misto.zp.ua

Правова допомога – безоплатна і доступна кожному в Енергодарі

Правова допомога – безоплатна і доступна кожному в Енергодарі

З вересня 2016 року по всій Україні працюють декілька сотень Бюро правової допомоги від Міністерства юстиції. У них можна безкоштовно отримати роз’яснення та правові консультації. Три роки працює подібне Бюро і в Енергодарі. За цей час фахівці зареєстрували декілька тисяч звернень. Мешканці міста активно користуються послугами Бюро правової допомоги, причому приходять з найрізноманітнішими запитаннями. Єдине, чому й досі інколи дивуються, що послуги безкоштовні. 

З початку року тут зареєстровано майже 1000 звернень. При тому, що через кадрові труднощі Бюро правової допомоги в Енергодарі фактично не працювало з лютого по червень. Раз на тиждень у нас вели прийом спеціалісти з Кам’янки-Дніпровської або Великої Білозерки. Зараз робота проводиться в звичайному режимі. На клієнтів чекають у будні, з 8.00 до 17.00 (у п’ятницю – до 15.45) за адресою вул. Молодіжна, 57. Можна й зателефонувати: (06139) 6-19-01, 066-512-25-05. Крім того, начальник Енергодарського бюро правової допомоги Людмила Матвієнко двічі на тиждень – по вівторках та четвергах – веде прийом у Великій Білозерці, де працює дистанційний пункт доступу громадян до права.

З 1 січня по 1 вересня цього року до Енергодарського бюро правової допомоги звернулось понад 430 клієнтів, зареєстровано більше 970 звернень. До Мелітопольського місцевого центру з НБВПД направлено 26 пакетів документів для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для 20 осіб забезпечений доступ до електронних сервісів Мін’юсту.

Первинна правова допомога: що важливо знати

Первинна правова допомога надається безкоштовно всім без винятку. Не має значення ні майновий стан людини, ні місце реєстрації, ні статус, ні громадянство. Але варто розуміти, що таке первинна правова допомога. Людмила Матвієнко пояснює: це надання правової інформації та роз’яснень, юридичних консультацій, допомога у складанні заяв, скарг, звернень (крім документів процесуального характеру).
Взагалі ж у Бюро можуть надати будь-яке правове роз’яснення. Часто сюди звертаються люди, перед якими постало те чи інше питання, а вони навіть не знають, з чого почати його вирішення. Нерідко у наш час виникає потреба у юридичних консультаціях, а іноді для владнання якоїсь ситуації достатньо навіть первинної консультації. Ще раз зазначимо, що такі послуги безкоштовні і надаються всім клієнтам. На нестачу останніх в Енергодарському бюро правової допомоги не скаржаться.

За первинною правовою допомогою частіше за все звертаються працездатні молоді люди. Найбільш актуальні запитання стосуються сімейного права. Немало звернень щодо спадкування, оформлення нерухомості, соціального забезпечення. Надходять запитання по проблемах з кредитами, затримкою виплати заробітної плати. До речі, якщо порівнювати з сільською місцевістю, то там першість за зверненнями ділять між собою земельні питання і спадщина.

Крім консультацій безпосередньо за адресою Бюро, регулярно проходять зустрічі фахівців в організаціях та установах міста – так звані мобільні пункти прийому. Подібна просвітницька робота, а також лекції у навчальних закладах є невід’ємною частиною роботи Бюро правової допомоги. Ще один напрямок діяльності – забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

Вторинна правова допомога: що це і хто отримує її безкоштовно

Якщо говорити про захист або представлення інтересів у судах та державних органах, підготовку та складання документів для судів, то це вже вторинна правова допомога, і законодавством України визначено коло осіб, якім вона надається безкоштовно. Це соціально вразливі верстви населення: особи, середньомісячний дохід яких не перевищує розміру двох прожиткових мінімумів, діти-сироти, діти, які постраждали від воєнних дій або перебувають у складних обставинах, ветерани війни, учасники бойових дій та інші особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», внутрішньо переміщені особи, біженці, реабілітовані особи, а також ті, хто постраждав від домашнього насильства.

В Енергодарському бюро правової допомоги пояснюють, що особи, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, повинні надати документи для підтвердження статусу. Для осіб з інвалідністю 1 та 2 групи – це довідка про доходи за місяць, для внутрішньо переміщених осіб – довідка про взяття на облік, копія паспорту та коду. Для працездатної особи перелік необхідних паперів дещо більший (довідки з місця роботи або Центру зайнятості, реєстру платників податків тощо). У будь-якому випадку під час консультації в Бюро розкажуть, що з документів необхідно та де їх отримати.

Пакет документів надсилається в регіональне бюро правової допомоги, що знаходиться в Мелітополі. Там ухвалюють рішення про надання вторинної допомоги та призначають представника. У більшості випадків (крім кримінальних справ) інтереси клієнта представляють фахівці Енергодарського бюро.

Найчастіше енергодарські державні юристи представляють інтереси громадян у питаннях, що стосуються сімейного права: розірвання шлюбу, стягнення аліментів. В Бюро правової допомоги готують необхідні процесуальні документи, людині залишається лише передати їх до суду.

Енергодарське бюро правової допомоги: вул. Молодіжна, 57, пн-чт 8.00-15.00, пт 8.00-15.45, тел. (06139) 6-19-01, 066-512-25-05.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в