misto.zp.ua

Недитячі ігри вільнянських посадовців

Децентралізація та створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) породжують цілу низку нових викликів. Нерідко на території новостворених громад банально немає всіх потрібних її мешканцям об’єктів соціальної інфраструктури. А отже – їхні жителі користуються тими, що розташовані поза межами «юрисдикції» їхніх ОТГ.

Зрозуміло, що це все має бути відповідно урегульовано. Наприклад, якщо йдеться про дитячі заклади – то через міжбюджетні трансферти. Громада, в якій, скажімо, немає свого дитячого садка, але яка має відповідні кошти, просто перераховує їх іншій громаді (громадам), на утриманні яких такі заклади знаходяться.

Здавалося б – нічого складного, ніякого простору для конфліктів та спекуляцій. Але то в – теорії. Практика ж, як виявилося, буває зовсім іншою. Особливо – якщо комусь починає здаватись, що своєрідна «залежність» може бути використана для здійснення брутального тиску чи вирішення питань, котрі жодного стосунку до дошкільної освіти не мають.

Діти з Павлівської ОТГ відвідують дитячі навчальні заклади Вільнянської міської ради -  садки (КДНЗ «Ясла-садок №3 «Сонечко», КДНЗ «Ясла-садок №5 «Казочка», КДНЗ «Ясла-садок №6 «Дзвіночок»). Ні про яку «благодійність» не йдеться – громада справно сплачує гроші за це. Станом на 14 вересня 2018 року Павлівською сільською радою не лише здійснено перерахування грошових коштів на бюджетний рахунок Вільнянської міської ради у повному обсязі, але й здійснено переплату на майбутній період часу у розмірі 48237 грн.

Однак вихователі згаданих дитсадків відмовляються приймати раніше оформлених дітей до відвідування дитячих садків. Зрозуміло, що це не є їхньою приватною ініціативою: вказані дії скеровані посадовими особами Вільнянської міської ради, що незаконно вимагають від Павлівської сільської ради сплати на користь Вільнянського міського бюджету суму у розмірі 342938,73 грн. – нібито «недоплаченої субвенції».

Звідки взялася ця сума – невідомо. Павлівська сільрада надала «Акт звіряння взаєморозрахунків з Вільнянською міськрадою» (підтверджений відповідними платіжними дорученнями). Натомість мер міста заявила, що за даними загадкового «моніторингу стану виконання умов договору» сільрада винна якусь фантасмагоричну суму.

Можна було б припускати, що йдеться про технічне непорозуміння. Однак проти цього свідчить відсутність будь-якої спроби перевірити реальний стан справ. Про це в офіційних листах – взагалі ні слова, в них є лише прямі погрози та шантаж: якщо Павлівська сільрада негайно не виплатить озвученої суми, то «діти Павлівської сільської ради прийматись не будуть у зв’язку з відсутністю фінансування» І це при тому, що реально за свої послуги вільнянські дитсадки отримують від павлівчан суттєво (а порівняно з окремими регіонами – й в рази) більше, ніж будь-де в Україні!

Та навіть поза суто фінансовим контекстом – чиновники йдуть на грубе порушення Конституції та законодавства. У відповідності до ст. 9 Закону України «Про дошкільну освіту», громадяни України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак мають рівні права на здобуття дошкільної освіти у закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності. Як бачимо, ніяких законних підстав для дискримінації дітей на підставі «з’ясування стану міжтрансферних розрахунків» не існує.

Наївно було б вважати, що цього не розуміють у Вільнянській міськраді. Чудово розуміють! Однак продовжують наполягати на своєму, оскільки тут апріорі йшлося не про гроші на дошкільну освіту, а про те, щоб «натиснути» на Павлівську ОТГ та «намутити» трошки грошей.

Причому керівництво Вільнянської районної ради (А. Салякін) не зупиняє те, що він, де-факто, робить заручниками своїх ігор та фінансових апетитів дітей дошкільного віку!

Законність дій вільнянських посадовців перевірять правоохоронці (Павлівська сільрада відправила відповідне звернення до прокуратури Запорізької області). Порушення – очевидні і просто кричущі, а отже, сподіваємось, що проблему буде вирішено і діти підуть до дитсадків.

Але, за будь-якого розвитку подій, залишиться питання щодо того, чи є у окремих місцевих чиновників совість і межа, яку вони не готові будуть переступити в пошуках «свого інтересу»?

А. КАМЕНСЬКИЙ


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

Виконавчий комітет Вільнянської міської ради | 24.09 2018 в 16:19
Прочитавши статтю пана Каменського А., хочеться прокоментувати. Стосовно «здійснення брутального тиску» виконавчий комітет Вільнянської міської ради повідомляє, що фінансова частина взаємовідносин стосовно виховання дітей Павлівської сільської ради в дошкільних закладах міста обумовлена договором про надання субвенції від 15.02.2018р., який систематично протягом року не виконується надавачем субвенції в частині суми та дати помісячного перерахування. Це питання загострюється сильніше, так як наближається закінчення бюджетного періоду і дошкільні навчальні заклади міста просто не мають змоги освоїти власні бюджети, а міська рада профінансувати. Щодо «натиснути» чи «намутити трошки грошей», то згідно п.п.48 п.1 ст.2 БКУ «субвенції – це міжбюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про надання субвенції». Прикро, що сільська рада не розуміє цього терміну в повній мірі. Відносно «ігор та фінансових апетитів», то всі нестачі фінансування згідно щомісячних звітів про фактичне використання коштів, наданих сільській раді, погашаються саме за рахунок районного бюджету. То ж складається враження, що районний бюджет є заручником «ігор та фінансових апетитів» сільської ради. Павлівська сільська рада усно, письмово, на сесіях своєї ради впевнено стверджує про повне виконання своїх обов’язків стосовно договору і не вважає, що заборгованість за договором на 01.09.2018 складає 342938,73 грн. Після безлічі безрезультатних спроб вирішити це питання листами, зверненнями та нарадами, міська рада вимушена була 28.08.18р. надіслати претензію відносно заборгованості до надавача субвенції з метою припинення фінансових порушень як зі сторони надавача субвенції (сільської ради) при невиконанні договору, так і зі сторони отримувача субвенції (міської ради) відносно постійної нестачі фінансування згідно щомісячних звітів про фактичне використання коштів. Що стосується співпраці протягом вересня, то тут є частковий результат щодо непорозумінь та намагань їх вирішити, це окрім погашення заборгованості за фактичне використання коштів за серпень в сумі 42887,76 грн, також перераховано двома платежами (як вимагає договір) повної планової суми вересня, а саме 96474 грн! Тож, свою помилку Павлівська сільська рада розуміє, але перераховувати недофінансовані планові асигнування за попередні періоди в сумі 300050,97 грн відмовляється. Отже, питання фінансування залишається відкритим, кінець бюджетного періоду наближається, а фінансування за договором в повній мірі не має. Тож, вибору, окрім стягнення заборгованості в судовому порядку, не маємо. А Вам, шановний пане Каменський А., пропонуємо припинити паплюжити виконавчий комітет Вільнянської міської ради, бо таке може написати людина, яка не знається у Бюджетному кодексі, або не розібралася в ситуації.

Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Розділ "Новини Запоріжжя" - це найвичерпніша інформація про події та події у найголовніших сферах: політиці, економіці, культурі, мистецтві, освіті. Крім цього розділ містить актуальні репортажі. Стрічка новин, що постійно оновлюється, Запоріжжя та області завжди містить найактуальнішу та корисну інформацію про наш регіон

Контакты

Контактна інформація знаходиться у розділі Контакти | Про нас

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в