misto.zp.ua

#яНеБоюсьСказати. Від посту в фейсбуці до презентації книги

7587

Тема сексуального насильства, раніше соромливо замовчувана, вибухнула в українському фейсбуці в липні минулого року. Усе розпочалося зі звичайного допису.

 

nastia#яНеБоюсьСказати: про фейсбук

Продовження публікації можна прочитати на сторінці Анастасії Мельниченко. Цим дописом українська журналістка, блогерка, голова ГО «Студена» розпочала потрібний і вкрай важливий для України діалог. Вона закликала жінок не боятися і говорити – ділитися історіями, що стали для них найболючішими.

Настін допис швидко зібрав ґвалт у коментарях – писали й ті, хто ділився історіями з власного життя, і «знецінювачі людського досвіду» (як називає їх Настя) – сексисти, обурені піднятою темою. Віртуальна акція, у ході якої користувачі фейсбуку розкривали таємницю пережитого насильства, набула розголосу і за межами країни. Вона дозволила привернути громадську увагу до проблеми сексуального насильства та винести на порядок денний питання про ратифікацію Стамбульської конвенції в Україні.

Проте найважливіше те, що жінки, які потрапили в жахливу ситуацію, стали почутими – багато хто з них уперше заговорював публічно на цю болючу тему. Більше того, завдяки акції виявилось, що випадки сексуального насильства трапляються значно частіше, ніж про це звикли говорити.

#яНеБоюсьСказати: про презентацію

Коли хвиля обговорень у фейсбуці спала, на основі зібраних історій Настя Мельниченко написала книгу для підлітків «#яНеБоюсьСказати». У ній зібрані розповіді, надіслані різними людьми про те, як вони пережили сексуальне насильство в дитячому та юнацькому віці. Презентація книги відбулась нещодавно і в Запоріжжі на базі обласної наукової бібліотеки. На захід, організований Центром мистецтв «Арт-Простір», зібрались активісти, журналісти та всі, кого тема не лишила байдужим. Про те, що подія сколихнула громадськість, можна судити за кількістю відвідувачів – лекційна зала, де відбувалась презентація, була забита вщент.

DSC_0070

Модераторка зустрічі Богдана Стельмах зауважила на початку презентації: «Усі називають #яНеБоюсьСказати флешмобом, але це не так. Це дуже потужна акція».

– Чи очікувала ти такого відгуку і реакції? – Запитала в гості модераторка, і присутні в залі одразу принишкли.

– Я знала, що срач у коментах почнеться, – відповіла Настя.  – Ці фрази про те, що «у бахнутих феміністок просто мужика нормально немає» і так далі. Дуже важливим для мене був заклик саме до жінок, які не є феміністками, не дотичні до громадського сектору. Результат того, що я розпочала – це доказ, наскільки ця тема була в нас замовчувана. Це немов вода, яка прорвала і дала велику тріщина, – все вийшло назовні.

За словами Насті, головною рушійною силою того, що вона оприлюднила допис про власний негативний досвід, став неоднозначний випадок:

– Чоловік побачив зґвалтовану у парку дівчину, зателефонував до поліції, допоміг їй. Але, на превеликий жаль, він, як і інші – звинуватив жертву. Мене це обурило, тому що такі випадки трапляються не через одяг, не через коротку спідницю, яка була на цій дівчині, а тому, що це зробив справжній мудак. Я впевнена, що єдина провина – насильника.

DSC_0069

#яНеБоюсьСказати: про історії

Втілюючи зібрані історії в книгу, авторка обирала цільову аудиторію невипадково. Адже діти – це дійсно вразлива категорія людей.

– Вони бояться осуду, – пояснює Настя Мельниченко. – Були випадки, що людина пише: «у мене вже сиві волоси, але я вперше розповідаю, як у 9 років мене зґвалтували». Були і такі випадки, що діти навіть не усвідомлювали, що з ними відбувалося. Дівчинці 10–13 років, її гвалтує батько і вона думає, що так роблять усі батьки світу.

Свої історії надсилали і чоловіки. Одну з таких Настя згадує на презентації:

– Дуже вразила історія чоловіка, який у 12 років зазнав зґвалтування. Його допитували, принижували, звинувачували родичі. Він просто з вихованості сказав дядькові «добрий день» – і так зав’язалась розмова, в результаті чого стався цей жахливий випадок.

Звісно, не всі без винятків сприйняли акцію та її мету, негативно відгукнулися про неї і деякі публічні особи. За словами модераторки Богдани Стельмах, акція стала лакмусовим папірцем і дозволила зробили висновок, хто є хто у цьому суспільстві.

«Я стежила за акцією #яНеБоюсьСказати. Взагалі, мені цікава особистість Насті Мельниченко. Дуже приємно було побачити її вживу, послухати, з якою метою проводилася акція, чого вона хотіла досягти. Цікаво було дізнатися про книгу, вона може стати в пригоді і в нашій сім’ї, як методичка. Ми зараз в такому віці, що – (споглядає на сина, який тягне маму за руку) – треба мамі думати, як цю інформацію подавати», – Анна Курнацька, відвідувачка презентації.

Захід завершився. Книжки підписані. Усі охочі сфотографувалися з авторкою, а ми вирішили ще трохи поспілкуватися з нею. Читайте більше про акцію #яНеБоюсьСказати в інтерв’ю з Анастасією Мельниченко.

Яна Тимчук. Фото: Дан Мізецький


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в