misto.zp.ua

Трудовий кодекс. Ненормоване життя

Трудовий кодекс. Ненормоване життя

Протягом останніх 15 років в Україні намагаються ухвалити новий Кодекс законів про працю, адже діючий був затверджений ще в 1971 році і за період свого існування зазнав 600 правок. Наразі проект Трудового кодексу України готується до другого читання і незабаром може набути чинності. З ним пов’язано багато чуток, як наприклад збільшення тривалості робочого тижня до 48 годин. Проте, остання редакція проекту Трудового кодексу все ж зберігає 40 робочих годин на тиждень. Але чи всі підприємства (йдеться, зокрема, про запорізькі аптеки) додержуються норм робочого часу на сьогоднішній день?
 

Кілька днів тому я зранку зайшла до однієї з аптек за деякими дрібничками, провізор люб’язно допомогла мені з покупками і відповіла на всі запитання. Пізно ввечері мені дещо знадобилось, і я знову пішла до цієї аптеки. На моє здивування, за прилавком стояла та сама жінка, що й зранку. Вона була дуже втомлена, не могла сконцентруватись на моїх запитаннях, максимум пропонувала тільки зачитати інструкцію до препаратів. Наступного дня ситуація не змінилася, мені здалось дивним, що жінка працює понаднормові зміни два дні підряд. Для того, щоб з’ясувати особливості, пов’язані з роботою провізора, я вирішила розпитати фахівців, які працюють в мережевих аптеках по всій країні. Кожен з опитуваних насамперед зауважив, що боїться втратити роботу, тому не хоче, щоб його прізвище та ім’я розголошувались. Мені вдалось дізнатися, що звичайний графік провізора на сьогоднішній день – 2/2, тобто два робочих дні, потім два вихідних. Звісно, це зручно з погляду того, що не треба п’ять днів підряд вставати на роботу, але ж і тривалість однієї зміни – 12 годин. По-перше, такі понаднормові навантаження не всі витримують, попрацювавши декілька місяців співробітники звільняються. По-друге, зрозуміло, що це знижує продуктивність працівників, адже складно надавати професійні поради і виконувати свої обов’язки вже на восьмій годині робочого дня. По-третє, не складно підрахувати, що тривалість робочого тижня складає 48 годин, що суттєво більше за норму, встановлену законодавством. Опитувані зауважили, що можливості змінити графік немає тому, що більшість роботодавців встановлює саме такі умови надання працевлаштування.

 

Цю ситуацію прокоментувала згідно діючого законодавства Ельвіра Гуменна – начальник відділу праці УПСЗН Шевченківського району:

–Відповідно до статті 50 Кодексу законів про працю України, формальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. На підприємствах може бути встановлений графік роботи, затверджений керівництвом з додержанням установленої тривалості робочого тижня. А відповідно до статті 59 КЗпП тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні. Щодо понадурочних робіт, вони не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. Власник або уповноважений ним орган повинен вести облік надурочних робіт кожного працівника.

 

Отже, ігноруючи законодавство, всеукраїнські мережі аптек експлуатують своїх працівників, нехтують їх самопочуттям і правом на відпочинок. А як відомо, людський чинник в багатьох ситуаціях має величезне значення, особливо, коли це стосується здоров’я. Діюче законодавство має певні прогалини, які не дають можливість повністю забезпечити охорону праці громадян. Проект нового Трудового кодексу містить вдосконаленні норми і вдалі нововведення, які хоча й вимагають доопрацювання, проте є ще одним кроком на шляху до впорядкування трудового законодавства України.

 

НА СЕРОМ Подану публікацію просимо вважати офіційним зверненням до контролюючих органів у сфері охорони праці щодо додержання чинного законодавства про працю власниками всеукраїнських та запорізьких мереж із продажу фармацевтичної продукції.

 

Альона САГУРА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в