misto.zp.ua

З початку року за злочини проти журналістів відкрито 149 справ, з яких 14 передано до суду – дані ГПУ

порушення

З січня по липень 2017 року, за даними Генеральної прокуратури України, зареєстровано загалом 149 кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених стосовно працівників засобів масової інформації.

З них 14 кримінальних проваджень (з урахуванням кримінальних проваджень щодо правопорушень минулих років) були передані до суду. Інформацію щодо стану розслідування злочинів, пов’язаних з перешкоджанням професійній діяльності журналістів у 2017 році надала ІМІ уповноважена особа ГПУ. Зокрема, серед проваджень, які були розслідувані правоохоронними органами і передані до суду з початку року, 13 кримінальних проваджень було розслідувано за статтею 171 ККУ (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) та 1 справа за статтею 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”).

Окрім того, з початку 2017 року правоохоронці зареєстрували 113 кримінальних правопорушень за статтею 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України, з яких 35 були закриті; 30 кримінальних проваджень за статтею 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) ККУ, з яких 4 закрито; 5 кримінальних проваджень за статтею 347-1 (“Умисне знищення або пошкодження майна журналіста”) ККУ. Також правоохоронні органи зареєстрували 1 кримінальне провадження за статтею 348-1 (“Посягання на життя журналіста”).

На думку виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, потрібно активізувати розслідування злочинів проти журналістів. “Як мінімум, потрібно провести публічне засідання робочої групи при Адміністрації Президента з питань безпеки журналістів, наприклад до Дня пам’яті загиблих журналістів 16 вересня. Окрім того, є питання щодо розслідування вбивства Павла Шеремета та досі непокараних нападників на журналістів під час подій Майдану у 2013-2014 роках (за даними ІМІ, тоді постраждало 206 журналістів)”, – сказала Романюк.

Окрім того, медіа-юрист ІМІ Роман Головенко звертає увагу, що кількість відкритих кримінальних проваджень не означає, що всі їх буде передано до суду. “За КПК, провадження відкривається за будь-якою заявою про злочин, навіть і фактологічно безпідставною. Але ця норма правоохоронними органами виконується не завжди (іноді заяви про злочин розглядаються за ЗУ Про звернення громадян, а не за КПК), тому можна вважати, що звернень у правоохоронні органи було насправді більше, аніж зареєстровано проваджень”, – сказав Головенко.

Як повідомляв ІМІ, за даними ГПУ протягом 2016 року правоохоронні органи з урахуванням минулих років направили до суду 31 обвинувальний акт щодо злочинів, скоєних відносно журналістів, у 2015 році було передано до суду 11 кримінальних проваджень за 171 статтею ККУ.

У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися з початку року в Україні.

Інститут масової інформації


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в