misto.zp.ua

В пошуках істини

Комунальний заклад «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради (далі – ЗОІППО) славиться своїми досягненнями по впровадженню концепції Нової української школи, інклюзивного навчання та інформатизації освіти. Результати його досягнень неодноразово відзначені як на українському, так і міжнародному рівнях. У той же час інститут не раз опинявся в епіцентрах конфліктів, абсолютно не пов’язаних з основною діяльністю – науковою та освітньою роботою. Нинішні негаразди виникли через результати конкурсу на посаду ректора, проведеного 15 серпня цього року. В інституті говорять про порушення з боку Запорізької облради (власник освітнього відомства – ред.) стосовно процедури призначення нового ректора.

 

Щоб прояснити ситуацію, що склалася, ПОЗИЦІЯ звернулася до в.о. ректора ЗОІППО доктора психологічних наук професора Тетяни Гури:

 

– Відповідно до всіх нормативних документів (Статуту, Ліцензії на надання освітніх послуг, Сертифікату про акредитацію) за статусом ЗОІППО – вищий навчальний заклад ІІІ рівня акредитації. Наш інститут має ліцензію не тільки на підвищення кваліфікації педагогічних працівників, а й з 2014 року, після отримання відповідного сертифіката, готуємо вчителів інформатики за другою вищою освітою. Тому до нашого закладу ставляться вимоги дотримання норм закону «Про вищу освіту», прийнятого 2014 року.

 

Зокрема, відповідно до ст. 42 цього закону ректори вузів мають обиратись у своїх колективах. В нашому випадку власник закладу Запорізька облрада, як ми вважаємо, пішла всупереч закону, провівши на свій розгляд конкурс на вакантну посаду ректора ЗОІППО.

 

– Що, на ваше переконання, було вчинено не так?

– На наш погляд, за законом на початку потрібно було б оприлюднити наказ-розпорядження про створення конкурсної комісії, прийняти документи від кандидатів на посаду, потім – у колективах відбутись вибори, і тільки після них облрада призначатиме керівника.

До речі, Міносвіти та науки України також наполягає, що за статусом на наш заклад «поширюється дія Закону, в тому числі стосовно процедури обрання та призначення засновником або уповноваженим ним органом його керівника».

 

– Чому міністерство не втручається безпосередньо, на ваш погляд, в цей процес?

– Справа в тому, що ми змушені працювати за старим статутом, де така норма не прописана. В новому законі «Про вищу освіту» №1556-VII зазначено, що керівництво зобов’язане протягом двох років змінити статутний документ у вузі. У нас є новий статут, ми намагаємось затвердити його у власника, згідно із чинним законодавством. Але, на жаль, власник на таке йде: не затверджує нову редакцію статуту, не оголошує вибори ректора, не визнає інститут вищим навчальним закладом, що визначено діючим статутом КЗ «ЗОІППО» ЗОР. Вважають, буде ректор – буде статут.

А за старим статутом – власник призначає ректора за власним розсудом.

 

– За результатами конкурсу на посаду ректора хто визначився в лідерах?

– Боротьба ще триває. У конкурсі брали участь п’ять осіб, одна зняла свою кандидатуру, лишилось чотири. Я із числа претендентів – на третьому місці. В мене є побоювання, що при остаточному обранні посадовця будуть, перш за усе, враховані політичні інтереси, а професійна компетентність стане другорядною складовою.

 

– Спостерігаючи ситуацію, що виникла, складається враження, що давня історія з призначенням ректора в ЗОІППО повторюється.

– Звісно, спрацьовує ефект дежавю. У листопаді 2016 року скінчився робочий контракт у нашого колишнього керівника ЗОІППО. Десять років тому після уходу з ректорської посади Миколи Фролова Володимир Пашков висунув свою кандидатуру. Хоча колектив вбачав реальним кандидатом Валентину Ястребову, на той час вона обіймала посаду проректора. Їїкандидатура пройшла узгодження в усіх комісіях, проте депутати Запорізької облради в сесійній залі проголосували за Володимира Пашкова.

 

Він провів на цій посаді десять років, і от «політичні міркування» знов повторюються. Тільки з тією різницею, що тоді у законі «Про вищу освіту» не було прописано норми про призначення ректора шляхом виборів.

 

– Не позбавлене уваги те, що заклад працює в умовах численних перевірок. З чим вони повязані?

– Протягом двох останніх років наш заклад пережив більш ніж десять перевірок. Вони і зараз відбуваються: відвідування Державної інспекції вищих навчальних закладів МОН України, Державної фінансової інспекції, Державної фіскальної служби, комісії Запорізької обласної ради, робочої групи департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації, Головного управління Держпраці у Запорізький області та ін. З чим вони пов’язані – питання до тих, хто їх ініціював. А ми продовжуємо працювати, на часі – курси підвищення кваліфікації вчителів. До того ж у Верховній Раді проголосований новий закон «Про освіту». Тому перед ЗОІППО поставлені нові виклики: зміна формату післядипломної освіти, запровадження нових форм підвищення кваліфікації, освітніх програм, тренінгів, спецкурсів, тобто робота йде колосальна. Колектив, зауважу, працює успішно. Про це свідчить велика кількість відзнак. Навіть на нещодавній колегії Запорізької облради представник МОНУ директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Юрій Кононенко з трибуни назвав наш заклад найкращим у країні. Отже, у нас чимало проектів, що вперше запроваджуються в Україні, і нам нема часу у «фейсбуках» з’ясовувати стосунки з нашими опонентами.

 

Завідуюча кафедрою інформатики та інформаційних технологій в освіті кандидат педагогічних наук доцент Людмила Чернікова була в числі претендентів на посаду ректора в ЗОІППО, але, за її словами, була готова зняти свою кандидатуру на користь колеги Тетяни Гури. ПОЗИЦІЯ звернулася до Людмили Чернікової з питанням:

 

– Наскільки прозоро виглядала процедура конкурсу 15 серпня?

– На наш погляд, популістські заходи, такі як скорочення бюджету та штатного розпису інституту, мали найбільший відгук у членів комісії в порівнянні зі змістовними та інноваційними напрямами розвитку закладу на основі сучасних європейських стандартів освіти дорослих.

 

Ми вважаємо, що серед членів конкурсної комісії були відсутні фахівці в галузі будь-якого рівня освіти, в тому числі післядипломної та вищої. Це призвело до необ’єктивної, можна сказати, некваліфікованої оцінки стратегій розвитку інституту, представлених конкурсантами.

 

Під час проведення співбесіди комісією взагалі не були взяти до уваги особисті досягнення кандидатів в професійній галузі, вклад у розвиток вітчизняної та регіональної освіти, результати діяльності на даний момент, авторитет та імідж серед педагогічної та наукової спільноти України та Запорізької області. Взагалі, в діяльності деяких члені комісії можна вбачати і реальний конфлікт інтересів.

 

На підтримку кандидата на посаду ректора Тетяни Гури трудовий колектив ЗОІППО та профільний департамент освіти і науки Запорізької ОДА надав рекомендації, але думка колективу та уповноваженого органу була проігнорована.

 

Від імені трудового колективу свою думку висловила голова первинної профспілкової організації ЗОІППО Тетяна Макаренко:

 

– 1 грудня 2016-го, по закінченні контракту колишнього ректора, колектив ЗОІППО вийшов з плакатами на мітинг проти призначення керівництвом області виконуючого обов’язки ректора. Тоді на зборах трудового колективу інституту губернатор пообіцяв призначити ту особу, яка відповідатиме критеріям очільника науковців. Також керівники Запорізької облради, інші представники органів місцевого самоврядування неодноразово запевняли у своїй підтримці колективу щодо захисту своїх прав.

 

У нас дуже потужні можливості для розвитку інтелектуального потенціалу Запорізької області. Але, на жаль, ухвалити рішення, хто нами має керувати, нам не довіряють. Як можна далі просувати реформи?

 

Наша позиція щодо відстоювання своїх законних прав є незмінною: забезпечити відкрите і прозоре обрання керівника закладу із незаплямованою репутацією, реальними досягненнями у розбудові освіти регіону і компетентністю, що відповідає новим вимогам суспільства і громади. Інакше як переможуть демократичні цінності в Україні?


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в