misto.zp.ua

«True журналістика»

45467639_2123440851053204_1704999207879835648_o

Радіо “Universe та портал Пороги завжди там де цікаво. А саме на Форумі Новомедіа”, – так у соц. мережах ми підписали свої прямі ефіри, які вела наша магістранка Токмань Діана з одного із найпопулярніших журналістських форумів.

Цього року на Форумі обговорювали: “TRUE журналістика”. Понад 350 учасників з різних регіонів країни, 30 медіа-експертів, та 50 волонтерів працювали під гаслом – «Нові медіа та вічні цінності».

Новомедіа Форум – щорічна журналістська подія в Києві. Проводиться з 2011 року. На майданчику представляють всі види ЗМІ: телебачення, преса, радіо, інтернет. У Форумі щорічно беруть участь понад 30 ключових спікерів. В рамках заходу проходять ексклюзивні презентації, майстер-класи від практикуючих фахівців, гострі дебати, ярмарок вакансій, урочиста церемонія нагородження та багато іншого готують організатори медіа дії.

45488805_2124929444237678_2781885725329588224_o

Першим виступав президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук. Говорив про те, що на форумі зібрались ті. хто тільки починає працювати у сфері ЗМІ, багато студентів, є практикуючі медійники, але всіх об’єднують книжкові знання, які не збігаються з реаліями.

“Всі ми знаємо з підручників про основи справжньої журналістики, але все частіше читаємо тексти, які написані через призму власного переживання, які мають інтерпретацію автора. Що цінніше для аудиторії: подія чи особисті переживання автора? Саме тому ми обрали тему трушної журналістики –  журналістики в її первинному значенні. Тож вітаємо його величність факт».

45713000_1177649122374161_1911835164883812352_n
Кожного року Форум запрошує “персону”. Цього разу лекторій відкривала Ольга Фреймут. Ділилась своїми професійними та життєвими принципами. Вважає. що журналіст – персона і просто необхідно мати свій почерк. Багатопрофільність не працює.

«Якщо ви будете універсальним — будете плямкую всюди, але не помітною плямою. Я виділялась в екрані тому, що була завжди собою. Навіть, попри те, що спочатку всі крутили біля скроні і говорили, що так не робиться. Якщо вам говорять, що це не формат, значить ви все робите правильно. Моя ніша, на той час була специфіка української мови, галицькі слова та загальна легкість у подачі», – до цього Ольга додає, що важливо мати вузьконаправлену освіту. 

45510975_915376595334170_8293379164774334464_n

Форум мав декілька локацій, що поділялись за форматом медіа. У потоці телевиробництва досвідом ділилися представники телеканалів 1+1, СТБ, «Україна», «Прямий», 112 Україна. Говорили про прямі ефіри, непередбачувані ситуації в студії, про різні жанри телепродукції.

Всіх зворушила лекція «Журналістика, що рятує життя» від Ірини Заславець (СТБ). Говорили про те, як правильно розповідати історії потребуючих у допомозі людей. Ірина розповіла, що робити аби одним сюжетом зібрати 2 мільйони. А саме, благодійний матеріал має показати не тільки “проблеми”, а й вихід із ситуації. В історії важливо показати деталі, а не загальну картинку. На питання, як порається з емоційно-складними ситуаціями ділиться, що довго приходить в себе після будь-якого матеріалу.

«Коли кожного року у мій День народження приходить батько дівчинки, яку ми не встигли врятувати (хвороба була прогресуючою і просто не вистачило часу на збори), ти переживаєш, як вперше. Коли сюжет збирає достатню суму і потім пише мама дитини і дякую за можливість життя –  переживаєш, як вперше… Коли професія не просто робота, а місія, ти розумієш, що всього лише одним сюжетом можна врятувати чиєсь життя, але за цим стоїть величезна робота», – коментує вона.

TNF_5351-1024x684
Студентам, інколи, не вистачало часу задати всі питання, але найпопулярнішими були: «Як потрапити на телеканал?, “Як відчувати себе впевнено у кадрі?”. Ведучий «Сніданку 1 + 1» Єгор Гордєєв відповів, що тут варто відразу зрозуміти, а чи треба воно тобі, бо якщо прямі ефіри дійсно справа твого життя – обов’язково потрапиш на канал і дійсно будешь жити своїми ефірами:«Як потрапити на канал вам не скажу, бо у кожного свій шлях. Та варто сказати, що наш Сніданок – абсолютно мобільний та дуже нормований між інформацією та розвагою формат і я отримує колосальне задоволення від тієї сфери де працюю. Коли ми з міністром готуємо бануш і одночасно говоримо про нагальні проблеми – інформація сприймається набагато простіше…. По суті, ми створюємо сторі і якщо ти столітейлор, який дійсно знає все про те, що відбувається – будеш відчувати себе впевнено».

45593487_1100297926819694_8175275522708733952_n (1)

Крім цього були виступи від Олени Говорової, спортивного коментатора, бронзової призерки Олімпійських ігор. Майстер-клас для юних журналістів з двох телевізійних студій від Світлани Іскрук (CBN Україна), семінар про майстерність телевізійної документалістики від режисера Сергія Долбілова і наостанок яскравий виступ Петра Мага (відомого актора, телеведучого 112 каналу) оживив аудиторію. Він артистично зацікавив молоду аудиторію розвиватися, багато читати, вивчати українську мову і менше сидіти в соціальних мережах.

На потоці друкованих та електронних ЗМІ також не нудьгували. Лайфхаками для роботи з інформацією поділився головний редактор «ОГО» Віталій ГолубєвІгор Луценко, журналіст і депутат України з Юрієм Грициком, головним редактором «Вголос» провели пізнавальний семінар, порівнявши політику і тенденції двох медіа-компаній FOX і CNN, де проаналізували небезпека пропаганди в журналістиці. Олег Гавриш з видання «Новое время» говорив про універсальність в журналіста і як залишитися в професії, якщо закриваються редакції. У свою чергу Тетяна Чорновіл і Григорій Шверк, які є журналістами та народними депутатами, розповіли, чому медійники йдуть в політику, які можуть бути наслідки й чи можуть бути не заангажованим медіа в період виборів.

Торкнулися також важливості та актуальності контенту. Юрій Бутусов, головний редактор Цензор.НЕТ, поділився редакційними традиціями успішного видання, розповів, як висвітлюється військова тематика і як відбувається «атака і оборона» в журналістиці. Він порадив: «Щоб бути в тренді своєї професії потрібно працювати над собою, своїм професійним ростом, знати актуальні акценти сьогоднішніх течій і змін в суспільстві». Про безпеку журналістів і про обмеження свободи слова в Україні поміркували разом з головою Національної спілки журналістів України Сергієм Томіленком, пише офіційний сайт Форуму.

Розвиток YouTube каналів теж не оминув увагу лекторів. Тележурналіст Кирило Євсеєв разом зСеменом Кременюк з компанії AIR на власних прикладах показували, які теми  обговорюються найчастіше, як на цих роликах мати собі на прожиття та які технології і хайпи прийнятні для ютуберов.

45513740_2124929590904330_2302517532000518144_o

Радійників представляв популярний журналіст, ведучий Radio Rocks Сергій Кузін. Він поділився своїм багаторічним досвідом, розповів про популярні формати, мовлення, музику, роботу діджея. Повну лекцію можна переглянути на нашій сторінці у фейсбук.

45482571_2123441837719772_8742881345232961536_o

Крім навчання були фотосесії зі спікерами, розіграш лотереї з призами від партнерів, реалізація підручника «Новий журналіст» з яким можна ознайомитись завітавши до студію Радіо “Universe”.


За підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні та Південноукраїнського центру медіаграмотності у рамках Програми малих грантів громадської дипломатії для підтримки проектів у сфері освіти й культури «Медіаграмотні і розумні: кооперація студентської молоді України і США».


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в