misto.zp.ua

Володимир ГРОЙСМАН : «Забагато людей отримують вищу освіту» (+ІНТЕРВ’Ю)

Володимир ГРОЙСМАН : «Забагато людей отримують вищу освіту» (+ІНТЕРВ’Ю)

12 жовтня прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час робочого візиту до Запорізького національного університету відповів на запитання студентів, а також розказав «Порогам», на які саме зміни слід чекати всім, хто претендує на стипендію в 2017 році.

На зустріч із прем’єр-міністром в ЗНУ прийшли не лише студенти та викладачі. У перших рядах зайняли місця представники місцевої та обласної влади: мер – Володимир Буряк, голова облради – Григорій Самардак, очільник облдержадміністрації – Костянтин Бриль, а також їх заступники. Окрім Миколи Фролова – народного депутата та ректора ЗНУ, у глибині зали можна було побачити ще двох нардепів: Ігоря Артюшенка та Олександра Пономарьова

Спочатку Гройсман розповів про досягнення та плани уряду, а також пообіцяв, що запорізькі мости закінчать будувати протягом трьох років (до наступних виборів).

На запитання про стратегію інтеграції освіти та бізнесу прем’єр-міністр відповів, що після спілкування з Академією наук Украни зрозумів: ця галузь потребує змін, а науковців наразі держава не заохочує. Після цього Гройсман озвучив присутнім запитання, відповіді на які радше шукати у Верховній Раді:

«У мене питання: чи розуміємо ми, що те, що замовляє держава, має бути актуальним на ринку праці? У мене питання: а чому багато років ми замовляємо тих, хто потенційно має великі шанси залишитися без роботи, а там, де в нас потрібні фахівці, ми чомусь не замовляємо?»

Володимир Гройсман пообіцяв, що тепер уряд буде радитися з бізнесом перед тим, як робити державні замовлення університетам. У тому, що багато випускників із вищою освітою наразі не можуть знайти роботу за спеціальністю, Володимир Борисович, за традицією, звинуватив популістів.

Прем’єр також постійно наголошував на тому, що уряд зробить акцент на академічних стипендіях.

Більше про зміни в системі нарахування стипендій Володимир Гройсман розповів у ексклюзивному інтерв’ю для «Порогів»:

Зокрема, прем’єр «розшифрував» слова першого заступника Міністра освіти і науки про те, що з 1 січня 2017 року академічні стипендії отримуватимуть лише за «надзвичайно високі досягнення в навчанні» – єдиним критерієм будуть оцінки.

Із початку нового року з’явиться ще один вид стипендії: для тих, хто успішно навчається, але походить із малозабезпеченої родини. Враховуючи те, що в Україні є проблема з тіньовою економікою – 40% громадян декларують мінімальну зарплатню (1 450 грн), – претендентів на цей вид стипендії буде немало. Боротися за чесність Володимир Гройсман пропонує самим студентам:

прем’єр стверджує, що студентське самоврядування повинне брати участь у розподілі стипендій, визначаючи, чия сім’я бідна, а чия не дуже (фактично, виконувати роботу за податкових інспекторів).

Також Гройсман вважає, що для підняття престижу вищої освіти в Україні перш за все необхідно змінити систему оцінювання якості освіти. На думку прем’єра, наразі забагато людей отримують вищу освіту – можна закінчити коледж і також бути заможним.

Крім того, Володимир Гройсман поясним, що освіту за кордоном отримують не тому, що це діти високопосадовців і тих, хто може собі це дозволити, а тому, що абітурієнти змогли скласти потрібні іспити. Нагадаємо, що старша донька прем’єра вже декілька років отримує вищу освіту в Лондоні, а середня цього року також переїхла до Лондона та почала навчатися у «CATS College» (вартість навчання 1 млн гривень на рік + 800 тисяч гривень за проживання).

За кадром

Під час зустрічі студентка попросила прем’єра виділити «десь 12 мільйонів» на ремонт гуртожитку у ЗНУ, адже там давно не було ремонту. Ректор університету Микола Фролов жартома порадив дівчині просити більше – мільйонів двадцять.

У цей же час голова обласної ради Григорій Самардак обернувся до другого ряду, де сидів Володимир Буряк і сказав:

«И сейчас Константин Иваныч должен сказать: «Я беру это под свой личный контроль!»

Жарт зайшов, і всі посміялися – кожен у міру своєї посади.

До цього Костянтин Іванович Бриль брав під особистий контроль дуже багато проблем: від Корупції  – до налаштування 3G-інтернету у Запоріжжі.

Катерина МАЙБОРОДА. відео: Слава ЧИЖЕНОК


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в