misto.zp.ua

Смаколики з людським іменем, або Як поляки «катаржинками» змагалися

Смаколики з людським іменем,  або Як поляки «катаржинками» змагалися

 

 

В Польщі на Різдво існує традиція випікати пряники – їх іще називають «катаржинки». Батьківщиною цього особливого кондитерського виробу є польске місто Торунь, де навіть є музей пряників. Колись у давнину їсти пряники могли собі дозволити тільки заможні люди – через наявність у складі дорогого меду та майже коштовних пряностей. А сьогодні «катаржинки» під силу виготовити будь-якій господині. Щоправда, важливо вміти їх прикрасити.

У молодіжному клубі польської культури імені Генріка Сенкевича Різдво відзначали 25 грудня, і до свята господині влаштували конкурс-виставку домашніх пряників: пряничне дерево, картину з пряників, пряничний паровозик і пісочні прянички, прикрашені різдвяними символами.

дерево катерини

Любов виготовила печиво за рецептом, який зберігається в родині. Щоправда, вона майстерно задекорувала його – кожне перетворилося на окрему різдвяну картинку. «Печиво готувала моя бабуся Ніна Яківна, якої зараз вже нема з нами. Їм вона пригощала тільки членів родини. Я зробила печиво своєї бабусі і хочу пригостити їм дітлахів», – Люба презентувала свої вироби зі сльозами на очах. А рецептом поділилася з читачами.

200 г холодного масла потерти на тертушці, змішати з 400 г борошна, додати 200 г цукру, 4 жовтки, дрібку солі, ваніль, 1 ст. л. лимонного соку чи уксусу і 0,5 л. соди. Замісити м’яке тісто, на ніч поставити в холод. Розкачати тонко, придати форму склянкою чи, якщо є, спеціальними формочками для печива і пряників. Випікати, дати охолонути та покрити глазур’ю. Дати висохти. Глазур: 2 білка розтерти з цукровою пудрою (приблизно 200 г).

нина яковлевна (1) нина яковлевна (2) нина яковлевна (3)

Катерина виготовила пряники у формі ялинки, серденька і зірки та прикрасила ними гілку – так з’явилося пряничне дерево. Виглядає воно дуже ефектно і святково. Такими пряничками можна прикрасити новорічну ялинку. «В нашій польсько-українській родині без випікання пряників не обходиться жодне Різдво. Найбільше подобається розписувати пряники. Якщо будете готувати, майте на увазі – починати треба хоча б за добу до того дня, як плануєте подати їх на стіл! Взагалі, готове тісто можна залишити в холодильнику хоч на місяць. Воно не тільки не зіпсується, а навпаки, «дозріє», і пряники матимуть кращий смак».

PIERNIKI: 150 г цукру, 60 г вершкового масла, 90 г гречаного меду, 2 яйця, по 0,5 ч. л. імбирю, мускатного горіху, кориці; лимон і апельсинова цедра, 400 г пшеничного борошна, 2 ст. л. какао, 1 ч. л. соди. Білкова глазур, якою треба покривати пряники і яка добре застигає: 1 білок, 150-200 г цукрової пудри – просіяти, 1-2 ст. л. гарячої води.

tree tree2

Дарія за таким же рецептом зробила паровоз та залізничний вокзал: «Мені здається, що Різдво – це час, коли вся родина збирається разом, всі приїжджають в батьківський дім на свято. Тому ми з родиною і вирішили: зробимо з пряничного тіста паровозик і вокзал! Найскладніше було розмалювати деталі та скласти їх докупи. Так що, як будете таке затівати, майте на увазі – це досить непроста справа!»

82576421_549429045783958_6500417626513080320_n

Наталія на виставку представила картину з пряників. Але випікала вона їх з «козульного тіста». Рецепт такий:

250 г цукру, 125 г води, 1 яйце + 2 жовтки, 0,5 ч. ложки соди, 100 г вершкового масла, дрібка солі, 200 г житнього борошна та 300 г пшеничного, 1 ч. л. кориці, ванілін, 1/3 ч. ложки кардамону, 1/3 ч. ложки імбирю, 1/4 ч. ложки гвоздики.

Секрет тіста в тому, що спочатку треба карамелізувати цукор, а потім додавати інші інгредієнти.

DSC_0451.MOV.00_00_08_05.неподвижное изображение001

Катерина Стаценко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в