misto.zp.ua

Вшановуємо Кримськотатарський прапор

z1498471803a275i

Полотно небесного кольору із  зображеним на ньому золотим гербом – тамгой, святкує свій День шанування.  Рівно 27 років тому, після майже 74-річної перерви,  цей символ був прийнятий як національний.

Вітання до Дня кримськотатарського прапора розмістив у Facebook голова Меджлісу, народний депутат України Рефат Чубаров.

Снимок

Заходи до Дня кримськотатарського прапора будуть проведені у різних регіонах України та за кордоном.  Запоріжжя не вийняток. На честь цього свята,  підняли  національний прапор. Відбулось святкування на площі Фестивальній. Кожин охочій міг приєднатись до розгортання символо цього народу. Учансики Софія та Руслан, говорять, що це для дих особлива подія.

  • Софія: «Я вважаю що потрібно проводить частіше такі заходи»
  • Руслан: «Я сам кримський татарин і мені дуже приємно що в Україні шанують наші традиції, і проводять подібні акції»

Блакитний колір — традиційний колір тюркських народів — використовувався ще на стягах Кримського ханства.  Із ханських часів родом і герб — тарак-тамга, що є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії. Вважається, що першим цей символ почав використовувати Хаджі I Ґерай

До дня кримськотатарського прапора Міністерство інформполітики України випустило соціальну рекламу, яка підкреслює важливість кримськотатарського прапора як символу.

У 1917 році на першому Курултаї кримськотатарського народу символ був прийнятий, як державний прапор. Але спочатку, як таких прапорів у Кримського ханства не було,. Практично кожен рід мав свої знамена. Сім’ї, у яких були свої пасовища, відзначали худобу особливим знаком – тавром, часто саме тамгой, її графічними різновидами. В такому розумінні прапор використовувалося аж до приходу комуністів в 1929 році.

1

перший Курултаї кримськотатарського народу

А далі настав період депортації в Середню Азію і життя в спецпоселеннях (з 18 травня 1944 року), кримські татари були позбавлені будь-якої можливості проявляти самоідентифікацію.

«У місцях депортації зберігати прапор було також небезпечно … У 1970-80 роках багато кримських татар не знали про існування свого прапора. На 18 травня активісти таємно вивішували траурні чорні прапори на висотні споруди, будівлі і стовпи. Таким чином, люди висловлювали свій протест проти здійсненої депортації і шанували пам’ять її жертв», – повідомляє ініціатор Дня кримськотатарського прапора Ескендер для Радіо Свободи.

Ті, хто колись емігрував до Туреччини завжди використовували формат цього прапора. І коли з’явилася можливість контакту, вони передавали співвітчизникам у Криму свої знання і традиції. Так прапор почав відродження.

У 2000-х роках була відкрита акція «Це твоя країна – рідна Україна» щорічно об’єднувала молодих людей. Активісти збиралися з усієї України, піднімалися на вершини кримських гір, закладали капсулу зі зверненням до майбутніх поколінь, встановлювали прапори України і кримських татар, спільно виконували гімни. Під час одного з таких зборів була озвучена ідея про проведення Дня кримськотатарського прапора.

26 червня 2010 року кримські татари вперше святкували День кримськотатарського прапора.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в