misto.zp.ua

Запорізький художній музей "сховали" від міністра культури

Запорізький художній музей "сховали" від міністра культури

До Запоріжжя з робочою поїздкою навідався Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Він побував у Національному заповіднику «Хортиця», в обласній універсальній науковій бібліотеці, обласному краєзнавчому музеї та музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара. Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА.

Проте обласний художній музей, що має проблеми з приміщенням майже чверть століття, а у вересні відзначатиме 50-річний ювілей, лишився поза його увагою

Плани щодо Хортиці

На Хортиці Олександр Ткаченко взяв участь у презентації проєкту реставрації та відкриття Музею історії Запорозького козацтва. Концепт проєкту передбачає реконструкцію будівлі, будівництво оглядового майданчика, доріжок, благоустрій, озеленення території навколо та оновлення Кургану Єдності України. Зокрема, на музейній площі, яка зараз фактично не використовується, з’явиться громадський простір. Основні елементи площі — дерева, що забезпечують природне затінення, та дерев’яні лавки, що продовжують тему використання природних елементів. Якщо зараз піднятись на оглядовий майданчик Кургану – складне завдання навіть для дорослих, то проєктом передбачено створення універсальних зручних стежок, скористатися якими зможе будь-хто.

Проєкт передбачає максимальне дбайливе ставлення до природи та пам’яток історії острову. Він дуже вдало вписується в існуюче зонування, планується використання екологічних матеріалів. Тобто для Хортиці наразі це максимально органічний, зрозумілий проєкт, — впевнений керівник заповіднику Максим Остапенко.

Після презентації було підписано Меморандум між Міністерством культури та інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією та ПАТ «Запоріжсталь», що входить до Групи Метінвест, щодо консолідації зусиль в відродженні острову Хортиця. Цей документ визначає принципи й напрямки співпраці, а також взаємні наміри з питань культурного, туристичного, наукового, освітнього, інфраструктурного розвитку острова Хортиця.

Соціальні проєкти обласної бібліотеки

Потім Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відвідав обласну універсальну наукову бібліотеку.

Заклад працює з 1905 року.

Сьогодні бібліотечний фонд нараховує 1,5 млн документів. Тут зберігаються сотні цінних рідкісних видань, унікальна колекція мініатюр — до 200 тисяч екземплярів.

За словами співробітників закладу, карантинні обмеження ще більше стимулювали цифрову трансформацію бібліотеки і відтепер громадяни можуть отримати більшість послуг онлайн.

Як розповіла директорка бібліотеки Ольга Волкова, заклад співпрацює з багатьма організаціями, виграє гранти та реалізує на своїх майданчиках, у співпраці з неурядовими організаціями, численні інформаційно-просвітницькі і культурні проєкти, десятки соціальних ініціатив.

Чим хвалився Театр Магара

Також посадовці завітали до музично-драматичного театру ім. В.Г. Магара, де поспілкувалися з його творчим колективом.

В закладі працюють 5 народних артистів, 8 заслужених артистів, 2 заслужених працівників культури України. Кожного року театр показує близько 400 культурно-мистецьких програм.

І сьогодні його колектив презентував гостям декілька уривків із вистав свого репертуару та репетицію однієї зі сцен майбутнього театрального шедевру.

Краєзнавчий представив колекції

Свою подорож Запоріжжям Олександр Ткаченко завершив відвіданням обласного краєзнавчого музею — центру краєзнавчої, туристичної та пам’яткоохоронної роботи в Запорізькій області.

У музеї зберігається понад 112 тис предметів державної частини Музейного фонду України. Тут створені та діють 20 експозиційних і 3 виставкові зали. Протягом 20 років закладом видається науково-теоретичний щорічник «Музейний вісник», який багато років залишався єдиним фаховим виданням з музейної справи в державі.

Музей бере участь у міжнародних, всеукраїнських та міжрегіональних музейних та туристичних конференціях, виставках і фестивалях.

На проблемного ювіляра часу не вистачило

Шкода, що до маршруту пана міністра не потрапив Запорізький обласний художній музей, чиї проблеми з приміщенням тягнуться мало не чверть століття. Наразі скарбницю образотворчого мистецтва зачинено не лише через карантинні обмеження. А їй є чим пишатися.

Музейним колективом була зібрана унікальна музейна колекція, що налічує близько 14 тисяч творів живопису, скульптури, іконопису, графіки та українського народного декоративного мистецтва.

Музей має чи не найкращу добірку фантастичних, неповторних композицій Марії Примаченко.

29 вересня музей відзначить 50 років від дня заснування…


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в