misto.zp.ua

Володимир Мостовий: Єдина і найбільша цінність журналіста – його ім’я

mostovyiЗасновник видання «Дзеркало тижня», член Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий 16 жовтня вступив зі студентами ЗНУ в дискусію: Що найголовніше для журналіста в його кар’єрі?

«За 48 років роботи в пресі я виніс три правила, які не зафіксовані в кодексах етики чи законодавчих актах. Але їх варто вам запам’ятати. Перше: про що б ви не писали – ви завжди писатимете про себе», – неординарною думкою здивував студентів метр журналістики.

Своє перше правило пан Володимир пояснив тим, що навіть при дотриманні усіх професійних стандартів, журналіст власними матеріалами показує не лише свою позицію, але й ерудицію, компетентність.

«Друге правило: де б ви не працювали і скільки б не заробляли, єдина реально цінна річ, яку ви заробите – це ваше ім’я. Ім’я заробляється довго і важко, а втратити його можна за мить. І третє: завжди ставте собі запитання «Що мені дає право судити людей?» – продовжив журналіст.

На думку Володимира Мостового, таке питання допоможе медійникам дотримуватись професійних вимог, стандартів, оскільки журналісти будуть змушені судити людей у своїх матеріалах. Право це робити дає журналістам диплом про освіту.

«Ваш диплом – це контракт держави з вами, що вам довіряють інформувати суспільство, але об’єктивно, правдиво. Він засвідчує, що ви ознайомлені зі стандартами професії та етичними вимогами», – заявив медіаексперт.

Гість пояснив, що стандарти журналістики і етичні принципи є технікою безпеки працівників мас-медіа. Для технічних спеціальностей правила «не стій під стрілою», «стережися високої напруги» вважаються очевидними, а майбутніх журналістів потрібно мало не зомбувати, щоб вони глибоко засвоїли стандарти і принципи журналістики.

Порушив Володимир Мостовий і проблему того, що переважна більшість випускників факультету журналістики не працюють за спеціальністю. Натомість у редакціях працюють журналісти без фахової освіти. Як їм дотримуватись стандартів, якщо вони не слухали відповідних дисциплін в аудиторіях? На це у пана Володимира є своя відповідь: «Для мене слово «етика» завжди означало «совість». Май совість і будеш писати етично, і на світ дивитися етично, і все це передавати на папері чи на екрані».

Пан Володимир наголосив, що у кожного є вибір – писати у рамках стандартів чи заробляти на замовних матеріалах. Але в останньому випадку мова йде про друге правило, яке він згадував на початку зустрічі – ім’я журналіста.

Марина ГАЛИЧ


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

ПРОК | 21.10 2015 в 07:31
цена имени журналиста НЕ ПОДНИМАЮЩЕГО ПРОБЛЕМЫ БОЛЬНОГО ОБЩЕСТВА - НОЛЬ ( 0) ... или НУЛЬ !в стране грязь от постоянно ЖРУЩИХ СЕМЕЧКИ И БЛЮЮЩИХ ВОКРУГ ! закон О КУРЕНИИ - не выполняется : БЫДЛО ХОДИТ ,ДЫМИТ , ТРАВИТ ДЕТЕЙ И ГАДИТ БЫЧКАМИ И БЛЕВОТИНОЙ !ЗАКОН О ПОТРЕБЛЕНИИ ПИВА И ПОДОБНОГО -ГДЕ ??? ТАМ ЖЕ ! добавилась ТЕМА ЖЛОБЬЯ ЧАСТНОГО СЕКТОРА : ЭКОНОМЯТ ДОРОГОЙ ГАЗ ,РЕАНИМИРОВАЛИ СТАРЫЕ ПЕЧКИ И НАЧАЛИ ПАЛИТЬ В НИХ ВСЁ , ЧТО ГОРИТ ( ПЛАСТИК ,ТРЯПКИ , СТАРУЮ МЕБЕЛЬ ) - ВЫДЕЛЯЯ В ГОРДСКУЮ ВОЗДУШНУЮ СРЕДУ ЦИАНИДЫ И ДИОКСИНЫ ... ВЕЧНЫЕ ОГНИ ЗАЖЖЕННЫЕ ПЬЯНЫМ ЦАРЕМ -ГЕНСЕКОМ В 1967 году ПОГАСИТЬ НЕ МОГУТ - эту тему я уже 10 лет вам писсакам подсказывал - НОЛЬ ВНИМАНИЯ ... НОЛЬ РЕАКЦИИ ... ВСЁ ПОД КОНТРОЛЕМ ПРОФФЕССИОНАЛЬНЫХ СМИ ПРОХФЕСИЁНАЛОВ .

Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в