misto.zp.ua

Всі ці події — стежка до незалежності»

21 листопада Україна відзначила День Гідності та Свободи. В цей день в багатьох містах згадували події Майдану, вшановували пам’ять героїв. Як завжди, не став виключенням і Енергодар. Серед тих, хто із квітами та свічками прийшов до пам’ятника «Герої нашого часу», були родичі наших загиблих у війні на Донбасі земляків, учасники Майдану та бойових дій, волонтери та небайдужі енергодарці.  

 Цей пам’ятний вечір почався за традицією біля Шевченка, де в останній час завжди збиралися патріотично налаштовані енергодарці з приводу різних подій. Символічно, що люди відкрили захід виконанням гімну. Далі – згадували ті доленосні для країни та суспільства події майже дворічної давнини, пов’язували їх з сьогоденням. Чи не в кожному виступі лунала думка: Майдан ще не скінчився.

Добровольці з Енергодара Вадим Парсенюк і Анатолій Нікітін, які нещодавно повернувся з зони бойових дій, розповіли про своє ставлення до нинішніх подій та закликали українців не опускати руки. Адже суспільство, як і два роки тому, так само має бути дуже пильним, не стояти осторонь, дієво реагувати на несправедливість, і головне – розуміти, що насправді багато що залежить від кожного з нас. Хлопці подякували всім, хто допомогав і допомогає нашим військовим, що знаходяться на лінії фронту.

 Вадим згадав дідуся з нашого міста, який передав на фронт медичні жгути і листа. В ньому він написав: «Хлопці, в мене пенсія 1100 грн. Один жгут коштує 400 грн. Я купив для вас два жгути, щоб за необхідності, вони допомогли вам врятувати життя. А на ті кошти, що лишилися, я якось проживу». Цей чоловік пройшов Велику Вітчизняну – і знає, що таке війна…

Звичайно, такі історії надихають наших бійців. Як надихає їх і творчість українських патріотів, особливо дітей. Біля пам’ятника Кобзарю в той вечір читала вірш про Україну 9-річна Ліза, а також енергодарка Надія Гапотій – свій вірш «Гордість». Надія Анатоліївна – українка з російським корінням, вона поділилася, що з великим болем у душі переживає те, що сталося в нашій країні, і пишається її захисниками…

Далі люди колоною з прапорами рушили до пам’ятника «Герої нашого часу». Тут також кожен бажаючий мав можливість поділилися своїми думками та враженнями від минулих та теперішніх подій.

Важко було говорити тим, хто втратив на війні своїх рідних. Слова Тетяни Павлів – дружини загиблого воїна з Водяного Сергія Павліва – не лишили байдужим нікого. Ця мужня жінка сказала, що вчинок свого чоловіка вважає правильним, достойним мужчини, і вірить у перемогу України. Як вірив її Сергій, який знав, заради чого він йшов на війну, кого захищав. На жаль, в Водяному Тетяну мало хто розуміє і підтримує. Напевне, там думають інакше, бо ніяких заходів із вшанування пам’яті загиблих в селі не проводиться, хоча там є свій герой… Тому в Енергодарі Тетяна буває на всіх патріотичних заходах. За таку можливість, а також за співчуття жінка щиро подякувала: «З вами набагато легше. Приїжджаємо сюди часто, тут я відчуваю вашу підтримку». Подякували й їй – волонтери, за допомогу, адже весь цей час вона передає на фронт продукти, речі та гроші для наших бійців.

 Своїм болем поділився і енергодарець Максим Гордійчук, який втратив молодшого брата. «Він загинув п’ять місяців тому. Був на Майдані, в сотні Самооборони. Коли йшов на війну, сказав мені: «Ми далеко, в Хмельницькій області, але я йду, щоб «руський мир» не прийшов до вас, я буду вас захищати». Максим подякував всім, хто має відношення до створення пам’ятника «Герої нашого часу», адже сюди постійно приходять люди, щоб віддати шану українським хлопцям. І додав, що треба все робити для того, щоб смерть героїв не була марною, гідно продовжувати їхню справу.

Дуже потрібні всім нам слова надії пролунали від представників духовенства. До людей звернулися отець Володимир – від Української православної церкви Київського патріархату та отець Олександр – від Української греко-католицької церкви. Їхні промови об’єднувало те, що церква кожного дня молиться за наших дітей, за наших воїнів, за нашу Україну. Священники закликали всіх залишатися, в першу чергу, людьми, відповідальними за свої вчинки. Закликали не втомлюватися, не заспокоюватися, триматися в боротьбі за незалежність, яка, на жаль, не закінчилася.

    Дякувати богу, в Енергодарі нема загиблих на Майдані, але є ті, хто не повернувся з війни. Вони назавжди залишаться в наших серцях: Сергій Полулях, Михайло Данів, Сергій Павлів, Анатолій Захожий, Олександр Мидловець, Максим Кірєєв. Фото всіх героїв є на стенді біля пам’ятника. Пам’ять загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання.

 Завершився вечір пам’яті тим не менш на оптимістичній ноті. Незважаючи на сумні реалії сьогодення, була впевненість, що життя поступово таки зміниться на краще. Не останню роль в створенні такого позитивного настрою серед дорослих зіграли діти, які теж прийшли відзначити День Гідності. Маленькі патріоти з великою душею, такі як Ярослав Політов та Савелій Федан, можуть навчити любити Батьківщину багатьох дорослих. І до речі, роблять це постійно. В тому числі своєю творчістю. Обидва хлопці виконували пісні, Савелій, як відомо, пише тексти сам. Цього вечора під час виконання пісні він не зміг стримати сліз, тому взяв слово і вразив всіх своєю недитячою промовою:

 «Сьогодні з піснею не вийшло, не той настрій. Це війна. І вона йде не лише в зоні АТО, а по всій Україні… Хтось в боротьбу за незалежність вкладає всю душу, віддає життя, весь вільний час… А для когось вона непомітна. Вони живуть одним днем, не думаючи, що буде завтра, не думаючи, що його взагалі може не бути. Дякую всім тим, хто зараз в АТО, схиляю голову перед родичами загиблих. Для мене це великий приклад героїзму. Для мене всі ці події – стежка, яка веде до незалежності. І ми її обов’язково виторуємо».

Гордість

Як душу гордість розпирає

За нашу армію міцну!

Я низько голову вклоняю

Усім, з Майдану до АТО.

Вклоняюсь мертвим та живим

За їхню мужність і відвагу.

За тих, хто сміло йшли у бій

Під українським рідним стягом.

Вклоняюсь нашим козакам,

Які скалічені війною,

Які йшли в бій на захист нам

І не лишали поля бою.

Вклоняюсь їхнім матерям, батькам,

Жінкам, що вірно ждали.

Вклоняюсь нашим волонтерам,

Що в тяжкий час допомагали,

Які в загружених машинах везли

Бронежилети, ліки, харч,

Малюнки рідних дітлахів,

Листи із батьківської хати,

Які солдатські душі гріли,

Коли вони приймали бій.

Як душу гордість розпирає

За нашу армію міцну!

За наших хлопців-добровольців,

Що йшли сміливо на війну,

Які себе не посрамили,

В яких завжди козацький дух.

За свою Неньку Україну

Кістками ляжуть – не здадуть!

 Надія ГАПОТІЙ


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в