misto.zp.ua

Українці пам’ятають

 

 

В запорізькому кінотеатрі ім. Довженка відбулась прем’єра кінофільму «Крути 1918». Картина була знята українським режисером Олексієм Шапарєвим. На його рахунку такі фільми, як: «Правило бою», «Київський Торт» та «Гвардія». У прокат стрічка вийшла 7-го лютого.

До Запоріжжя презентувати стрічку приїхали виконавці головних ролей фільму: Андрій Федінчик та Віталий Салій. Вони разом з істориком Федором Турченко провели прес-конференцію перед початком кіносеансу.Актори у загальних рисах змалювали свої враження від цієї карти та наголосили на тому що «історію треба пам’ятати».

Перше слово взяв Віталій Салій, який виконав роль «генерала Муравйова»: «Кожен знайде щось своє. Хтось буде слідкувати саме за перебігом історичних подій , комусь можливо буде до душі любовна лінія , комусь шпигунські битви. Тому ми будемо раді якщо цей фільм щось залишить у вашій душі».

Андрій Федінчик, який грав «Олекса Савицького» підтримав цю думку: «Погоджуюсь із тим що сказав Віталій, але фільм емоційно важкий, треба налаштуватися, і ми будемо раді, якщо ви знайдете момент співчуття і відкритості до тих подій, які відбувалися тоді».

Більше про історичну складову тих подій розповів доктор історичних наук Федір Турченко: «У фільмі розгортаються події, які пов’язані з війною, яку почала тоді радянська Росія проти України. Україна вперше у 20 столітті оголосила свою незалежність і одразу розпочалась війна. Вторгнення на Україну, яка не була готова до війни, не готова була до оборони. Її керівники не визнали що Росія може напасти. Що Росіяни – це не обов’язково брати, не обов’язково демократи. Що з Росії йде імперія з метою відновлення контрою над Україною. Дуже багато людей вірили у цю ідею, але знайшлася невелика група людей, студентів, які спробували зупинити цей напад . Було сказано що це  трагедія. Так, це трагедія. Бо вона закінчилася поразкою цих людей. Але ця поразка перевернула уявлення Українців про історію та про їх місце . Вона показала, що на Україні є люди, які стоять за її незалежність і готові віддати життя за неї».

По закінченню стрічки від людей лунали такі думки:

  • Юлія, 30 років – «Я в захваті від цього фільму, але звісно залишається біль, що за 100 років нічого не змінилося. Сьогодні ми, як 100 років тому боремося за нашу незалежність і ворог в нас той самий. На жаль не всі готові віддати своє життя за свою країну, але це прекрасно що є справжні герої, які готові це зробити».
  • Катерина, 27 років – «Це дійсно приголомшлива історія, яка почалась 100 років тому і зараз ми розуміємо, що ситуація не дуже змінилася. Ми все ще боремося за нашу незалежність. По перше я дуже щаслива, що в Україні знімають якісні фільми, історично-патріотичні фільми. В залі сьогодні не було вільних місць і це не може мене не тішити».
  • Енгельс Федорович, 82 роки – «Це вже не перший український фільм, який я дивився і мені він дуже сподобався. Знято прекрасно, хоча мені здається, що молодь не до кінця зрозуміє цей посил. Знайти недоліки можна у будь чому, але я вважаю що наше кіно наразі іде у правильному напрямку».

Під час показу фінальних титрів зал аплодував стоячи.

Дмитро Говтвян


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в