думка: Навіщо ж так ускладнювати? Річ у тому, що саме м’ясо продукт, що тяжко перетравлюється організмом. Цей процес займає значну кількість часу, а залишки продукту надовго залишаються у шлунку, гниючи та порушуючи його кислотно-лужний баланс. Вслід чого, відкладаються шлаки та холестерин, що призводить до ряду хвороб. Білок вегани ж отримують від споживання бобових: квасоля, чечевиця, нут, кіноа, горох, а також  горіхи, насіння, сир тофу, рослинне молоко. Їх можна легко додавати до круп, робити різноманітні пюре, котлети, соуси на намазки. Крім того, жоден веганський прийом їжі не обходиться без зелені та овочів. Так, наприклад, броколі є добрим постачальником білка, з цією місією також справляються й шпинат, спаржа, авокадо, а також диво водорості – «Спіруліна», яка концентрує у собі близько 65% білка, що легко засвоюється.

Що ж до дефіциту кальцію, від якого можуть страждати вегани без вживання молочної продукції, варто не лише зазначити, що є безліч альтернативних постачальників кальцію, але й наголосити на неймовірній школі молока!

Є неймовірна кількість рослин, що концентрують у собі значно більше кальцію, аніж молочна  продукція. Так наприклад, не багато хто знає про користь насіння кунжута, що крім кальцію налічує у собі корисні для організму жири. Проте бажано обирати саме неочищене насіння, у якому вміст кальцію повністю зберігається. Крім кунжута, вегани отримують кальній з рослинного молока. А придбати його можна не лише в магазині, але й зробити самостійно! Існує безліч варіантів такого молока: макове, мигдальне чи будь-яке інше горіхове, кокосове, соєве, та навіть вівсяне! Для його виготовлення знадобиться лише замочити продукт на декілька годин а потім просто вичавити за допомогою комбайну усю внутрішність. Оболонку ж, що залишилася, згодом можна використати для іншої страви, наприклад печива.

Варто також зачепити тему звичайного коров’ячого молока, яке вживає в раціон більша частина нашого населення , вважаючи надзвичайно корисним. Науково доведено, що в молоці міститься гній та антибіотики, а крім того потужний гормон росту. Багато віків існує тенденція вживати молоко для здоров’я кісток і всього організму в цілому. Звичайно, воно провокує ріст та розвиток організму, як і молоко матері для дитини. Проте для дорослого організму молоко – суцільна небезпека. Практично 100% молока, як і молочних продуктів перетворюється у нашому організмі на слиз, що в результаті провокує простудні хвороби, алергії, гнійні висипи та багато інших проблем. Важливо зазначити, що при постійному вживанні молока з’являється ризик язви шлунка, а також захворювань на цукровий діабет та навіть рак. Причина в тому, що, як було зазначено вище, молоко корови стимулює розвиток організму, але не людського, оскільки призначене для теляти. Кожна тварина створена, аби на початковому етапі свого розвитку вживати молоко своєї матері. Тож чому люди вважають, що корова має давати молоко нам? Дехто може заперечити, що корова, незалежно від появи теляти дає молоко постійно, а отже воно не може призначатися саме йому. Проте, якщо замислитись, спадає на думку те, що корову періодично запліднюють, і роблять це навмисне для підтримання наявності молока.

Тому на сучасному етапі, вегани чимдуж намагаються довести суспільству, що коров’яче молоко є причиною постійних хвороб та запалень. І це неодноразово доведено сотнями веганів. Одним з таких прикладів є харків’янка Ольга Онищенко, що протягом 7-ми років не вживає в їжу жодної продукції тваринного походження, як і її чоловік, і 3-річний син.

«З того часу, як ми відмовились від продуктів тваринного походження наше життя суттєво змінилося в кращий бік. В підлітковому віці мені поставили діагноз – ревматоїдний артрит, який в процесі змін харчування перестав мене турбувати. Саша-мій чоловік, позбавився постійного головного болю, знизився артеріальний тиск, а найголовніше зник переддіабетний стан. Дійшли такого способу життя мі шляхом виключення на пошуку. Зараз я відчуваю себе абсолютно здоровою, а мої аналізи – добре цьому підтвердження. Мій син став веганом ще задовго до свого народження. І хоча більшість жінок категорично проти навіювання дітям своїх звичок, можу сказати, що його харчування приносить його здоров’ю лише переваги. Дитина з народження не може розуміти, що добре, а що ні, тому роль батьків – підказати йому, формуючи добрі звички. Але ми ніколи не примушували його їсть те, що він не хоче. Зараз він може самостійно обирати собі їжу, і якщо запропонувати йому цукерку або домашнє сироїдне печиво, він абсолютно точно обире друге. Наш раціон повністю збалансований, а зворов’я в ідеальному стані. Син ніколи не хворів на застуду, чому постійно дивуються знайомі, що мають інших дітей, не дотримуючись веганства».

Проте, якщо ж вибір такого харчування спричинений саме бажанням бути здоровим, крім звичайної відмови від молока та м’яса, варто прибрати з раціону також сахар, консерванти та пестициди. Чисте харчування – залог вашого здоров’я. За словами Ольги, найкращий сніданок для їхньої родини – смузі-каша із зеленої гречки з ягодами на рослинному молоці. В раціоні також присутні зернові культури, бобові, зелень, овочі та фрукти.

«Проте, як вже багато хто знає, вегани обов’язково мають приймати вітамінні добавки, особливо «Омега 3» та «Б12», що є важливими для життєдіяльності людини. Також, постійно треба слідкувати за нормами заліза в організмі, та іншими показниками». – додає експерт.

Неймовірний приклад значимості харчування для здоров’я демонструє приклад Олени Теліциної, яка саме веганством врятувала життя своєму чоловікові.

«Рік тому у мого чоловіка знайшли пухлину мозку. Вона була величезних розмірів. Під час операції вдалося видалити майже 95% пухлини, проте результати аналізів були надто погані. Частина злоякісної пухлини була закута далеко в середині мозку. Нам запропонували пройти хіміотерапію, проте гарантувати повне одужання ніхто не міг, а наслідки могли бути непередбачувані. Саме тому від цього шляху ми остаточно відмовились, і вирішили звернутися до альтернативних методів лікування. Ми кардинально змінили наше життя і звички. Ми вийшли в ремісію всього за півроку без хімії і променевої терапії, що з точки зору офіційної медицини НЕМОЖЛИВО. Зараз ми продовжуємо дотримуватися свого нового способу життя. І декілька місяців тому від пухлини в чоловіка залишився рубець. Гіппократ казав: «Нехай їжа стане вашим ліками, поки ліки не стали вашою їжею. І це насправді так! Вже доведено вченими, що на зростання всіляких пухлин дуже сильно впливає вживання в їжу будь-яких тваринних білків, цукру, всякої «хімії», ненатуральної їжі, і в той же час відмова від цих продуктів може призвести до регресії пухлини, і ми переконалися в цьому самі. Я переконана, що здорове харчування завжди буде основою здоров’я». – розказує Олена.

Веганство не означає харчування лише «травою», є багато продуктів рослинного походження, які надають вам сил та життєвої енергії. Проте досвідчені лікарі та біологи стверджують, що в усьому важлива саме міра. Вони визнають як шкоду, так і користь вищезазначених продуктів, тому рекомендують не відмовлятися повністю, а лише обмежувати їхнє вживання. Крім того, біолог Валентина Добрев зазначає, що серед продуктів тваринного походження перевагу слід надавати морській рибі та морепродуктам для отримання білка, домашнім яйцям, що є добрими постачальниками білків та жирів, а також яловичій печінці, що концентрує у собі найбільшу кількість заліза. Інші ж продукти переважають у своїй шкоді над користю, тож їхнє вживання безсумнівно можна обмежити до мінімуму. До того ж, білок обов’язково варто вживати разом з зеленими овочами, які покращують його поглинання та перетравлювання організмом.

Аналізуючи інформацію, можна сказати, що однозначної відповіді на питання: «Веганство – бути чи не бути?» – немає. Кожна людина має право обирати свій спосіб життя і харчування. До того ж, те, що є ідеальним для одних, може бути катастрофічним для інших. Шкідливі властивості м’яса та молока, наявність ртуті у рибі – усе це науково доведені факти. Проте, аби повністю відмовлятися від них, треба збалансовано та вдало підібрати свій раціон. Крім того, усі нове потребує часу для того, щоб звикнути, тож робити це треба поступово і з розумом. Головне – покладатися на свої відчуття і підлаштовуватись під них, вміти відчувати свій організм і слухати його!

Вікторія Приходько


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в