misto.zp.ua

ЗАПОРІЖЖЯ 2016: що ми пережили

2016-predictions-930x527 

Напередодні новорічних свят “ПОРОГИ” підбили підсумки найвизначніших подій 2016 року.

Початок січня відзначився рекордною температурою. Стовпчик термометра опустився до позначки мінус 20 градусів. Така температура побила сторічний рекорд міста.

Триває декомунізація: перейменування вулиць та населених пунктів, демонтажні роботи. Загалом у планах 1734 об’єкти, які підпадають під закон про декомунізацію. Станом на січень у 450 об’єктів вже змінені назви. На багатьох будинках міста замінили старі таблички з назвами вулиць. Нові ж таблички у багатьох жителів викликають посмішку або невдоволення написом “Vulitsya” – така собі євроінтеграція по-запорізьки.

Фото zp.depo.ua

Фото zp.depo.ua

21 січня Запорізька обласна бібліотека ім. О.Горького презентувала більше 10 тисяч нових книжок. ВЇх закупили за державні кошти і передали до фонду бібліотеки. Презентація відбувалася у рамках триденного фестивалю.

У лютому відбулося засідання міської ради, на якому депутати одноголосно ухвалили рішення про визнання Росії країною-агресором. Голосування, яке проходило 19 лютого, ініціювали на підтримку звернення Верховної ради до ООН та інших міжнародних інститутів про визнання Російської Федерації агресором, а ЛНР та ДНР – терористичними організаціями.

За декілька днів — 21 лютого — до Запоріжжя завітали “антимайданівці”. Мелітопольські активісти приїхали на мітинг проти демонтажу пам’ятника Леніну та влаштували пікет біля запорозької мерії. У ході акції активісти “АЗОВу” затримали організаторів мітингу та передали правоохоронним органам. Запоріжці теж відзначились, закидавши один із автобусів мітингувальників яйцями.

Фото 061.ua

Фото 061.ua

 16 березня – останній день найбільшого пам’ятника Леніну в Україні. Демонтаж проходив 14 годин поспіль під пильним поглядом ЗМІ та запоріжців. Для спецробіт привезли алмазну трос-пилку з Німеччини, але під час роботи вона декілька разів рвалася. Демонтажні роботи уповільнилися, а прогнози щодо закінчення були туманні. Наступного дня о 15 годині Леніна все ж таки вдалось зняти. У важкій боротьбі декомунізація перемогла 20-метрового Ілліча та відправила його на спочинок. Також у рамках декомунізації  демонтували пам’ятники Дзержинському і Кірову та відомого серед жителів “Фантомаса”. Замість одного з них (Фантомаса) вирішили встановити пам’ятник героям-ліквідаторам Чорнобильської АЕС.

У квітні на острові Хортиця патрульна поліція Запоріжжя присягнула на вірність. Загалом на службу прийнято 509 новобранців, з яких 41 учасник АТО та 105 жінок. На церемонії прийняття присяги був міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, керівник запорізької міліції Віктор Ольховський та представники міської влади. У той же день, по закінченні урочистостей, поліцейські вийшли на своє перше патрулювання.

Фото facebook.com/arsen.avakov.1

Фото facebook.com/arsen.avakov.1

22 квітня Костянтин Бриль став губернатором Запорізької області.  Губернаторське посвідчення особисто вручив президент України Петро Порошенко. Нагадаємо, що з грудня минулого року Бриль посідав крісло в.о. губернатора, після того, як Григорій Самардак (тодішній керівник області) був обраний на посаду голови облради.

Фото nd.zp.ua

Фото nd.zp.ua

У той же день, 22 квітня, до Запоріжжя приїхав лідер Союзу лівих сил України Василь Волга. В одному із офісних центрів була запланована прес-конференція з представниками його руху. Але місцеві активісти, волонтери та бійці АТО заблокували прохід до центру, звинувачуючи Волгу у сепаратизмі. Єдиною вимогою активістів був негайний від’їзд Втак званого сепаратиста з Запоріжжя. Після відмови почалась штовханина, а лідер СЛСУ зник, пізніше його знайшли в одному із зачинених кабінетів центру. Щоби Волга міг покинути офіс, міліція влаштувала йому коридор, але активістів це не зупинило: вони закидали його яйцями та облили зеленкою. Така “привітливість” викликана програмою СЛСУ, де є пункти припинити створювати Росії образ ворога та залишити з нею сусідські відносини.

Червень розпочався з відкриття арт-майстерні “LOFT МЛИН”. Новий простір призначений для різних видів діяльності: коворкінг (спільна праця), дизайн-майстерня, галерея, фотостудія, кіноклуб та зона відпочинку. На сцені “LOFT МЛИН” проводяться літературні вечори, театральні вистави, концерти та вечірки.

До речі, “LOFT МЛИН” тепер прикрашає великий мурал із зображенням Надії Савченко. Офіційне відкриття відбулось 28 червня, на події була присутня і сама Савченко.

Фото akzent.zp.ua

Фото akzent.zp.ua

За допомогою крану льотчиця піднялась до 27-метрового муралу і залишила там напис: “З Україною в серці, з вдячністю до вас”. Повернувшись на землю, вона заспівала гімн України.

Також  у листопаді закінчили ще один мурал у патріотичних кольорах. В районі запинки Пушкіна художник Олександр Шкаліков намалював образ української виконавиці Тоні Матвієнко з написом: “Все, що тобі потрібно, – це любов”.

mural-na-pushkyno

9 червня між Запорізькою міськрадою та керівниками великих промислових підприємств був підписаний Меморандум про співпрацю в сфері екологічної безпеки. Основні напрями роботи в рамках Меморандуму – це озеленення міста, зменшення небезпечних викидів в атмосферу та боротьба з карантинними рослинами. Подібний договір був укладений вперше, під ним підписалися представники десяти підприємств та міська влада. Але результатів даної угоди поки що запоріжці не відчули

Фото iz.com.ua

Фото iz.com.ua

У вересні зрушила з місця довготривала проблема мостів. До Запоріжжя надійшло 222 мільйони гривень від Державного агентства автомобільних доріг України, ще 10 мільйонів виділять із обласного бюджету та 20 з міського.

Прем’єр-міністр України  Володимир Гройсман заявив, що будівництво мостів в Запоріжжі можливо завершити за три роки. У грудні Володимир Буряк звітував про додаткові вливання на розбудову мостів:

“На Запоріжжя «пішли» 28 млн грн на закупівлю металоконструкцій для майбутніх мостів. Це дасть можливість впевнено продовжувати будівництво в першому кварталі наступного року”.

8 жовтня на святкуванні Дня міста приготували більше 2 000 курячих крилець.

Фото прес-службаи мерії

Фото прес-служби мерії

Заправлені томатним соком з часником, вони готувались у котлі діаметром 2,5 метрів. Ця страва потрапила до книги рекордів Гіннеса України. Минулі святкування супроводжувались штовханиною, де всі хотіли отримати святкової їжі, і вся процедура перетворювалася на хаос. В цьому році штовханини вдалося уникнути, але дискусій щодо доцільності такого перфомансу було достатньо.

Запорізький аеропорт переміг у номінації “Аеропорт року-2016”. 11 жовтня Асоціація “Аеропорти України” визнала Міжнародний аеропорт “Запоріжжя” першим серед шістнадцяти діючих по всій країні. На думку директора, перемогу забезпечили зростання прибутків та обсягу пасажироперевезень. Більш ніж 200 тисяч пасажирів скористались послугами аеропорту за 9 місяців – це 2,5 рази більше, аніж в 2015 році.

Фото: Громадське ТБ Запоріжжя

Фото: Громадське ТБ Запоріжжя

З 21 по 23 жовтня у ВЦ “Козак-палац” відбувся книжковий ярмарок “Запорізька Книжкова Толока”. Фестиваль тривав три дні і дві ночі, що містили в собі багато цікавого для відвідувачів. Це і презентації нових книг від майстрів українського пера, і книжковий ярмарок, майстер-класи по каліграфії і показ документального кіно. Загалом на фестивалі побувало більше 9700 мешканців і гостей Запоріжжя, було представлено 270 подій, на яких допомагало майже 250 волонтерів. Виступили зі своїм творчим доробком близько півтори сотні митців з України та закордону.

У Запоріжжі, 19 жовтня, генпрокурор України Юрій Луценко призначив нового регіонального прокурора Валерія Романова.

Фото censor.net.ua

Фото censor.net.ua

Луценко подякував Олександру Шацькому (екс-прокурору області) за те, що той втримав порядок в регіоні в 2014 році. Серед головних причин звільнення Шацького, зазначив Юрій Луценко, було затягнуте публічне протистояння з губернатором Запорізької області Костянтином Брилем. Також в одному із інтерв’ю екс-прокурор заявив, що “Бриль сяде”. На це Юрій Луценко відповів: “Не маєш фактів – не кажи про це”.

Фото – http://censor.net.ua/

17 листопада у Запоріжжі запрацював 3G. Саме в цей день мобільний оператор “Lifecell” запустив швидкісний інтернет. За деякий час 3G також з’явився у користувачів Кієвстар та Vodafone.

22 листопада помер заступник воєнкома в Запорізькій області полковник Михайло Логвінов. У полковника було онкозахворювання. Логвінову було 58 років. Нагадаємо, що Михайло був учасником АТО у 2015 році, де тренував особистий склад підрозділів.

Фото antikor.zp.ua

Фото antikor.zp.ua

Газета “Субота плюс” видала останній номер. 16 грудня на сайті тижневика з’явилось повідомлення про припинення роботи.  subbota_plusЗа інформацією видавництва, газета припинила існування за рішенням засновників. Більш розгорнутої інформації офіційні представники газети не дають.

25 грудня на 70-му році залишив цей світ вчений і мрійник Володимир Кириченко, відомий як “КВН”.  Астрофізик, асистент кафедри філософії ЗНУ, активний громадський діяч, організатор запорізького кіноклубу “Сходження”, а також експериментального загону юних космонавтів імені Комарова. У 2011 його нагородили медаллю “50 років польоту в космос Юрія Гагаріна” за внесок в розвиток світової космонавтики і підготовку космонавта Олега Скрипочки.

В останні роки Володимир Кириченко в якості консультанта очолював діяльність дитячого сімейного кіно-клубу «Райдуга», заснованого за підтримки Факультету соціальної педагогіки та психології ЗНУ, допомагав роботі туристичного клубу «Сталкер», брав участь у роботі центру мистецтв “Арт-Простір”, Благодійного фонду “Олександрівський”.

Фото зі сторінки Олександра Лазутіна у Facebook

Фото зі сторінки Олександра Лазутіна у Facebook

Завершився рік планами на наступний. Мер міста дав багато гучних обіцянок на 2017 рік. Детальний топ обіцянок представлений у відеосюжеті “Громадського ТБ”.

Подій, звичайно, було значно більше, але ми обрали найвизначніші. А які події 2016 року запам’яталися найбільше вам? Залишайте відповіді в коментарях.

Максим Назаров


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в