misto.zp.ua

Субсидії: збільшення соціальних норм та монетизація

Субсидії: збільшення соціальних норм та монетизаціяВ запорізьких управліннях праці та соціального захисту населення (УПСЗН) триває перепризначення субсидій. У зв’язку зі змінами, що були внесені урядом від 01.05.2017 перерахунку підлягають понад 30 тисяч справ одержувачів субсидій у Шевченківському районі. Особам, які звернулись після 1 травня, субсидія призначається з урахуванням нових змін. Особливості процесу її призначення прокоментувала начальник УПСЗН Запорізької міської ради по Шевченківському району Ольга Сагура.
 
– Ольго Миколаївно, що суттєво змінилось в порядку призначення субсидії?

– Однією зі змін стало збільшення соціальної норми житла для непрацездатних, тобто для домогосподарств, що складаються з однієї або декількох непрацездатних осіб, до яких відносяться: пенсіонери, люди з інвалідністю, діти до 18 років. Якщо, наприклад, в будинку проживає одна або дві непрацездатних особи, соціальна норма, на яку призначатиметься субсидія, збільшується з 49 до 75 кв. м. Також змінився термін призначення субсидій для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення. Він триватиме з 16 жовтня по 15 квітня включно.

– Які ще відбулись зміни щодо призначення субсидій?

– Одним із нововведень є запровадження монетизації. Її метою є стимулювання громадян економно споживати енергоресурси. Тобто невикористані суми субсидій на оплату газу та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують 100 кв. м природного газу або вартості 150 кВт електроенергії, перераховуються на рахунок заявника у разі його звернення. Максимальна сума, що може бути перерахована, по газу складає 696 грн, а по електроенергії – 135 грн.

– В які терміни можна звертатися для оформлення монетизації і який перелік документів потрібний для цього?

– Заяву на повернення коштів необхідно подати до 31 серпня поточного року, вказавши особистий рахунок заявника в банку або зазначити здійснення виплати через відділення «Укрпошти». Сьогодні лише 30% від одержувачів субсидії, які мають право на монетизацію, звернулись до управління, хоча усім потенціальним заявникам були надіслані смс-повідомлення та листи. Також неодноразово ця інформація надавалась до ЗМІ. Я хотіла б наголосити на тому, що термін подачі заяв спливає.

– Проте черги не меншають…

– Значний наплив заявників пов’язаний з такими змінами в законодавстві як порядок нарахування субсидій боржникам. При наявності простроченого боргу за комунальні платежі більш ніж за два місяці,сім’ї може бути перерахована субсидія лише в разі погашення боргу або його реструктуризації, тобто зі складанням певного графіку погашення. Постачальниками комунальних послуг було надано до управління списки боржників, кількість яких на 1 травня складала 3558 осіб. Їм всім було направлено смс- або письмове повідомлення про необхідність погашення боргу або його реструктуризації з необхідністю надання інформації в управління соцзахисту. Якщо документи надійшли на протязі двох місяців – субсидія нараховується з моменту закінчення надання попередньої субсидії, а якщо більше двох місяців, то субсидія нараховується з місяця подачі документів про погашення боргу із заповненням нової заяви і декларації. На жаль, з приводу погашення заборгованості і подовження субсидії звернулись лише поки 25% від кількості боржників.

– Чи очікується зростання відвідувачів?

– Обсяг звернень, без сумніву, зросте, тому що в опалювальний період розмір субсидії значно відрізняється, а це в майбутньому може позначитись на фінансовому стані сім’ї. Саме тому питання погашення боргів треба вирішувати до початку опалювального періоду.

– Ольго Миколаївно, а як вплине збільшення потоку людей на якість і умови їх прийому?

– Стосовно організації прийому громадян хочу зауважити, що в управлінні запроваджена електронна система прийому, тобто електронна черга. Вона надає змогу комфортно обслуговувати заявників у найкоротші терміни.

– До редакції надходять занепокоєння від представників ОСМД і ЖБК стосовно неповного об’єму фінансування по призначеним субсидіям постачальникам послуг. Будь ласка, прокоментуйте цю ситуацію.

– На сьогодні фінансування з держбюджету відбувається в неповному обсязі. Розподіл коштів по ОСМД і ЖБК здійснюється пропорційно в залежності від суми заборгованої субсидії. Зауважу, що наявність заборгованості з виплати субсидій держави перед надавачами послуг не впливає на розрахунки між споживачем і організацією. Одержувачі субсидій повинні сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру субсидії.

– Чи потрібно у зв’язку зі змінами в законодавстві вдруге подавати документи на перерахування субсидії?

– Так, якщо сім’я користується пічним опаленням і отримувала субсидію на вугілля та скраплений газ. Також, якщо субсидія в опалювальний період дорівнювала нулю або субсидія була призначена на орендоване житло. В інших випадках, крім осіб, що мали борг, субсидія перепризначується автоматично.

 


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в