misto.zp.ua

Днепр может исчезнуть через 20 лет

 

Река Днепр может исчезнуть через 20-30 лет

Такое мнение во время круглого стола в Агентстве региональных инициатив, на котором обсуждали проблемы реки Днепр, высказал генеральный директор Национального заповедника «Хортица» Максим Остапенко.
 
— За роки спостережень я бачу надзвичайно погану тенденцію щодо стану акваторії Дніпра і ресурсів, які поки що є в річці, — отметил Максим Остапенко. — Через 20-30 років Дніпра як річки вже не буде. Він зараз перетворений на систему штучних водосховищ, тобто озерного типу. Рівень експлуатації, зарегульованості та освоєння цього ресурсу перетворює його з річки на водно-болотну систему. Відповідно, відбуваються зміни, які бачать навіть звичайні люди. Кілька десятків років тому у Дніпрі була кришталева вода, білий пісок, небагато водоростей та дуже багато риби — водилися осетри до 200 кг, нормальний розмір сому був 3-4 метри. А зараз залишилася практично тільки риба озерного типу, останні 5-7 років ми практично не бачимо риби під водою. Спостерігається й дуже серйозна загазованість ґрунтів, багато мулу. Річка перетворюється в неякісну водойму з умовно питною водою. Її винищили стоки з великим вмістом органічних та неорганічних речовин, які зараз використовуються у пральних та миючих речовинах. Вони шкідливі і для флори, і для фауни. З іншого боку, є надзвичайно гостра проблема браконьєрства і несвідомого ставлення звичайних людей. В колосальних масштабах йде промисловий вилов риби та використання електровудочок, коли електрозарядом б’ється певна акваторія і потім збирається вся риба, яка на поверхні. Але, разом з тим, винищуються і мікроорганізми та інші види живого, які живуть у річці. Крім того, наші люди не розуміють, наскільки шкідливим може бути пластик. А тим часом Дніпро перетворюється на колосальну стічну помийну яму, де цей пластик напіврозчинений, розірваний та в іншому виді і ним годується та ж риба. Це викликає багато проблем.
 
Спасать Днепр надо всей страной

Большое беспокойство вызывает то, что на государственном уровне проблемы Днепра никак не решаются.

— На жаль, на державному рівні проблеми ігноруються, — подчеркнул Максим Остапенко. — Якщо Дніпро перестане бути питним, це буде катастрофа, страшніша за Чорнобильську. Час займатися проблемою на вищому рівні. В першу чергу, міністерства екології та природних ресурсів. Бо дуже часто чиновники лише готують відповідь на запит, а не намагаються зрозуміти та вирішити проблему. Можливо, треба створити загальноукраїнський комітет порятунку Дніпра. І запрошувати до участі як представників влади та громадськості, так і промислового та сільськогосподарського підприємства. Я щорічно беру участь у проекті «Спасем Днепр вместе» комбінату “Запоріжсталь”. Дуже добре, що великий промгігант ініціює акцію для вирішення проблеми національного рівня. Хотілося б, щоб до цієї ініціативи підключилися інші промислові підприємства, які є на різних частинах акваторії Дніпра. Адже величезна кількість найбільш небезпечних стоків походить з Дніпропетровської області. Там є декілька комбінатів, що у своєму виробництві використовують хімічні речовини, які скидають у малі річки, а ті потім йдуть до Дніпра.

Максим Остапенко предложил перевести акцию «Спасем Днепр вместе» на более высокий уровень и провести масштабную эколого-историко-географическую экспедицию по изучению экологических проблем.

 


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Областна газета «Індустріальне Запоріжжя» плюс «Панорама» - єдина щоденна газета: виходить 4 рази на тиждень та 16 – на місяць всього за 6,95!
У ній - всі події міста та області, по Україні та у світі, корисні поради, новини культури та спорту. Передплатники газети тричі на рік беруть участь у акціях із цінними подарунками.

Контакты

Адреса редакції:
69600, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 152

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в