misto.zp.ua

Микола ГУЗЕНКО: «Ми відповідально ставимось до вирішення соціальних питань»

Микола ГУЗЕНКО: «Ми відповідально ставимось до вирішення соціальних питань»

Теми децентралізації та об’єднання територіальних громад ПОЗИЦІЯ вже неодноразово торкалась на своїх сторінках, але життя не стоїть на місці і в громадах повним ходом відбуваються зміни.
 

На результати проектів, які вдалось реалізувати за цей час завдяки реформі децентралізації, ми вирішили подивитись на власні очі, побувавши у Воскресенській сільській громаді, що у Пологівському районі. Зауважимо, що це одна із розвинених ОТГ у Запорізькій області, в її підпорядкуванні знаходяться села Воскресенка, Кінські Роздори, Лозове та Магедове.

Відзначимо, що сьогодні не кожна сільська громада має свій власний сайт, де можна дізнатися про новації, що проваджуються у її житті, і це вже можна вважати привілеєм і сучасним досягненням Воскресенської ОТГ перед іншими громадами.

 

За словами голови Воскресенської сільської ОТГ Миколи Гузенка, за цей рік було зроблено дуже багато: перш за все в селі Кінські Роздори поруч з будинком культури, на місці пустиря, побудували сквер, який засадили зеленою рослинністю.

– На мій погляд, ми зробили багато цього року. Півтори-два тижні тому завершили засадження скверу імені Івана Зінченка – нашого земляка, ветерана Великої Вітчизняної війни, тому ми вирішили присвяти цей сквер його імені. На засадах співфінансування з обласною радою відремонтували дорогу у селі Кінські Роздори в сторону Магедове, на що витратили 1 млн 200 тис. гривень. Також дві ділянки у селі Воскресенка, які нам обійшлися у 600 тис. гривень. В тому числі багато коштів було виділено на освіту – у нас два навчально-виховних комплекси і одна школа першого і другого ступенів, які потребують фінансування. До початку нового навчального року ми обладнали ці заклади всіма необхідними матеріалами і зробили там ремонти. Зараз працюємо над створенням будинку охорони, там розташовуватимуться служби поліції, пожежної охорони і комунального господарства. І задля безпеки селян плануємо оснастити деякі ділянки села камерами зовнішнього спостереження. Поки що вони встановлені тільки на будинку сільської ради, – розповів очільник громади.

 

Далі Микола Іванович запросив нас поїхати подивитись на усі ці досягнення своїми очима і поспілкуватися з людьми, які безпосередньо відповідають за ці процеси розбудови, аргументуючи тим, що краще один раз побачити, а ніж сто разів почути.

Ми зустрілись із старостою сіл Кінські Роздори, Магедове та Лозове Воскресенської сільської ради Сергієм Зубенком. Він повідомив, що ідея побудови паркової зони народилась ще два роки тому з подачі громадськості.

 

– 2016 року ініціативною групою було ухвалено рішення збудувати у центрі села Кінські Роздори сквер на честь нашого земляка Івана Зинченка, який визволяв наше село від фашистських загарбників. Тому ми не могли залишити його подвиг без уваги, і таким чином надали йому пошану. Ми звернулись до внука героя за підтримкою, який працював на той час генеральним директором Маріупольського ММК ім. Ілліча, і він з радістю відгукнувся посприяти нам в цій справі. У такий спосіб і побудували цей парк, – розповів староста.

 

Як доповнює Сергій Зубенко, навесні громада планує на території цієї паркової зони побудувати ще і дитячий майданчик, аби тут могли влітку бавитись діти, а також встановити шість камер зовнішнього спостереження, щоб мати змогу стежити за порядком на цій місцевості.

 

До того ж у Кінськороздорівському навчально-виховному комплексі на третьому поверсі встановлена креативна інсталяція у вигляді сільської вулиці, з намальованими хатами і відображенням сільського побуту. Ще у школі є кімната історичної пам’яті національного виховання, де зберігаються раритетні речі мешканців села, експонати часів Другої світової війни тощо. А ще є зала традиційного одягу і народних ремесел.

 

– Кімната історичної пам’яті була створена 2012 року за допомогою наших випускників. Оцей стенд, на якому ви бачите фото різних часів, був зроблений учнями, які закінчили нашу школу цього року. Задля його створення ми переглянули майже дві тисячі фотографій, які пов’язані з історією учбового закладу, – вказав на стенд заступник директора з навчально-виховної роботи Кінськороздорівського НВК Олексій Черкун.

 

Це не єдина гордість школи. Директорка навчального закладу Наталя Гузь розповіла нам, що у школі також викладається автосправа, де діти навчаються навикам водіння і вивчають пристрій автомобілів.

 

– П’ятдесят років поспіль в нашому закладі викладається автосправа, яка є базою для отримання водійських прав.

По закінченні даного професійного напрямку діти отримують свідоцтво і вже потім з успіхом складають іспити на права категорії В та С. Багато хлопців вже в армії служать водіями, дехто працюють механізаторами або на підприємствах, – зазначила пані Наталя.

 

У залі традиційного одягу і народних ремесел директорка показала нам унікальні експонати. Вразила карта України, вишита учнями НВК. На неї зображені господарства кожної області країни, а також ми побачили панно, присвячене рідному селу.

Не оминули увагою і Воскресенський НВК, гордістю якого є тренінговий кабінет, на базі якого, за словами Тетяни Харь, начальника відділу освіти Воскресенської громади,проходять безкоштовні тренінги для працівників громади різного спрямування. Підкреслимо, що все це здійснюється частково за кошти громади, а частково за кошти приватних інвесторів. Кабінет оснащений проектором та ноутбуком для перегляду різних лекційних матеріалів.

 

Питання медичної допомоги у Воскресенській ОТГ вирішуються Воскресенським центром первинної медичної допомоги, де мешканці сіл, що входять до складу громади, отримують кваліфіковану консультацію і за необхідності проходять медичне обстеження. Також у селі Воскресенка за участю громадськості в будівлі колишнього бару відкрито фітнес-клуб, і тепер сільські мешканці мають змогу займатись спортом у будь який зручний для них час. Не кожне село може цим похвалитися.

Перш ніж залишити гостинну громаду, Микола Іванович повів нас подивитись, як проходять роботи зі зведення храму в селі, купол для якого вже освячений. Це свідчить про те, що віра є основоположним напрямком у житті селян.

 

Відвідавши Воскресенську ОТГ, ми переконались, що завдяки активній участі у реформених процесах, громада вийшла на рівень найуспішнішої у Запорізькій області.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в