misto.zp.ua

Наче авторські, наче новини: про що і як пишуть запорізькі онлайн-медіа

glenn-carstens-peters-203007-unsplash

Найбільше криміналу, найменше – соціальних новин та десь посередині новини про діяльність міської влади: такі головні теми запорізьких онлайн-медіа. При цьому, майже 60% новин на сайтах – відверті передруківки релізів, новини з інших ЗМІ та дописи із соціальних стрічок.

Такими стали результати п’ятої хвилі моніторингу, який провели експерти Інститут масової інформації  з 8 жовтня 2018 року. Виявляли найбільш популярні теми, які публікуються в новинних стрічках онлайн-медіа та визначали кількість авторських новин.

Аналізувалися п’ять запорізьких онлайн-медіа: 061.ua, Забор, Репортер Запорожья, Forpost та IpNews, а саме тексти перших 100 новин стрічки кожного медіа без урахування публіцистичних, аналітичних матеріалів або розслідувань, блогів та авторських колонок, а також матеріалів з ознаками замовності, які за форматом також були написані не у формі новин.

Лідер за кількістю авторських новин – 061.ua: тут, як мінімум, 64% новин мають ознаки журналістської роботи – додаткова інформація, живі коментарі, наявність бекграунду.

Найменше авторських новин зафіксовано на сайті Forpost – не більше 30%. Тут новинам часто вважається контент, взятий з соціальних мереж та не доповнений жодними офіційними джерелами, без додаткової, очевидної з точки зору хоча б відповідей на запитання перевернутої піраміди, інформації. Також сайт має чи не найбільшу кількість передруків релізів та повідомлень інших медіа.  

До речі, саме Forpost має найбільший показник  публікацій з кримінальної тематики – більше половини новин в стрічці (55%). У 061.ua, до речі, таких новин – найменше, 26%.

У сайта Zабор другий за рейтингом показник авторських новин (55%), але, при цьому, також друга позиція у публікації кримінальних новин (48%).  До речі, відмінність новин сайту Zабор в обов’язковій наявності формулювання “повідомляє Zабор”. Зазвичай, це може означати, що новина має автора, але, як правило, це не так.

Сайти “Репортер Запоріжжя” та IpNews мають у стрічках менше половини новин, в яких можна розпізнати хоч якусь унікальність, – 48 та 41 % відповідно. Схожі показники у кількості публікацій кримінальних новин: 39 та 41% відповідно.

Загалом, в стрічках онлайн-видань топ-5 розповсюджених тем виглядають так:

  • кримінал (42% від загальної кількості проаналізованих новин),

  • новини про місцеву владу (13%),

  • соціальна тематика (8%),

  • політика та культура (по 5%).

  • Варто відзначити, що теми війни та ООС, антикорупції, економіки та реформ, а також релігії і екології  в загальному рахунку склали трохи менше 14%.

Зокрема, новинам війни та ООС було присвячено не більше 5% публікацій, економіці та питанням антикорупції – 3% публікацій, а екології не більше одного відсотка новин. При цьому найбільше про економічні та антикорупційні питання писав сайт 061.ua, найменше таких новин з’явилося на онлайн-ресурсі IpNews. Новини про війну найчастіше також публікувалися на сайті 061.ua (7%), найменше – на сайті Zaбор (2%).

Отже, найбільше паркетних та релізних новин на сайтах Запоріжжя стосувалися криміналу та надзвичайних подій: прес-служби регіонального управління МНС та прокуратури/поліції завжди працювали активно та щедро. При цьому, більшість таких новин взагалі не переробляється і бюрократичні формулювання типу “на місце виїжджали 5 одиниць техніки та було задіяно 8 працівників особистого складу” або “відкрито кримінальне впровадження, проводяться слідчі дії” є типовими для новин  цієї тематики.

Варто вадмітити, що в аналізований період майже не було якихось суто регіональних, специфічних тем, як приміром, нещодавній конфлікт навколо парку імені Яланського тощо. Незважаючи, приміром, на процес прийняття Томосу,  в стрічках запорізьких новин з’явилися лише кілька новин – їх публікували на сайтах 061.ua, Zaбор та IpNews.

В цілому, можна зазначити, що новинну стратегію більшості аналізованих сайтів формують прес-служби офіційних структур, зокрема все тих же МНС та правоохоронних органів.

Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області
Даний матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Інформація та погляди, висловлені в даному матеріалі, належать автору та не обов’язково відображають офіційну думку Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в