misto.zp.ua

Вчитися по-новому: як майбутніх першокласників зараховуватимуть в школи

Вчитися по-новому: як майбутніх першокласників зараховуватимуть в школи

 

Кінець травня, школярі готуються до останнього дзвоника, майбутні випускники складають ЗНО. Фінал цього навчального року відрізняється від попередніх хоча б тим, що вже зараз йде активна підготовка до 1 вересня. І мова не лише про плани щодо ремонтів шкіл. З нового навчального року перші класи по всій Україні переходять на новий формат освіти – в державі запроваджується Нова українська школа, з особливою філософією та зміненими акцентами. Не менш важливий момент – новий порядок зарахування дітей в школи. Чого чекати майбутнім першокласникам та їхнім батькам? У цьому нам допомогла розібратися начальник відділу шкіл та позашкільних закладів управління освіти Вікторія Довбня.

Отже Міністерством освіти і науки України розроблено новий порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти.
– Переважно це актуально для батьків учнів, що йдуть у 1-й клас. Вони всі без винятку мають до 31 травня подати заяву у школу, в якій навчатиметься їхня дитина. Форма такої заяви розроблена і затверджена Міністерством освіти і науки України. Вона передбачає наявність такої інформації: прізвище, ім’я та по батькові, адреса, контактні телефони і адреса електронної поштової скриньки за наявності. Також надається копія свідоцтва про народження дитини (під час подання копії має бути представлений оригінал документу), довідка про результати обов’язкового медично-профілактичного огляду (за формою № 086-10). Що важливо, і на це треба звернути особливу увагу: у заяві особа має повідомити про наявність права на першочергове зарахування до школи, – пояснює Вікторія Довбня.

Право на першочергове зарахування до школи – принципово нове. Воно визначається місцем проживання родини. За кожним закладом загальної середньої освіти закріплюється територія обслуговування, тобто вступає в дію поняття мікрорайонних шкіл. Щоб скористатися правом першочергового зарахування за територією обслуговування, батьки мають надати документ, що підтверджує місце проживання дитини чи одного з її батьків на даній території та вказати реквізити цього документу в заяві на зарахування. Крім того, право на першочергове зарахування мають діти, у яких у цій школі вже навчаються їхні рідні брати чи сестри, працює хтось із батьків, а також випускники дошкільного підрозділу цього закладу. Наприклад, в Енергодарі такими закладами є ЕНВК «ДНЗ-ЗНЗ» № 9 та ЕНВК «ЗНЗ-ДНЗ» № 6, у яких працює дошкільна ланка.

Втім подавати заяви до конкретного закладу освіти можуть всі бажаючі. Більш того, батьки можуть звернутися не в одну школу.

– Першочерговість за місцем проживання може бути підтверджена досить великою кількістю документів. Наприклад, батьки можуть подати довідку про реєстрацію місця проживання, витяг з Єдиного державного демографічного реєстру, довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, документ на право власності житла тощо, – говорить начальник відділу шкіл та позашкільної освіти.

Після 31 травня всі заяви від батьків будуть опрацьовані, а діти, які мають право на першочергове зарахування, значитимуться у списках майбутніх першокласників 1 червня. Якщо у класах залишаться вільні місця – зараховуються і інші бажаючі. У випадку коли попит на заклад освіти буде перевищувати заплановану кількість місць, має пройти конкурс у вигляді жеребкування.

Звичайно ж, не виключається ситуація, коли і тих, хто має першочергове право на зарахування, буде більше запланованого. У такому разі керівник закладу має вжити всі необхідні заходи для створення умов і зарахування всіх дітей, які мають першочергове право на це. Якщо всі заходи вжиті і залишилися діти, які мають право на першочергове зарахування, управління освіти спільно з батьками дітей, які не потрапили до закладу освіти, буде намагатися запропонувати на вибір батьків ті школи, у яких є вільні місця. Те ж стосується батьків, які до 31 травня не звернуться із заявою до школи – їм запропонують ті заклади, де лишилися вільні місця.

За результатами попереднього опитування батьків перевищення попиту можливе у ЕНВК № 1, там сьогодні вже реалізовується варіант відкриття чотирьох перших класів замість трьох, а також в ЕНВК «ДНЗ-ЗНЗ» № 9. Звичайно ж, це попередні дані, в яких неможливо врахувати тих дітей, які не відвідують дошкільні заклади освіти, або дітей з наближених до Енергодара населених пунктів – як показує практика, є випадки, коли учні, наприклад, з Кам’янсько-Дніпровського району відвідують енергодарські школи.

У будь-якому разі, наголошують в управлінні освіти, всі без виключення діти будуть зараховані у перші класи. До речі, у майбутньому навчальному році енергодарські школи очікують близько 700 першачків. Вже 1 вересня першокласники навчатимуться за новим державним стандартом. Якою буде Нова українська школа в Енергодарі – про це читайте у наступній публікації.

Тетяна Ярошук

 

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в