misto.zp.ua

Життя на Порогах та Universe

Дозвольте,  у такий відповідальний момент, приєднатись до всіх, хто згадує, як пройшов 2018 рік. Наша навчальна лабораторія інтернет-радіо «Університет» та незалежний молодіжний портал «Пороги» вирішили згадати, як пройшов рік Жовтої Земляної Собаки.

 

22008372_1313115415467168_6449342066430518291_n“Цей рік для “Юніверс” та “Порогів” став багатим на події. Ми розпочали участь у двох міжнародних грантових проектах, які дозволили оновити технічну базу, та покращити умови навчання для студентів факультету журналістики спеціалізацій “радіо” та “інтернет”, навчались на семінарах та тренінгах, співпрацювали зі школярами під час медіафесту, започаткували нові проекти. Але, найціннішою для нас стала підтримка наших колег – викладачів факультету, особливо  Юлії Любченко, Наталії Виговської, Катерини Сіріньок-Долгарьової, Павла Мірошниченка. Завдяки їх творчим та науковим пошукам навчальна лабораторія інтернет-радіо “Університет” та новітніх медіа (а саме вона об’єднує “Юніверс” та “Пороги”) отримала нові можливості для розвитку та вдосконалення”

 завідувач лабораторії Логвиненко Наталія.


«Пороги» — сайт, який наступного року буде святкувати своє десятиріччя, щоденно зустрічає у себе до 200 унікальних користувачів. Цього року, тут близько 60-ти студентів отримали знаннята навички використання інструментів нових медіа, вчились створювати професійні журналістські розслідування.

У цьому році запрацювало Бюро аналітико-розслідувальної журналістики, яке вже має перші результати, а в наступному році спільно з ГО «Спілка молодих незалежних журналістів» та за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні буде обладнано ньюзрум для створення журналістських матеріалів

Проходять і будуть проходити тренінги і майстер-класи від провідних медіаекспертів, аналітиків і журналістів-розслідувачів та початківців, для школярів, студентів  Південно-Східного регіону України.

Тож, приєднуйся до “Порогів”, аби зрозуміти як працює аналітично-розслідувальна журналістика. Наразі в регіональних медіа відсутня якісна аналітика, а журналісти демонструють непрофесійність у висвітленні питань, пов’язаних із військовою тематикою, гендерною рівністю, адаптацією внутрішньо-переміщених осіб у Запорізькому регіоні.

«Universe» – студентське інтернет-радіо, що функціонує на базі факультету журналістики Запорізького національного університету з 30 жовтня 1997 року. Упродовж багатьох років воно виходила в FM-просторі та успішно витримувало конкуренцію професійних радіостанцій, але вже 8 років мовить online залишаючись однією з найкращих студентських радіостанцій України.

Мовлення ведеться 24 години на добу. В арсеналі радіо – майже 20 авторських програм, котрі створюють студенти факультету журналістики ЗНУ, а також новини, інтерв’ю та цікаві історії про цікавих людей. Молоді журналісти проводять тут свої перші ефіри. Так, цього року народилось близько 20 радійників та створились 2 постійні програми.

 “Гуд Моня” — велика перерва з Дашею Варлигіною та Віктором Посунько, які говорили лише про важливе.

  Кожної п’ятниці о 14:00-17:00 в ефірі працювала Діана Токмань зі своїм шоу Free day Friday. Разом з ведучею студенти ЗНУ і, навіть, Париж, розважались, вчились, окультурювались та спілкувались з цікавими гостями.

Нас слухали не лише на сайті, а й у соціальних мережах. Так, відтепер можна слідкувати за «Universe» у facebook  та в instagram.

Кафедра журналістики нещодавно здобула перемогу в грантовому конкурсі «Медіаграмотні і розумні: кооперація студентської молоді України і США» І за цей рік ми встигли закупити та встановити обладнання на суму більше 60 000 гривень (комп’ютер, ноутбук, три диктофони, навушники, мікрофони та мікшерний пульт).

Також “Universe” розповів 4 успішні історії випускників факультету журналістики ЗНУ.  А якщо ти у минулому студент нашого факультету і хочеш приїхати у рідні стіни та просто поспілкуватись то знай, що ми будемо тільки раді.

Завітала до нас у гості і заступник Аташе з питань культури Посольства США в Україні

Віра Максимова.

Від політики до літературних переживань говорили з Сергієм Жаданом. Майже 200 студентів зібралось аби поспілкуватись з відомим українським письменником, автором книг “ВорошиловГрад”, “Месопотамія”, “Життя Марії”, читайте тут.

До Запоріжжя завітав Андрій Куликов. Говорили про стандарти громадської журналістики у воєнний час, взаєморозуміння, національні прес-карти та незалежні ЗМІ. Журналіст провів дві зустрічі майже одна за одною, як то було можна побачити тут.

2018 рік точно пройшов шаленим темпом. У нас з’явилися ще й рубрики!

  • «Власноруч»: новий цикл інтерв’ю з запорізькими майстрами.
    Маєте друзів, які роблять власноруч дивовижні речі: керамічні глечики, в’язані новорічні светри або ґердани з різнокольорового бісеру? Розкажіть сайту “Юніверс” про них – підготуйте інтерв’ю, яке ми обов’язково опублікуємо і поділимося розповіддю про “золоті руки” Запоріжжя.
  • “ПЕРСПЕКТИ́ВА”: на початку місяця з’являється підбірка найсвіжіших конкурсів, грантів, форумів, курсів, тренінгів…загалом можливостей для вас, шановні студенти.  

До речі, багато хто користується нашими конкурсами. Так, у 2018, у Запорізькому національному університеті підбили підсумки другого обласного фестивалю шкільних медіа «Культурне розмаїття Запорізького краю». Окрім солодких призів та грамот, учні отримали можливість поспілкуватись зі своїми колегами та студентами і не соромились одне одному презентувати свої роботи.

У номінації «Радіопрограма»

  • ІІІ місце –  Запорізький колегіум “Елінт”.
  • ІІ місце – Кушугумський навчально-виховний комплекс “школа І-ІІІ ступенів-гімназія «Інтелект».
  • І місце –  КЗ “Запорізька спеціалізована школа-інтернат 1-3 ступенів «Січовий колегіум» Запорізької обласної ради.

“Радіо “Universe“ та портал “Пороги“ завжди там де цікаво. Наші журналісти у цьому році відвідали цілу купу фестивалів та тренінгів. Якщо всі описувати, вам життя не вистачить дійти до кінця цього матеріалу. Та про два скажемо.

  1. Форумі Новомедіа”, – так у соц. мережах ми підписали свої прямі ефіри, які вела наша магістранка Токмань Діана з одного із найпопулярніших журналістських форумів. Була і Фреймут, і Кузін, детальніше тут.
  2. Анастасія Раткіна та Діана Токмань вирушили до столиці аби розглянути секрет успішності радіо як бізнесу. Розібратись допоміг тренінг від Дмитра Хоркіна “Радіо як медіа та бізнес: стандарти, цінності, тренди”.

З’ЯВИВСЯ НОВИЙ ПРОЕКТ НЕумовно, який розповідає про тих, хто рішуче протидіє тискові й опору несприятливих життєвих обставин. Про тих, хто свідомо змінює простір. Про тих, хто бачить і чує інших, допомагає їм. І ви не повірите, вийшло вже 10 програм!

  • Автори випуску про «Тризуб-FM» Павло Мірошниченко, Анастасія Раткіна та Ростислав Дягілев розповідали про будні та свята радіостанції «Тризуб-FM» у с. Карлівка, що на Донеччині, за кілька кілометрів від війни. Ініціатор створення радіо та його невгамовний натхненник – Василь Мєзєнцов – розповість слухачам про особливості інформаційного меню поблизу передової, а також про позитивні світоглядні перетворення карлівчан під впливом «Тризуб-FM».

  • У цьому випуску проекту «Неумовно» ідеться про життя родини переселенки із Маріуполя Катерини Сохти, яка не зважаючи на пережиті жахи війни, страх за маленьких дітей, відсутність житла та роботи, зуміла відновити життя своєї родини і разом із чоловіком продовжує втілювати свої мрії в Україні, в іншому місті, але, так само, щиро та впевнено будує своє життя.

  • «Безкоштовні курси української мови» – організаторка й керівниця Олена Ольшанська поділиться зі слухачами подробицями про цю непересічну всеукраїнську волонтерську ініціативу та її непересічних учасників.

  • Про «Театр для діалогу» — соціальний проект, який допомагає українцям адаптуватися до нового життя. Свого часу форум-театр врятував Ірину Харламову, яка сьогодні розкаже свою історію успіху, історію свого нового життя.

  • У цьому випуску проекту “Неумовно” ідеться про те, чи важко бути господарем на своїй землі? Як об’єднати людей, щоб тут, в Україні, створити маленьку Швейцарію? Відповіді на ці питання знає голова Широківської громади Денис Коротенко. Про життя громади, амбітні мрії та щоденну працю її мешканців.

  • Ця програма розповідає про учасника національної збірної Invictus Games. Історія запорізького бійця АТО, як приклад неймовірної людської сили, яка надихає жити на повну. Головний герой програми — Євген Олексенко. Лікарі були впевнені, що він не зможе ходити без палички. Але Євген виявив надзвичайну силу духу та вже за три роки показав найкращий результат жиму лежачи серед ветеранів.

  • Программа про перший в Україні окремий волонтерський центр відпочинку для воїнів ООС. Його створили для відпочинку учасників ООС, мобілізованих, призовників, які транзитом проїжджають через Запоріжжя, військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів, які перебувають у відрядженні в Запоріжжі, а також родичів учасників ООС, які перебувають на лікуванні у Запорізькому військовому шпиталі та цивільних клініках.

  • Чи можливо зняти професійне кіно лише власними силами? Досвід показує, що так. У жовтні в Україні відбулась прем’єра містичного художнього фільму “Чорний козак” за мотивами казки Сашка Лірника. Фільм знятий без фінансової підтримки держави і великих інвесторів, тому творці називають картину першим народним фільмом. Зйомки фільму тривали десять років.

  • 7 жовтня 2018 року в прямому ефірі телеканалу 1 + 1 за версією премії Global Prize учителя в Україні було оголошено ім’я кращого вчителя України. Ним став Олександр Жук – вчитель інформатики з Запоріжжя, який не тільки вивчив жестову мову, ділиться з дітьми тонкощами ІТ і створив енергокоманду, а сам сам три роки поспіль перемагає в математичному конкурсі з усного рахунку.

  • Про професійну освіту журналістів у Німеччині та Україні, становлення у професії, спільне та відмінне у вимогах до фахівця-журналіста у черговому випуску “НЕумовно” від викладачів факультету журналістики ЗНУ Юлії Любченко та Павла Мірошниченка, які взяли участь у програмі навчання та обміну для радіожурналістів від Thomson Media.

Ось таким був наш 2018 рік. Ми бажаємо вам, аби 2019 приніс ще більше цікавого та корисного; щоб було ліньки навіть згадувати всі свої пригоди, бо так багато спогадів не вкладатимуться в голову.  А поки, нехай ваші зимові канікули будуть вдалими, набирайтесь сил, рік поросяти буде плодовитим. З прийдешнім, Вас! 


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в