misto.zp.ua

Права рука не знає, що ліва витворяє

vince-fleming-613819-unsplash

У кожній компанії знайдеться людина, яка все робить ніби в дзеркальному відображенні. Нічого незвичного, просто це – шульга. Сьогодні  10-15% населення землі розрізає смаколики саме лівою рукою адже святкують День шульг.

Ще близько двох десятків років тому, таких людей побоювались, а малюків намагались перевчити робити все правою рукою. Згодом суспільство змінило свою думку і, навіть, започаткувало свято ліворуких . Якщо  в 20 сторіччі ця особливість не викликала приємних асоціацій, то за часів стародавнього Риму, таких людей відкрито боялись. Їх вважали помічниками диявола та називали «sinister», що в перекладі позначає «злий».

Особливо складно довелось шульгам у часи інквізиції. Усі відхилення від норми  сприймали, як мітку чорних сил і вирок був один – вогнище. До речі, Жанна д’Арк також була шульгою, це послугувало доказом, причетності  до зв’язків з дияволом. І все ж лівші змогли довести свою індивідуальність і відомий сказ Миколая Лєскова про приткого шульгу, який зміг підкувати блоху, дуже у цьому допоміг.

Талановитих людей, які змогли стати відомими не дивлячись на свою особливість можна перелічувати годинами. Найвідоміші з них: Леонардо да Вінчі, Микеланджело Буонарроти, Вольфганг Амадей Моцарт, Людвиг ван Бетховен, Наполеон, Марк Твен, Чарлі Чаплин, Курт Кобейн.

Чому люди діляться на два типи: правші і лівші?

З наукової точки зору, у шульги інакше працює мозок, права півкуля головного мозку яка відповідає за творчі здібності більш розвинута. Тобто у правші домінує ліва півкуля, яка відповідає за праву частину тіла. Наука надає чотири основні причини ліворукості:

  1. Генетична. Домінантність правої кулі передається генетично і навіть через покоління. Можливість народження дитини-шульги, якщо батьки ліворукі, становить 46%.
  2. Родові травми, або патології у вагітних. Родові травми можуть вплинути на розвиток мозоку дитини, через це малюк може стати шульгою.
  3. Вимушено. Частіше за все виникають у ранньому віці при травмуванні правої руки.
  4. Повторювання. Буває, що дитина просто повторює за одним з батьків і це перетворюється в звичку.

Зараз психологи рекомендують не перевчати дітей, які звикли все робити лівою рукою. Такі діти, зазвичай, набагато наполегливіші ніж однолітки, мають художні здібності і надзвичайно талановиті.

Цікавих факти:

  • Статистичні данні вказують на те, що серед відомих спортсменів багато лівш. Приблизно 40% олімпійських медалей виборюють лівши.
  • Лівші частіше страждають захворюваннями нервової системи та алкоголізмом.
  • В середньому, лівши живуть на 9 років менше, ніж правші. До цього висновку прийшли вченні у 1991 році.
  • Якщо жінка вагітнішає старше 40 років, її шанс народити шульгу підвищується на 130%.
  • Чоловіків лівшей набагато більше ніж жінок лівшей.
  • Lrrtm1 -назва гену, який визначає, буде дитина шульгою, чи не буде.
  • Кількіть лівшей скорочується. В кам’яному вікуїх було 50%, потім 25%,а зараз лише 5%.
  • У штаті Пенсильванія існує стипендія для лівшей, які добре навчаються.

Валентина Кузьміна


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в