misto.zp.ua

Історії заробітчан: поїхати в невідомість

Велика кількість співвітчизників сьогодні працюють за кордоном. Молодь дедалі частіше їде на заробітки до Польщі. А ті, хто ще не поїхав, будують плани на майбутнє все ж покинути свою землю. Як живуть українські заробітчани згодилась поділитися Надія Зюбр – цікава та талановита жінка з Івано-Франківщини, яка зараз працює в Італії.

– Як давно ви приїхали до Італії?

– 1-го вересня 2000-го року. Нас було 22, їхали ми автобусом де-кілька днів , через Болгарію під виглядом туристів. Приїхали в Неаполь. Біля готелю на нас чекали чоловік та дві жінки, пропонували роботу та квартиру, якщо одразу до них підемо. Я відмовила, бо вранці мене повинна була забрати сваха сестри.

– Що Вас змусило поїхати на заробітки?

–  Я не мала коштів, щоб хоча б хліба купити. Дочка ходила на роботу в позичених штанах та кофті. А я сльозами вмивалася, бо чим я не вдалася, що не маю змоги хліба купити? 

– З якими труднощами ви зіткнулися, коли тільки приїхали?

– Важко було, бо я не знала мови. А робила я у діда,  доглядала його, а що він говорив – майже не розуміла. У січні я змінила роботу, пішла туди, де більше платили. Вже було легше, адже мови я розуміла і трохи говорила. Змінила ще кілька робіт, мені навіть повинні були робити документи. Але моя дочка народила і я вирішила повернутися. Труднощі спіткали, скоріше, коли я їхала вдруге. Велика кількість пересадок, пішки долала річку. ЄС ще не було, тому через Польщу, на пряму не доїхати було. Скільки ж натерпіла… Все ж дісталася. Та це ще й непогано було. Де-які з наших діставалися на автобусах, що перевозили вантаж, наприклад, деревину. Платили за це по тисячі євро і не завжди доїжджали. А на мене була інша пригода. Сіла на потяг, до свахи і мене обікрали. Вкрали всі гроші, добре хоч документи залишились.


– Ким працюєте?

– Доглядаю за бабусею, компанія. Де працюю – там і живу.


– Які зазвичай роботи виконують наші співвітчизники?

– Догляд за людьми похилого віку у них вдома та у лікарнях, прибирання, компані’я( спілкування та проведення часу з людьми похилого віку та людьми з інвалідністю), рідше догляд за тваринами.

– Маєте час на себе?

– Кожного дня 2 години та ніч після 22:30 – це і є мій вільний час. Також, половина четверу та ціла субота або неділя. Взагалі, на цей рахунок є закон: “Робочий день боданта( той, хто доглядає людей похилого віку) становить 8 годин, 2 годин на обід та відпочинок щоденно. 36 годин – вихідний.


– Чим займаєтесь за межами роботи?

– Дуже люблю вишивати, особливо бісером, пишу вірші, якщо говорити про хобі. Також, в обід вирішую кросворди та складаю великі пазли. Раніше займалася орігамі.


– Ви маєте такий талант, пробували заробляти на власному хобі?

– Я і багато заробляла. В Україні стільки вишивала і заробляла, поки у Неаполі була також, особливо на картинах з бісеру. А тут( в Озімо) ніхто не купує майже, не актуально таке для цього регіону. Лежали мої рушники в місцевому магазині 3 місяці і так ніхто і не купив. Я й припинила спроби продати.

– Як до Вас ставляться місцеві?

– Останнім часом дуже добре. Наприклад, 8 років тому померла бабуся за якою я довгий час доглядала, а її діти досі вітають мене зі святами та, якщо мені щось потрібно, то привезуть, в гості постійно кличуть. І це не тільки вони до мене так. Але не всі такі хороші. Є й такі, що не поважають іноземців, які тут працюють. Наприклад, моя подруга прибирала у двох сеньйор. Обидві її звільнили одночасно, коли дізналися, що вона зустрічається з італійцем, якого вони знають. Бо, цитую: “Не може корінний італієць зустрічатися з емігранткою-поломийкою”.

– Ви збираєтесь повертатися на Батьківщину?

– Я дуже хочу до дому, і назавжди. Але, як подумаю, якщо Бог дасть здоров’я – ще попрацюю, допоможу дітям. Адже потрібно їх забезпечити, щоб і їм було що дати своїм дітям.

Ми висловлюємо вдячність Надії за те, що розповіла щиро і без прикрас про життя та роботу за кордоном, а також власні почуття.

Валерія Капля


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в