misto.zp.ua

Гарантовані пільги. На що заслуговують люди з інвалідністю?

Гарантовані пільги. На що заслуговують люди з інвалідністю?

Наразі соціальний захист особам з інвалідністю гарантується відповідними законами України, такими як «Про статус ветеранів війни, гарантій та їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від ЧАЕС» та іншими.
 

Також додаткові пільги передбачені за регіональними програмами, такими як «Міська комплексна програма соціального захисту населення на 2016–2018 роки» та обласна «Назустріч людям». Проте нерідко люди не до кінця знають на які пільги та соціальні гарантії вони мають право.

Заступник начальника Управління соціального захисту Шевченківського району м. Запоріжжя Ірина Супрун прокоментувала ПОЗИЦІЇ реалізацію заходів, спрямованих на підтримку людей з інвалідністю та розповіла про основні пільги, на які вони мають право.

 

– Ірино Борисівно, скільки людей з інвалідністю у Шевченківському районі мають право на пільги?

– На сьогодні у нас на обліку більше п’яти тисяч таких осіб, у тому числі 286, інвалідність яких пов’язана з війною, 34 постраждалих внаслідок бойових дій в АТО та майже півтори тисячі осіб з інвалідністю з дитинства. Пільги та соціальні гарантії різняться в залежності від групи інвалідності, статусу особи, причинного зв’язку та інших обставин.

 

– Які основні пільги гарантуються особам з інвалідністю внаслідок війни?

– Ми можемо казати про 100-відсоткову знижку оплати за житлово-комунальні послуги, тобто на квартплату, опалення, електрику, водопостачання тощо. Також про безоплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів, позачергове безкоштовне зубопротезування та пільги, що надаються особам з інвалідність від загального захворювання.

 

– Які соціальні гарантії мають особи з інвалідністю внаслідок загального захворювання?

– Зазначена категорія осіб має пільги на: безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками відповідно черзі або надання компенсації в порядку та розмірах, передбачених законодавством; право на професійну підготовку (перепідготовку) з урахуванням медичних показань для подальшої трудової діяльності; безоплатне отримання технічних та інших засобів протезування, реабілітації та виробів медичного призначення, автотранспорту; позачергове встановлення квартирних телефонів; безкоштовний проїзд у міському транспорті (крім таксі і метрополітену), а також в усіх видах приміського транспорту. До того ж у період з 1 жовтня по 15 травня право на пільговий проїзд (50% знижку) на внутрішніх лініях повітряного, залізничного, річкового або автомобільного транспорту. Такі ж пільги має особа, що супроводжує людину з першою групою інвалідності або дитину з інвалідністю.

 

– Які зміни відбулись в отриманні санаторно-курортних путівок?

– Кабінет міністрів наразі вніс зміни до порядку забезпечення путівками за рахунок державного бюджету для деяких категорій громадян, таких як особи з інвалідністю загального захворювання, з дитинства, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи першої категорії. А саме з березня 2017 року такі люди з особливими потребами отримали право обирати заклад санаторно-курортного лікування самостійно. Якщо обраний заклад відповідає вимогам, встановленим постановою та готовий прийняти особу з інвалідністю, то між органом соцзахисту, людиною та адміністрацією санаторію укладається тристороння угода про отримання путівки та надання лікування. Гранична вартість путівки, на яку може розраховувати людина при виборі санаторію визначається щороку Міністерством соціальної політики України. У 2017 році ця сума становила 5250 грн.

 

Варто додати щодо осіб з інвалідністю внаслідок війни: 2017 року згадана категорія громадян забезпечувалась путівками, що були придбані і за рахунок місцевого бюджету, і за рахунок Мінсоцполітики. З цього ж року, згідно із рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради, особи з інвалідністю внаслідок війни можуть також самостійно обрати заклад санаторно-курортного лікування за укладанням тристоронньої угоди.

 

– Які зараз проблеми в сфері соціального захисту інвалідів чекають на своє вирішення?

– Проблемним питанням осіб, що звертаються до управління для забезпечення їх технічними засобами реабілітації, інколи стає невідповідність діагнозу, вказаному в індивідуальній програмі, та виробу, якого потребує людина. Через це спеціалісти нашого відомства змушені додатково звертатись до медичних закладів, а це віддаляє терміни забезпечення осіб з інвалідністю виробами, які їм життєво необхідні.

 

– Ірино Борисівно, скажіть, а чи надається матеріальна допомога особам з інвалідністю?

– Так, за «Міською комплексною програмою» така соціальна підтримка передбачена. Минулого року її отримали більш ніж півтори тисячі громадян на загальну суму 90 тисяч грн. Також матеріальна допомога передбачена відповідно до урядової постанови №256, яка виплачена 2017 року 151 особі загальною сумою 97 тисяч.

 

Альона САГУРА, фото автора


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в