misto.zp.ua

Запорізький фотограф Яся Морюшкіна: «Головне, щоб люди були живими»

648e1z92w3w 

Все більше молодих людей обирають для себе популярну нині професію фотографа. Але далеко не коже стає справжнім майстром фотомистецтва. Запоріжанці Ярославі Морюшкіній це вдалося. Діічина, не зважаючи на молодий вік, встигла попрацювати у найпрестижніших закладах і здобула пошану серед поціновувачів фотомистецтва. Ярослава розповіла «Порогам», як розвивалася її кар’єра, з чого вона починалася і до чого призводить нестримне бажання бути фотографом, а також, поділилась секретами як зробити хороші фото.

Коли ви вирішили стати фотографом?

– Це досить довга історія. Коли я закінчила художню школу мені було 15 років. Я довго і пристрасно малювала графіку (ручками, вугіллям, олівцями і трохи аквареллю). Я розуміла, що це – те, чим я хочу займатися по життю. Хотіла поступати вчитися на дизайнера, але життя змінило свою траєкторію і в нього з’явилися інші плани.  За станом здоров’я (не будемо вдаватися у подробиці) я не могла держати олівець, тому що мої руки дуже тремтіли. Але вони могли впоратися з моїм стареньким плівковим фотоапаратом. Я захопилася фотографією і це врятувало мене, адже так я знову могла займатися творчістю і розвиватися. Фотографія стала моєї пристрастю.

xkuede1m_ti– Ясю, розкажіть, як ваше захопленням переросло у професію фотографа? Як вам вдалося досягти такої майстерності у досить молодому віці, адже вам тільки 21 рік?

– Я не вважаю себе профі, хоча, напевне, професіонал це людина, що отримує гроші за те, що добре виконує свою роботу. Я просто роблю те, що вмію і люблю. Мені приносить величезне задоволення, коли люди розуміють мою творчість і їм вона подобається.

– Фотографія поділяється на документальну і художню, у якому напрямі працюєте ви?

– Однозначно я займаюся художньою фотографією. У кожне своє фото я вкладаю часточку себе, частинку своєї душі. Мені хочеться додати барв у бліду картину світу. Запоріжжя, погодьтеся, доволі сіре промислове місто. А на своїх фотороботах я можу розмалювати його як хочу і показати людям ту красу, яку вони просто не помічають.

– На ваших фото, окрім міських пейзажів, багато людей. Як ви підбираєте моделей, що в них для вас найголовніше?

– Головне – щоб люди були живими! Є набагато важливіші речі, ніж гарне обличчя. Коли я знімаю людину, я намагаюся зрозуміти її сутність, побачити її зсередини, дістати назовні те найкраще, що в ній є. І мені подобається, що люди довіряють мені себе, хоч на ту невеличку мить, коли я натискаю на кнопку фотоапарата. Я можу спостерігати, як людина розкривається протягом фотосесії. Я, якби, можу стати цією людиною на мить.

– Скільки часу може зайняти процес, між підготовкою ідеї фотосесії, втіленням її у життя і видачею кінцевого результату?etj-4jeeshi

– Це може тривати нескінченно довго. В мене була ідея, яку я виношувала 4 роки і тільки нещодавно змогла її втілити. А іноді натхнення приходить спонтанно, з’являється ідея і я втілюю її за 5 хвилин.

– Як ви змогли перетворити улюблену справу на прибуткову?

– Все починалося як хобі. Та я дорослішала і розуміла, що мені потрібно заробляти гроші на життя. Але мені, аж кров з носа, хотілося бути фотографом. Я зробила собі декілька портфоліо, ходила на співбесіди і мені вдалося отримати роботу. Спочатку я працювала у караоке – барі «Луїзіана», фотографувала людей, які там відпочивали, обробляла фото, а потім завантажувала їх у соцмережі, де ті ж самі люди могли їх побачити. Відвідувачам подобалося – мене задовольняла така робота. Після «Луїзіани»  я працювала у багатьох запорізьких закладах, отримувала гроші, і досить непогані (посміхається). Так мені почало приносити прибутки те, що я люблю.

– Що найскладніше у вашій роботі?icm1pbyhk-a

– Чесно кажучи, найскладніше і найобтяжуюче – обробка фото. Це займає величезну кількість мого часу. Після того як я відпрацюю, я приходжу додому і всю ніч обробляю фото – обрізаю, підправляю задній план, ретушую, виправляю все, що могло не сподобатися людям, які зображені на фото. Фотографій зазвичай дуже багато, але мені треба зробити все швидко, адже відвідувачі закладів у яких я працюю, чекають. Зазвичай вони залишаються задоволеними і прагнуть до подальшої співпраці.

– Де молодим фотографам знайти натхнення? Щоб ви їм порадили?

– Я думаю головне – знайти свій стиль, потрібно щоб твої фото подобалися тобі самому. Важливо вміти зловити момент, навчитися домовлятися з часом, щоб впевнити його зупинятися, для тебе, для того, щоб ти зробив гарний кадр. (Це досить важко, адже, дуже важко вмовити сонце не сідати, поки ти не заміниш батарею у фотоапараті). Не змушувати людей позувати, адже найкращі кадри – живі. Навчитися бути наполегливим, адже, іноді перед тим як отримаєш «те саме» зображення, зробиш декілька десятків невдалих фото. І звичайно побільше практики, без цього ніяк.

Леонід ЄВДОКИМОВ


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в