misto.zp.ua

Петро УДОВЕНКО: «В майбутньому на аграріїв чекає ще більше проблем, пов’язаних з ринком землі»

Петро УДОВЕНКО: «В майбутньому на аграріїв чекає ще більше проблем, пов’язаних з ринком землі»

 Сьогодні відкриття ринку сільськогосподарських земель стало однією з найбільш резонансних тем в Україні. Але аграрії від цього кроку влади не в захваті: вони прогнозують негативні наслідки та хаос у сфері земельних відносин.

 

Аби дізнатися про ситуацію з перших вуст, днями ми відвідали село Новомихайлівка Запорізької області, яке входить до складу Чернігівської територіальної громади. Співрозмовником ПОЗИЦІЇ став Петро Удовенко – керівник сільськогосподарського виробничого кооперативу «Новомихайлівський», член громадської організації «Аграрний союз України».

 

Державна податкова політика завжди була болючим питанням для сільгоспвиробників. «Аграрний союз України» не один рік виступає за зменшення обчислення із 1 га землі. Поясніть докладніше.

- Сільське господарство – єдина галузь, яка працює під відкритим небом, і єдиним мірилом для виробників є саме гектар землі. Впродовж десяти років ми виступали за впровадження для аграріїв єдиного податку на гектар, який би діференціювався в залежності від грунтово-кліматичних умов, у яких працює господарство. Також було підготовлено відповідний законопроект.

 

Але владні структури вирішили перекрутити напрацювання агровиробників та профільних асоціацій на свій лад. Тому сьогодні ми маємо податковий законопроект №5600, який вже прийнято Верховною Радою за основу. Безумовно, проведення детінізації в усій економіці, і, зокрема у сільському господарстві, – це добре. Враховуючи те, що сьогодні близько 40% сільгоспземель України знаходяться в тіні. Спочатку ідея цього документу полягала в тому, щоб вирівняти податкове навантаження для всіх: як для тих, хто працює офіційно, так і для фермерів-«тіньовікив». Теперішня його редакція вже не передбачає вирівнювання податків, а, навпаки, збільшує податковий тиск на легальних агровиробників і зменшує пільги в оподаткуванні володарів присадибних ділянок з 2 га до 0,5 га.

 

Однак, якщо законопроект буде прийнято в такому вигляді, це вкрай негативно позначиться на якості життя мешканців територіальних громад.

- Саме так! Скажімо, наше господарство не перший рік реалізує політику соціальної відповідальності: ми беремо участь в усіх заходах, допомагаємо школі, опікуємося амбулаторією, турбуємося про ветеранів тощо. Всі звикли до цього і вважають, що так буде завжди. Але ситуація може змінитися.

 

З якої причини?

Переконаний: в майбутньому на аграріїв чекає ще більше проблем, пов’язаних з ринком землі. Є власники паїв, які вважають, що, продавши його, вони зможуть забезпечити будь-які свої потреби. Але отримані гроші витрачаються дуже швидко. І людина бачить, що багатшою вона не стала. Чому? Тому що земля для нас – це предмет праці. На мою думку, вигідніше здавати її в оренду і постійно отримувати за це гроші. Тим більше, що орендна плата кожного року зростає. Сьогодні в СВК «Новомихайлівський» у частини наших пайовиків (у поточному році, або в наступному) завершуються договори оренди землі. Однак дехто не хоче їх продовжувати. Можливо, комусь запропонували більш вигідні умови, а хтось вирішив господарювати самотужки. Але коли зменшується площа орендованих земель, то зрозуміло, що й прибутки, як і податки, будуть іншими. До того ж в процесі повернення землі власнику виникає багато проблем.

 

В чому саме вони полягають?

Коли людина хоче піти від нас і забрати свій пай, треба зробити виділення земельної ділянки в натурі на місцевості. І ось тут розпочинається найцікавіше. Справа в тому, що свого часу розпаювання землі робили за допомогою рулетки, використовували аерофотозйомку 1960-х років, і координати були з похибками. Тепер ми маємо ситуації, коли геодезична точка,за допомогою якої визначаються межі земельної ділянки, опиняється у полезахисній лісосмузі або поза нею, чи взагалі на асфальтній дорозі. Що з цим робити? Як обробляти цей пай? Добре, що ми зараз тут всі свої і можемо ці питання вирішити. А що буде, коли до нас прийдуть покупці з інших міст чи іноземці? Що на нас чекає? Земельні війни?

 

Не менш цікаво було б дізнатися: про що думають чиновники, надаючи землю у власність або в оренду впритул до річок і водойм? Сьогодні ми не маємо, як раніше, водоохоронних зон. Русла річок безжально розорюються, самі річки замулюються. Зараз, нажаль, у Новомихайлівці ми зіткнулися з тим, що 70% колодязів жителів висохли. Питну воду ми і раніше возили з Токмаку, а тепер возимо й технічну. Балка Бандурка на берегах якої знаходиться наше село, повністю заросла очеретом, ставки у селі пересохли. Це також є наслідком варварського ставлення до природи. Знищення лісосмуг теж продовжується. Добре, що є Закон України «Про тваринний світ», згідно якого у період размноження диких тварин оголошується «сезон тиші». Але якщо так буде й надалі, тваринам і птахам не залишиться місця для життя.

 

Зараз у владних кабінетах знову заговорили про необхідність збільшення державної підтримки агросектору до 1% ВВП. Як ви оцінюєте цю ініціативу? Чи відчувають зараз аграрії підтримку від держави?

- Ця ініціатива насправді не нова. Згідно Бюджетного кодексу, держава повинна забезпечувати нам 1% від ВВП на розвиток агросектору. За фактом зараз ми маємо лише 0,5%. Щодо підтримки, в останній час вона дійсно є. Наприклад, держава компенсує нам 25% вартості придбаної техніки вітчизняного виробництва. Чи, скажімо, кредитна лінія на період коронавірусного карантину для нас безпроцентна. Але скажу відверто: ми намагаємося не зловживати державною допомогою. Тому що звикли завжди розраховувати на божу ласку, землю-годувальницю та власні сили.

 

До речі

 

З турботою про старше покоління

Відрядження кореспондентів ПОЗИЦІЇ до села Новомихайлівка співпало із святкуванням Міжнародного дня людей похилого віку, який щорічно відзначається у всьому світі 1 жовтня. А в Україні це також і День ветерана. За активну громадську позицію та регулярну підтримку людей старшого покоління в цей день керівника СВК «Новомихайлівський» Петра Удовенка було відзначено подякою від голови Чернігівської ОТГ Віталія Манича та ветеранської організації громади, а також почесною грамотою голови Бердянської райдержадміністрації Олексія Бакая. Саме так і повинна виглядати соціальна відповідальність бізнесу в дії!

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в