misto.zp.ua

Бджолине золото, або скарб корисних компонентів

annie-spratt-137316-unsplash

Професійне свято День пасічника в Україні відзначається в другій декаді серпня. з 1997 року. У кожному домі можна знайти великий глечик з медом, або хоч маленьку баночку не лише солодкого, а ще й дуже корисного продукту. 

Ще Гіппократ казав:  «Якщо ви захворіли, і нічого не допомагає, зверніться до бджіл». В стародавній Греції мед вважали цінним даром, який падає з небес разом з ранковою росою. Чому мед вважають біологічним золотом і справжнім лікувальним засобом мало не від усіх хвороб!? Річ у тому, що мед за своїм складом нагадує кров людини. Він містить 13-20% води, 70-80% вуглеводів (глюкоза, фруктоза, сахароза) вітаміни (В1, В2, В6, Е, К, С, провітамін А). Також присутні антисептичні речовини, через що мед використовують, як засіб народної медицини .

Молодий пасічник з Запоріжжя, Сергій Юрченко охоче розповідає про своє захоплення

-Сергію, на вашу думку, бджоловодство в Україні на якій стадії розвитку?
–Бджоловодство потроху відновлюється. Взагалі, в Україні це ремесло передається з покоління в покоління. Так і мені передалось воно від батька. У світі нараховується близько 48 типів бджолиних родин з них десята частина- в Україні. Світове виробництво меду складає близько 400 тисяч тон на рік, з них кожна 7 вироблена в Україні.
-Кого можна вважати пасічником, а хто ще любитель?
–Господаря 20-30 бджолиних сімей вважають пасічником, а ось в Канаді людина, яка має пасіку з 200-300 бджолиних сімей-ще любитель і тільки 1000 сімей-це пасічник.
-Скільки квіточок треба бджолі облетіти, що б отримати 100 грам меду?
–Точно не скажу, але близько тисячі, не менше.

Як зазначають лікарі, добова доза меду 100-150 грам для дорослих і 50-70 грам для дітей. По поживності 200 грам меду прирівнюються 240 грам горіхів, 450 грам риб’ячого жиру, 180 грам сиру, або 350 грам фаршу. Організм засвоює мед на 100% (для порівняння: м’ясо засвоюється на 95%, яйця-95%, молоко-91%, хліб-96%, картопля -89%)

Такий скарб здорових компонентів можна придбати і в магазині і на базарі, ціна за кілограм близько 85-120 гривень, все залежить від якості меду.

ТОП-5 найкорисніших сортів меду

№1-Гречишний мед. Він набагато темніший всіх інших сортів меду: його колір варіюється від темно-жовтого до темно-коричневого. Користь від цього меду величезна: лікує анемії, гіпертонію, авітаміноз, стоматит, гастрит. Близько 150 гривень за кілограм.

№2-Липовий мед. Світло-янтарного відтінку, а також неймовірно духмяний. Допомагає при лікуванні ангіни, бронхіальної астми, бронхіту, захворювання нирок.Близько 120 гривень за кілограм.

№3-Акацієвий мед. Це найвідоміший сорт меду, один гектар дозволяє бджолі зібрати близько 1500 кілограмів меду. Допомагає при  шлунково-кишкових  захворюваннях, та при лікуванні порушень нервової системи. Близько 120 гривень за кілограм.

№4-Вересковий мед. Ідеальний продукт для поціновувачей гірковатого смаку. Коли він густішає –нагадую желе з великим вмістом бульбашок повітря у середині, але якщо його перемішати, він знову стане рідким. Допомагає при відсутності апетиту, судинних захворюваннях, захворюваннях нервової системи. (В Україні майже не доступний)

№5-Каштановий мед. Достатньо темний та густий мед, якому властива приємна гірчинка. Каштановому меду належать антимікробні характеристики, він також зміцнює організм і допомагає у боротьбі з хворобами. Близько 490 гривень за кілограм.

Визначити якість меду можна за допомогою йоду, або олівця. Якщо крапля меду, в яку додали йоду посинішала – продукт не якісний. У випадку з олівцем – паганий мед потемнішає після контакту з графітовим стрижнем.

мед

Тож обирайте мед якісний і не шкодуйте грошей для справжнього скарбу корисних речовин!

Валентина Кузьміна


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в