misto.zp.ua

Колооберт добрих ідей: як активісти та активістки піклуються про довкілля

Фото зі сторінки проекту "Кольорові відра"

 Фото зі сторінки проекту "Кольорові відра"

Другокурсниці Анна Яцків і Антоніна Сєрищева навчаються у Запорізькому національному університеті. За кілька років вони стануть дипломованими рекламістками та фахівчинями зі зв’язків із громадськістю. А нині вони відвідують лекції, готуються до семінарів, виконують індивідуальні роботи з фахових дисциплін і… втілюють в життя соціальні проекти.

Від ідеї до проекту

Ідея еко-флешмобу «Годування монстра» з’явилась під час вивчення «Практики рекламної діяльності». Виконати звичайне індивідуальне завдання студентки вирішили незвичайно. Адже розробити соціальну рекламну кампанію – це добре, а от розробити корисну соціальну кампанію – ще краще. Привід шукали недовго…

«Нам потрібно було вигадати і втілити соціальний проект. А ще нам хотілося зробити наше місто чистішим. Ми почали вивчати питання і дійшли висновку, що люди просто не доносять сміття до урн».

Авторки проекту "Годування монстра"

Авторки проекту “Годування монстра”

Так виник задум розробити кампанію, що мотивуватиме перехожих викидати сміття в урни, а не на узбіччя. Адже саме такими простими діями кожний мешканець міста може насправді поліпшувати стан навколишнього середовища – щодня й не докладаючи особливих зусиль для того! За словами дівчат, почати вони вирішили зі школярів, щоб у ігровій формі переконати їх викидувати сміття в спеціальні контейнери.

Процес реалізації запланованого виявився довшим і складнішим за процес пошуку ідеї. Спочатку, як будь-який проект, авторки прописали його на папері: що і як треба зробити, які ресурси для цього потрібні.

«Ми розклеювали зображення монстриків біля шкіл Олександрівського району та роздавали листівки школярам. Приємно було, коли школи із задоволенням приймали нашу ініціативу та люб’язно розміщували наші плакати у своїх коридорах».

Через місяць активної роботи дівчат на їхню ініціативу звернула увагу громадська організація «Свідоме місто». Її координатори підтримують Аню і Тоню та пояснюють активісткам: як зробити так, щоб проект не перетворився на одноразову акцію.

Допомагає і співпраця з організаторами проекту «Кольорові відра». До речі, це вони й надихнули дівчат на власну соціальну кампанію.

vidra

Від подорожей до ідей

Еко-навчальний проект «Кольорові відра» розпочався в Запоріжжі цієї весни. У його рамках в запорізьких школах відбулись заняття про те, навіщо і як правильно сортувати сміття. А вже в вересні команда проекту надихала тисячі містян жити екологічніше під час великого фестивалю вуличної їжі.

Ідея соціального проекту з кольоровими контейнерами спала на думку її автору Вадиму Грибкову ще рік тому.

«Склалося так, що зараз я живу і працюю в Німеччині. Тут, в школах я багато разів бачив різнокольорові контейнери для сортування сміття. І в мене виникла ідея, чому б в наших школах, в Україні, не спробувати встановити такі різнобарвні урни і  тим самим долучати школярів до гарної справи?»

У Запоріжжі Вадим він почав шукати однодумців. Одного з них він знайшов в особі Максима Антюшина, з яким вони й створили громадську організацію «ЄвроІн». Нині в цій команді працюють шестеро людей.

«Дуже приємно усвідомлювати, що наш проект, метою якого є навчати і мотивувати молодь Запоріжжя розділяти відходи, надихає людей на створення чогось подібного. До речі, ми разом із організаторками «Годування монстрів» готуємо спільну акцію».

21751789_311481622594647_4071070581168118240_n

Тим часом у Ані Яцків і Тоні Сєрищевої теж з’являються послідовники. Охочих «нагодувати монстриків» стає дедалі більше, що не може не тішити організаторок.

«Якщо чесно, ми навіть не очікували, що прихильників нашої ініціативи буде так багато. Спочатку ми планували охопити лише Олександрівський район, але акція вийшла далеко за межі, і нас знають навіть в Хортицькому районі. Ми дуже раді…Коли ми заходимо, наприклад, до 49 школи (це Бабурка) і кажемо, що ми з проекту «Годування монстрів», нам уже не ставлять ніяких питань і без проблем пропускають».

 «Аби таких акцій було більше, – вважає Вадим Грибков, – треба подорожувати. Так, можливо, це трохи незрозуміло, але подорожуючи, наприклад, Європою, люди бачать якісь інновації, щось нове і можуть запроваджувати це в нашій країні».


 До речі, нагадаємо: в Запоріжжі щочетверга відбуваються зустрічі екошколи. Мета цього проекту – залучити мешканців міста до обговорення та вирішення важливих питань, що стосуються довкілля. Тож якщо ви враження для нових ідей або ідеї для нових проектів – приходьте!

Христина Майдук


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в