misto.zp.ua

Критичне мислення, та чого його так не вистачає у наш час

Ні для кого не буде секретом, що людина думає поки живе. Навіть уві сні мозок контролює всі процеси тіла та, частково, навколишнього середовища. Але не дивлячись на це, поняття постійного сприйняття та аналізу у кожному разі абсолютно відносне. Хтось постійно вдумливо сприймає всі деталі життя, хтось любить не напрягати мізки кожен раз, коли можна без цього обійтись, а хтось і зовсім бездумно пускає все на самоплив. На все це безпосередньо впливає критичне мислення.
По-перше, треба визначитись із даним поняттям. Критичне мислення – це здатність людини приймати рішення обмірковано та незалежно, та через цю ж призму об’єктивності обдумувати події, вчинки свої та інших. Мислити критично означає не просто керуватися спонтанними думками та враженнями – це холодні, беземоційний процес аналізу, у якому немає місця різким подразненням, пов’язаних на переживаннях та суб’єктивності.
Мабуть багато хто міг спостерігати таку картину, коли упереджені висновки змушували людей відчувати себе дуже безглуздо, коли виявлялось, що вони не праві тільки із-за того, що не змогли окремий раз подумати перед дією.
Але недостача критичного мислення сказується не тільки на вчинках, а ще й на світогляді людини. Наш мозок працює так, щоб максимально спростити життя людині, не думаючи там, де це, начебто, не уже й необхідно. В усі часи людям було дуже легко ”впарити” якусь дизінформацію, або напівправду, задля яких-небудь цілей. Людина краще повірить у чутки, простий дискримінуючий когось текст на сторінці жовтої преси, ніж буде сприймати таку інформацію навіть більше просто до уваги, не сприймаючи, як істину, бо людина хоче знати та бути переконаним, але напружуватись над пошуком правди мало у кого з’явиться бажання, бо це енергозберегливо. Наприклад, коли у когось виникає дискусія щодо якогось спортсмена, який, начебто був улічений у прийманні стероїдів, заборонених психотропів, та взагалі домагався до жінки, або декількох жінок, то не всі будуть об’єктивні, називая ті факти, які можуть бути і не фактами зовсім, а домислами та чутками. Таким чином сперечатися дуже легко а сказати, що не знаєш досконало цієї теми, просто уникнув дискусії, якщо не знаєш, як воно є насправді, ще легше, але не всі так роблять. Виникає резонне питання: “Чому”? Є така народна мудрість, яка наголошує, що все знає тільки дурень, а мудра людина постійно сумнівається. Ось так, багато кому легше просто показати себе, як ерудовану та критичномислячу особу, а хтось і справді хоче такою людиною бути, не обманюватись та не обманювати інших своїми “глибокими знаннями”.
Отже, критичне мислення дає людині контролювати всю інформацію, яка до неї постачає, ретельно відділяючи хибне від правдивого та не беручи за істину те, що не має під собою певного фактажно-доказового грунту. Маючи цю рису легко зберігати здоровий розум та не попадати на гачок дезінформації.
підготував Руслан Мась


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в