misto.zp.ua

Продюсерка запорізької філії НСТУ Наталія Андреєва – про зміни на головному регіональному телеканалі

Зі сторінки UA:Zапоріжжя в фейсбуці

 Зі сторінки UA:Zапоріжжя в фейсбуці

Рік тому Запорізька обласна телерадіокомпанія (ЗОДТРК) офіційно стала філією ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». У грудні 2017 року було призначено продюсера запорізької регіональної філії. За результатами конкурсу посаду отримала Наталія Андреєва, відома телеглядачам за такими програмами, як «Ранок. Кава. Позитив», «Диван», «Екватор ночі», «Агенція чуток», «Контекст», «Форум-М» та інші.

На «Запоріжжі» Наталія пропрацювала понад десять років. Загалом під її керівництво вийшло понад два десятки циклових телепрограм: музичних, аналітичних, дитячих і молодіжних.

«Пороги» поспілкувались з продюсеркою про зміни на телеканалі, про виклики, що стоять перед командою запорізької філії, та про професійну відповідальність, яка дозволяє їх успішно долати.

 

Продюсерка запорізької філії НСТУ Наталія Андреєва

Продюсерка запорізької філії НСТУ Наталія Андреєва

Колишня ЗОДТРК стала філією НСТУ. Що це означає для вас, ваших співробітників і глядачів?

Цей перехід для мене означає нові виклики, нові можливості. Також це величезна кількість проблем: довелося скоротити більше 60%  працівників через брак коштів та техніки. Це звичайна штатна ситуація. Для людей, яких скоротили, звісно, це трагедія. Для людей, які залишились, це чергове випробування, тому що їм доведеться працювати по-новому. Для глядачів – це шанс отримати якісно новий продукт, який буде задовольняти їхні потреби і який нарешті буде цікавим. Я сподіваюсь, що завдяки реформі вдасться зменшити кількість тих людей, які кажуть: «Я не дивлюсь телевізор, там немає чого дивитись». І говорячи про суспільство в цілому, створення Суспільного – це можливість отримувати регіональний продукт. Телебачення, яке спрямоване  на проблеми, особливості, історію, людей  регіону. Ідеально було б, якби Суспільне сприймалось глядачами, як «моє телебачення» і «моє радіо», бо тут є люди, яких я знаю.

Перший національний став «UA:Перший» у 2015 році. Першим регіональним телеканалом, який отримав частинку UA був сумський. Чому в Запоріжжя перехід зайняв два роки?

Ми її досі не отримали. За планом – «дорожньою картою» – всі філії Суспільного мають отримати логотип UA у червні 2018 року. Зараз у нас є UA:Суми, є UA:Рівне, UA:Карпати. Крім того, є UA:Донбас і UA:Крим. Ми досі не отримали, мабуть, тому що Запоріжжя поки не зовсім відповідає тим високим критеріям, які поставили ПАТ НСТУ перед філіями у дотриманні принципів Суспільного. Але ми дуже над цим працюємо, і я сподіваюсь, що невдовзі отримаємо цю частинку UA.

А які перші зміни вже відбулись? Я бачила програму  «Ранок. Запоріжжя». А чого чекати далі? Які ще зміни відбудуться в програмній сітці?

Уперше за доволі тривалий період ранкове шоу виходить у прямому ефірі. Хоча воно вже багато років існує на нашій філії, на відміну від багатьох інших, де ранкові програми почали робити тільки з січня 2018-го. Але тепер ми виходимо в прямому ефірі хронометражем дві години. Також Збільшилась кількість новинних випусків. Тепер це три випуски новин зранку, один в обід і потім о 5-ій, 7-ій і 8-ій вечора. З’явилась щоденна прямоефірна «Тема дня» – це програма про найболючішу тему регіону, яка є актуальною на сьогодні. Ми намагаємось тримати руку на пульсі всіх подій і обговорювати з експертами у студії ці проблеми і події. Сподіваємось, що за наявності додаткового фінансування у всіх філіях будуть виходити програми, які пройдуть конкурс, так званий пітчинґ (подання), і будуть спрямовані на регіон.

Не так давно писали, що у зв’язку з реформою будуть закриті розмовні програми. Серед них – відомий багатьом «Знак запитання». Чи правда це?

Правда. Їх вже давно закрили, але не у зв’язку з реформою. Закрили через недофінансування. Для того, аби виробляти якісну програму потрібні гроші, а їх немає. «Знак запитання» під іншою назвою «Наголос» був поданий на конкурс і поки що результатів точних ми не маємо. Але якщо ведуча програми гарно її захистить, якщо генеральні продюсери помітять регіональну спрямованість цієї передачі і знайдуть ресурси на її створення то вона повернеться в ефір. Якщо Ольга Вакало (прим.: авторка і ведуча «Знаку запитання»), погодиться повернутись до програми,бо вона зараз належить до журналістів, які розробляють «Тему Дня», –  їй прийдеться робити вибір між двома програмами. Адже це нормальна європейська практика, коли журналіст працює лише над однією програмою і робить її якісною.

Під час інтерв'ю

Під час інтерв’ю

А які завдання вам доводиться вирішувати як продюсеру? Та чи не ностальгуєте ви за молодіжною редакцією, яку раніше очолювали?

Я стежу за журналістами, і вони від мене потерпають – це майже не жарт. Є офіційні обов’язки – це розробка і контроль якості ефіру. Моє головне завдання – робити все можливе і неможливе для того, аби в ефір виходили якісні програми. Навчити працювати людей у новому режимі, адже багато років працювали за старим. Інколи доводиться з ними говорити, пояснювати. Коли я приходжу додому, в мене таке відчуття, що я нічого не робила, але насправді зроблено багато. Є надзавдання, які потрібно зробити, щоб ефір був якісним, щоб все вийшло вчасно. Але що для цього потрібно робити – то тут кожен день по-різному.

А яка доля «молодіжки» (прим.: ідеться про молодіжну редакцію каналу  «Запоріжжя»)?

Вона існує, займається ранковим ефіром. Яка доля? Я фаталіст і вважаю: чому бути – того не оминути. Це доля не лише «молодіжки», адже якщо ми хочемо – ми це зробимо. Якщо ми журналісти не з 9-ї до 6-ї, а за покликанням – то все буде добре: ми випливемо.

А чи приймає запорізька дирекція студентів на практику? Та що потрібно зробити, щоб потрапити до вас?

Для того, щоб взагалі потрапити на Суспільне достатньо зв’язатися зі мною. Або я хочу потрапити на екскурсію, зрозуміти, як працює Суспільне. Або я вже хочу спробувати себе на Суспільному – чому ні? Я не бачу в цьому ніяких проблем. Проблема лише в тому, що ми не можемо за це заплатити, а за законом ми зобов’язані платити за виконану роботу. Якщо студент бажає пройти практику саме на суспільному, то це лише на волонтерських засадах, і не просто «закрийте мені практику», як це було раніше, а за справді виконану роботу.

Ксенія Лисенко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в