misto.zp.ua

На сторожі безпеки: День військової розвідки України

kartynka_v_statyu_pro_voen_razv

Відзначаємо молоде, але важливе для держави свято:  День військової розвідки України. Відзначати почали 11 років тому, аби виховувати дух молодих віськовослужбовців та відзначати героїв країни.

Саме спецслужби сприяли тому, щоб сепаратизм не поширювався по території усієї східної України — так, у 2015-2016 роках, коли у місті Запоріжжі куплені пропагандисти серед громадян активно намагались поширювати ідеї сепаратизму та листівки так званої “ЗНР”, розвідника досягла того, щоб це так і не було реалізовано.

1

Саме спецслужби сприяли тому, щоб сепаратизм не поширювався по території усієї східної України — так, у 2015-2016 роках, коли у місті Запоріжжі куплені пропагандисти серед громадян активно намагались поширювати ідеї сепаратизму та листівки так званої “ЗНР”, розвідника досягла того, щоб це так і не було реалізовано.

41165893_296137360980579_697238471072284672_n

На честь свята ми поспілкувались із молодшим лейтенантом Богданом Євтухом. Закінчивши військову кафедру при ЖВІНАУ*, отримав військове звання “молодший лейтенант”. Через рік у 6 хвилі мобілізації його призвали до військ. Після підвищення кваліфікації у Львові був направлений в АТО – 37 ОМПБ (37-й окремий мотопіхотний батальйон «Запоріжжя»). Батальйон виконував різні бойові та розвідувальні завдання, зокрема, у обороні Маріуполя. Через декілька місяців служби Богдан посів посаду командира взводу, а у квітні 2016 року – посаду Старшого помічника начальника штабу з кадрів і стройової частини, на якій пробув до самої демобілізації.

 – Які були шанси в наших силових структур запобігти збройній агресії РФ?

 – Як на мене, то шанси були досить великими. Про це свідчить те, що Росія до сих пір не в Україні. Там не думали, що ми, українці, дамо такий відпір. Але тут все залежить не від нас, простих рядових смертних, а від вищих чинів влади, як вони цього захочуть. В нас на службі серед офіцерів був якось був дискут: Хто ми у цій війні, яке м’ясо? Говядина чи свинина? Після короткої паузи я видав: “Ми баранина!” Ось такий в нас анекдот народився.

 – Президент Порошенко у своїй передвиборчій кампанії гарантував завершити АТО за декілька годин. Наскільки це було реально у 2014 році та що заважало?

 – Він багато чого обіцяє, як і всі інші. А що в результаті? Нічого! З однієї сторони, Україна з Росією вороги, а з іншої – економічної – друзі. Війна скоріше політична, між двома чоловіками, де всі інші як шахматні фігури. Тут воюємо, а тут працюємо. Я сам після служби працював в одному контакт центрі. Так там майже вся робота йде зі спілкуванням з росіянами – як з окремими людьми, так з компаніями та банками. Тут, як я сказав, все в руках однієї людини. Як би він хотів це зупинити, то зробив би це, ще тоді, в 2014. А завадилт, напевно, економічні стосунки з їх країною.

 – Нове, “шкільне перемирря”, традиційно не реалізовано боєвиками. Які взагалі перспективи мають так звані режими тиші?

 – Я зі своєї сторони досі не можу зрозуміти цієї примарної суті перемир’я. За моє перебування в АТО, а це 1.5 роки, було декілька перемир’їв, але це лише з нашої сторони. Ворог стріляв по нашим позиціям, робив провокації, на що ми давали б відповідь, в результаті чого порушили б перемир’я, і після цього вони змогли відкрито дати відповідь. Але що їм! Я ще давно зрозумів, що Путін – це безсовісна жорстока людина, якій наплювати на свій народ та свою країну. Він поставив себе више інших, і намагається це довести. Але це в наш час всіх стосується… Перемир’я — це, скоріше, стоп-кран для наших військ, які набирають сили. Коли ось-ось завдадуть хорошого прочухана ворогу, їх зупиняють. Комусь все таки не вигідно, щоб все так швидко закінчилося.

 – Як Ви оцінюєте роботу волонтерського руху в порівнянні з державним фінансуванням армії?

 – Волонтерство на сході зараз дуже добре допомагає. Майже вся техніка, як легкові авто, так і для розвідки (прилади нічного бачення, і т.п.) волонтерська. Досить часто приїжджали волонтери, провозили печиво і інші продукти. А листи які дітки писали! Це давало поштовх йти далі, давало зрозуміти, що тебе не забули, що ти є.

 – Розкрадання та скорочення у збройних силах. Навіщо та кому вигідно?

 – Можливо, коли людина починає розуміти що ця війна – не війна а побоїще, пародія. Вона починає задавати багато лишніх питать, змушує мислити не наказами інших, починати мислити самостійно. А так не годиться – такими командувати, важко добитися того, чого хоче влада. Тому, напевно, верхівка так і робить – видаляє всіх, хто для них не принесе тієї користі яку вони хочуть.

 – Які помилки зробили силові відомства, що припустили сепаратизм у східних регіонах?

 – Основною помилкою є пофігізм влади до простого народу. Якщо це не завдає шкоди нарощуванню власного капіталу, то в чому проблема? Все, як на мене, робилося не з хотіння щось зробити. Як сказали, так і зробили, те й отримали. Влада портить людей, задирає їм носа вище, ніж вони самі.

 – Яких дій, на Вашу думку, потребує держава, щоб закінчити війну на Сході якомога швидше?

 – Все що треба, це нормальних наказів та нормальних людей при владі, які гроші відкладуть на другий план. Якщо війна то по всім фронтам, а не по одному. Тут воюємо, а там співпрацюємо. Тут потрібно продуманий, точний і всесторонній підхід. Такий, де будуть задіяні всі аспекти – від політичного до економічного.

 – Усі розвідки колишнього СРСР вийшли з однієї сорочки – сорочки КДБ.  Наскільки українська розвідка відрізняється від російської?

 – Мені знається, що майже нічим. Але різниця все таки є. В Росії все ще працюють за методами КДБ, хоча й не розкривають цього. А в нас стараються впроваджувати нові методи, адже то було колись, а це зараз. Розвідка повинна адаптуватися, рости і розвиватися як організм. І не дивитися в минуле, а в теперішнє і майбутнє. При цьому не цуратися минулого і робити з нього висновки.

 

Print

 – Досвід останніїх років, враховуючи наші злети та падіння, продемонстрував важливість розвідки. Як Ви оцінюєте досягнення української розвідки за роки збройного конфлікту?

 – Напевно добре. Прямого відношення до неї я не маю і виходжу зі своїх знань. Але і їх достаньо, щоб сказати, що вона еволюціонує, розвивається. З’являються нові методи, обладнання, що дають змогу ще ефективніше вести збір інформації, що в подальшому буде сприяти якісному і ефективному досягнені поставленої задачі і мети.

Держава завжди пам`ятає та відзначає такі дні. У цей день вже традиційно проводяться офіційні та неофіційні заходи на підтримку українських розвідників та їх особливо небезпечної і важливої для нас із вами роботи.

Нагадаємо: Згідно із Законом України «Про розвідувальні органи України», ця структура здійснює розвідувальну діяльність у воєнній, воєнно-політичній, воєнно-технічній, воєнно-економічній, інформаційній, екологічній сферах.

*ЖВІНАУ — Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова національного авіаційного університету

Перемогти КДБ: на що здатна українська розвідка | радіо Донбасс.Реаліі / Радіо Свобода

Микола Мельничук


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в