misto.zp.ua

Один день з життя громади

Один день з життя громади

На сторінках ПОЗИЦІЇ ми неодноразово розповідали про те, як живуть об’єднані територіальні громади Запорізької області, що утворилися завдяки децентралізаційній реформі. Воскресенська сільська ОТГ Пологівського району, до якої ми днями завітали знову, виникла на теренах нашого краю однією з перших.
 

Нагадаємо, до її складу увійшли села Воскресенка та Кінські Роздори, а також селища Магедове та Лозове.

 

Тому, що без води…

 

Своє перебування у громаді ми розпочали з відвідування Кінських Роздорів. «Чому саме з них?» – поцікавиться читач. Для цього є вагомі підстави. Вже тривалий час мешканці Кінських Роздорів живуть з проблемою, яка потребує нагального вирішення. Два водогони, які є в селі, будувалися колгоспами за часів СРСР. На сьогодні вони повністю вичерпали свій ресурс. Це унеможливлює забезпечення людей питною водою у повному обсязі.

 

– Зараз водогони знаходяться на балансі сільської ради. За час, що пройшов з моменту їх будівництва, а це більше 35 років, реконструкція жодного з них не проводилася. Були тільки поточні ремонти. Коли у 2016 році ця проблема постала на повний зріст, ми звернулися до науково-виробничого центру «Запоріжгідропроект» з замовленням виготовити технічну документацію, необхідну для реконструкції водогонів. У 2017 році вона була надана в департамент житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОДА. Але так сталося, що цей проект не був профінансований. У 2019 році ми зробили нову експертну оцінку проекту і знову надали його в облдержадміністрацію. Голова громади Микола Гузенко декілька разів був на прийомі у департаменті, нас запевнили, що цього року проект отримає фінансування. Ми сподіваємося, що так і буде. Для розуміння ситуації поясню: один водогін охоплює більше 170 дворів, другий – близько 130–140. Влітку, коли навантаження на водогоні зростає, більша половина села залишається без води. Через це люди змушені купувати її за власний кошт. Потім діжки з нею ми розвозимо по дворах, – розповів староста Кінсько-Роздорівського старостинського округу Сергій Зубенко.

 

Про те, що робити реконструкцію водогонів вкрай потрібно каже й директор фермерського господарства «ЛІАНА-ПОЛОГИ» Петро Петров. Зараз один з водогонів знаходиться в оренді у господарства, яке він очолює.

 

– Я майже 15 років займаюся питаннями водопостачання у селі Кінські Роздори. Безумовно, реконструкція необхідна! Мені дуже часто доводиться звертатися до керівництва громади з проханнями допомогти у здійсненні ремонтів. Бо й тижня не минає, щоб на якійсь ділянці не трапився, наприклад, прорив труби, – поділився наш співрозмовник.

 

– Проблема з питною водою існує в нас давно, і, дай Боже, щоб вона була вирішена. Мені б хотілося акцентувати увагу на ще одній великій проблемі – на тому, в якому стані перебуває дорога «Пологи–Кінські Роздори–Андріївка–Нововасилівка–Бердянськ», що проходить через наше село. Коли проводили ремонт об’їзної дороги «Запоріжжя–Маріуполь»,було вирішено, що увесь транспорт, що йде на Маріуполь, піде через Кінські Роздори. А це військова техніка, вантажівки та інше. У підсумку дорогу повністю зруйнували! Тепер до нас практично не заїжджають автобуси, що створює жителям багато незручностей. Обласне керівництво обіцяло нам допомогти у проведенні ремонту, але, на жаль, все залишилося без змін, – додав депутат районної ради Віктор Гавриленко.

 

Але завершити розповідь все ж таки хочеться на оптимістичній ноті. Разом з Сергієм Зубенком ми оглянули чудовий сквер, який був побудований громадою на честь славного земляка Івана Зінченка. У роки Другої світової він визволяв рідне село, потім працював головою колгоспу. В день нашого перебування у Воскресенській громаді тут було висаджено сімдесят кущів самшиту.

 

Справжньою прикрасою скверу є сучасний дитячий майданчик. Малеча бавиться на ньому з великим задоволенням. За словами Сергія Зубенка, точно такий же споруджено у селі Воскресенка.

 

Для молоді… і не тільки

 

Одним з пріоритетних напрямків діяльності керівництва Воскресенської ОТГ є турбота про дітей та молодь. Дитячі майданчики, які ми побачили у Кінських Роздорах, а потім у Воскресенці – лише частка тієї великої роботи, що ведеться в громаді. Про те, що зроблено, нам розповіла начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Тетяна Харь.

 

– Забувати про дітей та молодь – неприпустимо! Тому що це – наше майбутнє. Ми добре розуміємо, що діти, які мешкають у селі, мають набагато менше можливостей, чим однолітки у містах. Тому докладаємо багато зусиль до того, щоб зробити їх життя якомога більше насиченим. Дитячі майданчики, які обладнані у Воскресенці та Кінських Роздорах – не перші. Добре, що там разом з дітьми можуть відпочивати і батьки. Що стосується заходів для молоді шкільного віку, наші діти приймають активну участь майже в усіх заходах та спортивних змаганнях як районного, так і обласного рівня. Нещодавно ми підписали угоду про співпрацю з комунальним закладом Запорізької облради «Обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Спільно з ними вже були проведені змагання з волейболу. Також 30 квітня під егідою цієї організації відбудеться родинне спортивне дійство «Мамо, тато й я – дружна сім’я». Є в нас і своє ноу-хау – традиційне свято «Ніка Вікторія». Ми відзначаємо всіх талановитих учнів, які завоювали призові місця на змаганнях і в конкурсах різного рівня. Таких дітей громада нагороджує грошовими преміями, – повідомила Тетяна Харь.

 

Духовність – основа життя

 

Здавна склалося так, що саме церква завжди була духовним центром села. У Воскресенській ОТГ питанням віри завжди приділяється багато уваги. В Воскресенці будується Свято-Троїцький храм. На ньому вже встановлені та освячені куполи. В Кінських Роздорах швидкими темпами йдуть реставраційні роботи з відновлення унікального Спасо-Преображенського храму, якому більше 120 років.

 

Символічну крапку у нашому відрядженні поставив голова Воскресенської ОТГ Микола Гузенко. Розповідаючи про те, що робиться у громаді в цьому напрямку, він зазначив: «Воскресенська сільська рада завжди з великою повагою ставиться до віри людей в Бога. Наші помічники – компанії та приватні підприємці вкладають у розвиток духовності значні кошти. Я щиро вдячний керівництву компаній «Полетехніка» та ТОВ «Агрофірма «Батьківщина», зокрема, Олександру Містюку та Олегу Трубілову за їх підтримку, за те, що не залишаються байдужими до цієї святої справи. За цей час ми зробили дуже багато, але зупинятися ніхто не збирається. Тож користуючись нагодою, хочу від імені виконкому громади, від себе особисто, привітати жителів Воскресенської ОТГ, мешканців всього Пологівського району й України з наступаючим святом Воскресіння Христового, з Великоднем! Від щирого серця бажаю кожному усіляких гараздів та Божої благодаті! – підкреслив Микола Гузенко.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в