misto.zp.ua

Сортування сміття: навіщо, як і для кого?

Photo: pexels.com (CC0 License)

 Photo: pexels.com (CC0 License)

Чому в Запоріжжі майже не практикують роздільний збір сміття? Як правильно сортувати відходи та навіщо це взагалі робити? На ці та інші питання зацікавленим запоріжанам відповів директор еко-технологічної компанії «Гранік» Геннадій Дубов. Зустріч зі спікером відбулась у коворкінг-центрі «Edison Space». Вибір місця лекції невипадковий: понад півроку тутешні працівники та відвідувачі старанно сортують сміття.

«Наша компанія працює в Запоріжжі та Запорізькій області вже 19 років. Ми обслуговуємо сучасні сміттєвози та контейнери, займаємося впровадженням роздільного збору відходів. Побудували та ввели в експлуатацію полігон твердих побутових відходів. На сьогоднішній день в Запоріжжі майже не присутнє роздільне сортування сміття. Ми просто збираємо його, вивозимо на полігон та передаємо на захоронення…»

Відсутність прямої вигоди

Для того, щоб сміття відвезли на полігон, необхідно спочатку зібрати певну суму. У Запоріжжі ця плата становить 9 грн 70 коп. з людини за місяць. Якщо буде впроваджений роздільний збір сміття, витрати виростуть: один мешканець буде сплачувати приблизно 14 гривень. Гроші підуть на утримання контейнерів – кожний з них має забирати окрема машина. Отож, напряму отримати вигоду в такий спосіб не вдасться.

Окрім того, полігони спричиняють ряд проблем. Серед них – забруднення ґрунтових вод, ризик загоряння відходів . Тоді навіщо вони взагалі потрібні, спитаєте ви. Чи не виступає альтернативою будування сміттєспалювального заводу? Усі проблеми можна вирішити за його допомогою: привезти та спалити відходи, виробити електричну енергію, залишки продати дорожникам…

«Звучить дуже гарно та, на жаль, не працює», – запевняє Геннадій Дубов. Витрати зростуть ще більше, і платити вже доведеться по 40 грн з людини. І це без врахування вартості будівництва самого заводу. Що вже й говорити про сучасніші технології, наприклад, завод механіко-біологічної обробки, який вартує ще більше.

«Виходить, що перед керівництвом міста чи перед підприємством, яке бажає інвестувати, стоїть головне питання: всі ці кроки коштують грошей. Якщо ми хочемо сортування сміття – ми маємо бути готовими до витрат. Хочемо побудувати сміттєспалювальний завод – маємо бути готові платити по 40 грн з людини. Якщо не готові – не треба будувати», – підсумовує директор «Граніка».

IMG_20180314_020929_969

Тоді який нині сенс в роздільному зборі сміття?

Сортувати відходи в будь-якому разі потрібно. Це найлегше, що можна зробити, і це під силу кожному. Причин для цього декілька.

Ви зможете зекономити на вивозі сміття.

Вартість вивозу залежить від кількості контейнерів. Відповідно, до сміттєвих баків потраплятиме лише те сміття, яке не вдалося відсортувати та здати на переробку.

Є можливість заробити на сортуванні відходів.

У цьому випадку ви отримуєте можливість не тільки витрачати менше, а ще й отримати заробіток від роздільного збору сміття. Пункти прийому вторинної сировини в Запоріжжі можна знайти на інтерактивній мапі «Куди здати відходи».

Менше відходів потраплятиме на полігон та забруднюватиме навколишнє середовище.

Це скоріше моральна складова, добрий мотив для тих, хто не ставить гроші на перше місце. На жаль, досі більшість людей живе одним днем, не замислюючись про те, як ми впливаємо на довкілля. Насправді, надмір відходів – це катастрофа останніх десятиліть, адже з кожним роко люди дедалі більше купують, споживають та… викидають. І наша безвідповідальність сьогодні створює величезні екологічні проблеми для майбутніх поколінь.

Ви не станете порушувати українське законодавство.

І останнє: Закон України «Про відходи» був прийнятий 1 січня 2018 року. Це значить, що наша країна з початку поточного року зобов’язалася сортувати сміття, розділяючи його на придатне для переробки, для захоронення та небезпечні відходи.

«Ми будемо сортувати сміття, якщо нам це буде вигідно, – каже Геннадій Дубов. – Ви не будете сортувати сміття для компанії «Гранік» чи для міської влади. Ви робите це для себе».

IMG_20180314_020843_612

Так як же сортувати?

Не так важливо, якого кольору будуть контейнери для роздільного збору сміття. Головне – очистити вторинну сировину від залишків їжі чи інших сторонніх речовин та розділити за фракціями: папір, скло, пластик, побутові відходи.

Розділили – і що далі?

  • Зібрати 100 кг та здати «вторресурсникам». Можете збирати змішані відходи (наприклад, 50 кг пластику та 50 кг скла). Необхідно звернутися до підприємства, яке працює на ринку відходів. Вони приїдуть з вагами та куплять у вас вторсировину.
  • Здати в приймальний пункт вторинної сировини. Якщо немає часу чи місця, можна здати відходи до найближчого пункту прийому. У середньому ціна за макулатуру – 3 грн/кг, ПЕТ-пляшку– від 6 до 10 грн/кг, скло – 50–80 коп./кг.
  • Віддати «Кольоровим відрам». Учасники проекту «Кольорові відра» встановлять для вас контейнери та будуть самостійно забирати вторинну сировину. Вам залишиться лише сортувати.
  • Віддати безхатченкам. Такий спосіб – не лише спосіб збуту, але й можливість допомогти людям в скрутному становищі.
  • Оплатити «Граніку» за вивезення на сортувальну лінію. За словами Геннадія Дубова, цей останній спосіб – найменш вигідний для вас. Звісно, якщо ви рахувати вигоду лише в грошах.

Окрім цього, великогабаритні відходи (старі меблі, несправну побутову техніку) директор компанії радить виставити на продаж на сайті оголошень, а будівельні матеріали залишити біля будинку чи смітника – їх скоріше за все одразу розберуть.

Якщо вас цікавить тема сортування сміття, радимо почитати: посібник «Сортування відходів» , книжки «Цель – ZeroWaste» та «Сміттєва революція».

Оксана Саєнко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в