misto.zp.ua

Мистецтво відступати від норми: три кейси про каліграфію і не тільки

Фото Сергія Лаврова

 Фото Сергія Лаврова

Рік тому Олександр Зінов’єв став студентом Запорізького національного університету. До вишу він прийшов, аби отримати диплом дизайнера. Тоді ж хлопець захопився каліграфією та відкрив для себе творчість російського дизайнера, який працює під псевдонімом Покрас Лампас. Невдовзі почав фантазувати над власними ескізами, а коли зрозумів, що йому вже недостатньо для втілення своїх ідей самого лише простору на папері, то наважився показати полотна деканові факультету. 

Основний принцип каліграфії – не робити необережних рухів, однак при цьому рухи пензля можуть стати незграбними та скутими. Треба піти далі цього й навчитись вправно відступати від норми. Цим принципом варто керуватись і в інших справах.

«Хагакуре, або Приховане в листях»

Кейс 1. Як створити арт-об’єкт на території вишу

Ідея була проста: вивести малюнки за межі аркушу – в публічний простір. Перетворити каліграфію на каліграфіті, але зробити це обережно, доречно та навіть з користю для навчального закладу.

Це чисто волонтерський рух, – пояснює Олександр свою ініціативу. – А також досвід для портфоліо. Грошової мотивації не було. Мені просто хотілося щось прикрасити. Я готовий був зробити це сам – потрібні були лише об’єкт і дозвіл.

На втілення творчого задуму пішов майже рік. Восени Зінов’єв показав початкові ескізи. За пропозицією керівництва факультету, презентував ідею університетським проректорам й отримав офіційне сприяння. При виборі об’єкта зупинились на трансформаторній підстанції, що знаходиться за другим навчальним корпусом університету. Місце виграшне – якраз на  шляху до вокзалу «Запоріжжя 2».

Фото Сергія Лаврова

Робота з об’єктом у Запоріжжі. Фото Сергія Лаврова

Певний час пішов на вибір малюнка, техніки, кольорів: розглядали класичні чорно-білі композиції, зрештою зупинились на поєднанні білого з золотим на чорному тлі. Проте оскільки саме наближалась зимова погода, реалізацію ідею в просторі студмістечка довелося відкласти.

 Цікаво, що на безпосередню роботу з об’єктом у художника пішло два дні. У перший день довелось знімати побілку та ґрунтувати поверхню. У розпалі роботи виявилось, що закуплених десяти літрів чорної фарби недостатньо.

Все-таки за один день пофарбував поверхню в сто квадратів, – задоволено каже Олександр.

Другий день пішов власне на створення малюнка. Допомагав  у роботі Олександрів друг – Микита. Він хоч і не навчається в ЗНУ, зате завжди допомагає товаришеві в розробці та втіленні творчих проектів. А їх не бракує.

На об'єкті у Василівці

Робота з об’єктом у Василівці

Кейс 2. Як організувати фестиваль стріт-арту в райцентрі

Тільки в рідній Василівці на Олександра чекають уже декілька об’єктів, з якими можна працювати. Протягом липня хлопець встиг оформити фасад бібліотеки та велику стіну – майже 600 квадратних метрів за 12 годин роботи – на підприємстві. «Замовників» він знаходить сам.

Ми з другом пройшлися вулицею, знайшли занедбані будівлі. Пішли в райраду, я показав полотна. На зустріч прийшли директор гімназії, директор спорткомплексу, бібліотекарі… Виявилось, що в нас стільки всього можна прикрасити, – захоплено розказує Саша.

Прізвище Зінов’євих у Василівці добре знають. Олександр Зінов’єв-старший – відомий художник-карикатурист, учасник численних виставок в Україні й за кордоном, організатор міжнародного конкурсу карикатур «Василівські веселини». Два роки тому, коли в недодекомунізованій Запорізькій області лишилось два пам’ятники Леніну – в обласному центрі й Василівці, художник вирішив втілити в життя один зі своїх карикатурних сюжетів. А саме – додати до слова «Ленін» на постаменті пам’ятника напис: «Снимите меня наконец, а то я сам спрыгну». Щоправда, арт-інтервенція до кінця не була реалізована – автор встиг написати лише половину фрази, коли симпатики Ілліча збили його з драбини.

На персональній виставці в Запоріжжі. Фото Сергія Лаврова

На персональній виставці в запорізькій галереї Спілки художників України. Фото Сергія Лаврова

Закономірно, що творчий хист і організаторські здібності батька передалися й Саші. Щоправда, продовжувати шукати себе в живописі Олександр-молодший наразі не бажає (хоча й отримав диплом живописця-флориста). Подальшу самореалізацію він вбачає в саме каліграфії. Зі своїми роботами вже мав кілька персональних виставок. Одна з них відбулась у квітні в виставковій залі Запорізької організації Національної спілки художників України.

Каліграфія передає живий почерк руки, – наголошує хлопець. – Шрифтами я цікавився з дитинства, коли навіть не знав, що це таке.

Восени Олександр планує провести в Василівці фестиваль стріт-арту. Очікується, що участь у ньому візьмуть близько двадцяти художників з різних міст. Деякі учасники – з Запоріжжя, Мелітополя, Дніпра – вже дали згоду приїхати. Запрошення інших і пошук спонсорів триває. Представники районної влади вже висловили своє зацікавлення та пообіцяли підтримку.

За задумом організаторів, фестиваль має не просто стати майданчиком для творчої тусовки вуличних митців, але насамперед повинен зробити привабливішими міський простір Василівки.

Майстер-клас з каліграфії в обласній бібліотеці

Майстер-клас з каліграфії в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці

Кейс 3. Як досягти успіху в чому завгодно

Наразі проекти Олександра Зінов’єва є переважно некомерційними. Але хлопець не виключає того, що в майбутньому обране захоплення приноситиме прибуток – вже сьогодні до нього активно звертаються замовники, попитом користуються майстер-класи з каліграфії (один з них відбувся наприкінці травня в обласній бібліотеці). Саша переконаний: аби творчий інтерес перетворився на сферу самореалізації та в рівній мірі приносив гроші й задоволення, треба працювати й постійно самовдосконалюватись. Важливо ловити й обертати на свою користь кожен момент.

Мій найбільший страх – щось прогавити. Я постійно вчусь. Дивлюсь відеокурси, виступи Брайана Трейсі та інших спікерів. Для когось нормально дивитися серіали цілими днями чи грати в комп’ютерні ігри, а я постійно дивлюсь навчальні відео, дізнаюсь щось нове. Потім сиджу, малюю. З дизайнерів мене надихає Покрас Лампас – у нього круті роботи. Але я хочу бути окремим автором, тому намагаюсь компілювати дещо, реалізовувати власні ідеї. Хочу запатентувати свій стиль.

Пошуки стилю тривають. Так само, як і побудова персонального бренда Олександра Зінов’єва. Свої роботи Саша позначає тегами NewObraz та ZinovievArt, розміщує їх у соціальних мережах. Автор не приховує: приємно отримувати позитивні відгуки, особливо від зарубіжних дизайнерів.

Зупинятися на Запоріжжі Саша не збирається. «Якщо можеш щось зробити – не відкладай, роби зараз», – висловлює він один з секретів успіху. І збирається в поїздку до Києва – шукати партнерів і замовників, нового знання й натхнення. Основний принцип каліграфії – вправно відступати від норми. І схоже, Олександр Зінов’єв його добре опанував. Принаймні, якщо включити в межі норми звичну сірість міського простору, байдужість до змін і добру традицію нехтувати можливостями.

Інна Стащук

Фото надані Олександром Зінов’євим


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в