misto.zp.ua

Українське місто вперше приймає Міжнародний Конгрес ПЕН

PEN

У вересні світовий центр літературних дискусій на кілька днів переміститься до Львова. Очікується, що з нагоди 83-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу сюди приїдуть понад 200 видатних письменників, серед них і нобелівські лауреатки Світлана Алексієвіч та Герта Мюллер. Під слоганом «Коли правда стає істиною» учасники конгресу – лідери думок з усього світу – шукатимуть можливості відстоювання правди в епоху пропаганди.  

Що це буде?

Завдяки щорічному Форуму видавців та статусу Міста літератури ЮНЕСКО, здобутому наприкінці 2015 року, Львову не звикати до книжкових заходів і важливих гостей. Проте вперше в історії міста тут відбудеться подія такого масштабу й значущості. Адже Міжнародний ПЕН-клуб (International PEN) – одна з найвідоміших професійних неурядових організацій, що об’єднує письменників, редакторів, перекладачів, видавців, журналістів. Створена ще в 1921 році, організація нині об’єднує понад 25 тисяч членів і членкинь, а національні ПЕН-центри існують у більш ніж 100 країнах світу.

Традиційно програма конгресу поєднує дипломатичну складову – закриті засідання делегатів Міжнародного ПЕН-клубу, та літературну, що передбачає відкриті заходи. Це панельні дискусії, читання, презентації, творчі зустрічі для широкого кола зацікавлених осіб.

Серед зіркових гостей Конгресу вже анонсовані Адам Загаєвський (Польща), Пітер Померанцев (Велика Британія), Людмила Уліцька (Росія), Пол Остер (США), українські автори Юрій Андрухович, Андрій Курков, Сергій Жадан, Олена Стяжкіна. Повна програма заходів організаторами поки не оприлюднена.

Фото з прес-конференції про підготовку 83-го Міжнародного Конгресу ПЕН у Львові. Джерело: www.facebook.com/LvivPENCongress

Фото з прес-конференції про підготовку
83-го Міжнародного Конгресу ПЕН у Львові. Джерело: www.facebook.com/LvivPENCongress

Чому це важливо?

Про те, що 83-й Конгрес ПЕН відбудеться в українській культурній столиці стало відомо рік тому. За словами президента Українського ПЕН-центру Миколи Рябчука, організатори до останніх хвилин торішнього вересня не вірили, що це можливо. Над ідеєю працювали два роки, попри потужну конкуренцію та інші труднощі.

Микола Рябчук: «Ми очікуємо, що до Львова приїде близько 200 делегатів із усього світу. Це не так багато як на «Євробаченні», чи «Євро», але це стратегічно важливіша публіка. І це шанс, який треба використати, щоб представити себе, почути і зрозуміти іншого».

Аналогія з іншими заходами світового рівня, що в різні роки проводились в Україні, виявляє поміж сказаних паном Рябчуком рядків актуальний виклик, що стоїть перед українською письменницькою та загалом творчою спільнотою. Ідеться про розширення інтелектуальної присутності України в світі та збільшення її культурного впливу. Досі заходів такого рівня в жодному з наших міст не проводилось. Тож конгрес ПЕН-клубу – організації, що має за свою місію сприяння дружбі й співпраці лідерів думки попри державні кордони, – здатний стати потужним стартовим майданчиком для включеності України в міжнародний інтелектуальний дискурс.

Окрім того, Конгрес дозволить привернути увагу світової громадськості до низки українських питань. Зокрема, тут розглядатимуть перспективу долучення Львова до мережі ICORN (International Cities of Refuge Network, Міжнародна мережа міст для біженців – це об’єднання місті та регіонів, що надають притулок митцям, які зазнають переслідувань, відстоюючи свободу слова та захищаючи демократичні цінності). Планується обговорення й долі українських політв’язнів, серед них кінорежисера Олега Сенцова, а також журналіста Миколи Семени, над яким триває судовий процес в окупованому Криму.

Третя можливість, що відкривається безпосередньо для Львова та всієї країни, – це нагода засвідчити свою спроможність щодо організації культурних подій такого рівня, як міжнародний Конгрес ПЕН. Це стосується наявності пулу профільних організацій, рівня культурного менеджменту, інформаційної потужності й професійності медіа, зацікавленості й активності журналістів, літераторів, української інтелектуальної еліти загалом.

Як бути причетним?

У роботі над Конгресом ПЕН у Львові задіяна низка професійних культурницьких організацій та менеджерів. Проте підготовка події такого масштабу неможлива без волонтерської підтримки, адже організатори потребують допомоги напередодні та безпосередньо під час проведення заходів Конгресу. Реєстрація охочих долучитись до волонтерської служби триває до 20 серпня. У вересні відібрані кандидати пройдуть співбесіду та обов’язкову підготовку. Більше інформації про можливості волонтерства на сторінці «Читомо».

Також до 10 вересня відкрито акредитацію для представників ЗМІ.

Інна Стащук


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в