misto.zp.ua

Експертка ІМІ Наталія Виговська: «Журналісти мають виховувати владу»

DSCN8976

Про основні закони, що гарантують в Україні доступ до публічної інформації, а також про можливості захистити свої професійні права дізнались під час інтерактивної лекції студенти-журналісти Запорізького національного університету.

 

Наталія Виговська, регіональний представник ІМІ

Наталія Виговська, регіональний представник Інститут масової інформації з 2014 року

Серед них – переважно третьокурсники, які лише наступного семестру вивчатимуть медіаправо. Тож зустріч з регіональною представницею Інституту масової інформації в Запоріжжі Наталією Виговською викликала в майбутніх медійників особливу фахову зацікавленість.

Про доступ до інформації та перепони, що можуть чинити журналістам на цьому шляху, Наталія розказує не з підручників. Медіаекспертка має значний досвід безпосередньо журналістської роботи та вже понад три роки співпрацює з ІМІ, відстежуючи ситуації з порушенням прав журналістів у Запорізькій області. Кілька кейсів, що відзначились у дослідженнях ІМІ за останні місяці, вона згадала й під час лекції. Це, зокрема, справа про побиття працівниці газети «Запорозька Січ» Тетяни Кучеренко та зовсім нещодавній напад на оператора телеканалу Z Андрія Сергєєва.

Окрему увагу лекторка звернула на Закон України «Про доступ до публічної інформації», що мав би значно полегшити роботу журналістів. Адже мета цього закону – зробити органи влади прозорішими й відкритішими. Згідно з ним, наприклад, дані про тендери, закупівлі, штатні призначення, а також проекти рішень чи протоколи засідань мають бути доступними для громадськості. Так само, згідно з зі статтею 19 Закону, кожна особа має право на доступ до інформації за інформаційним запитом.

Ви маєте абсолютне право писати запити та отримувати відповіді, – наголошує Наталія Виговська.

За словами медіаекспертки, українське законодавство про доступ до публічної інформації є досить прогресивним. Проте проблемою і досі лишаються численні «пролазки», що їх знаходять чиновники, щоб уникнути необхідності відповідати на поставлені їм питання й подані інформаційні запити. З моменту прийняття закону в 2011 році працівниками владних структур таких «пролазок» вигадано чимало. Розказала представниця ІМІ й про те, як журналісти, в свою чергу, знаходять способи обійти хитрування чиновників. Звучить комічно, але дуже наполегливим журналістам доводиться навіть ходити до чиновників… зі своїм принтером – щоб уже напевне не було можливості утримати публічну інформацію «з технічних причин».

Важливо вміти прораховувати «багатоходовки» чиновників. Журналісти мають виховувати владу.

Оскільки журналістська професія завжди передбачає роботу з гострими темами та наявність гострих кутів, журналістам-початківцям важливо знати організації, що захищають свободу слова та надають підтримку працівникам ЗМІ, блогерам, громадським активістам. В Україні однією з провідних у цій галузі є Інститут масової інформації.

– Ми повинні знати закони, аби захищати свої права. До сьогодні я не чув про 171 статтю Кримінального Кодексу. А вона дає право бути захищеним державою. Важливо знати й те, що у випадку порушення прав у роботі журналіста на отримання інформації, ти маєш куди звернутися. Зокрема, до Інституту масової інформації, – поділився своїми роздумами після лекції третьокурсник факультету журналістики Андрій Ненадов.

Зустрічі студентів з представниками ІМІ проводяться цими днями в різних містах України. Відбуваються вони в рамках заходів до дня вшанування пам’яті Георгія Гонгадзе та інших журналістів, які загинули під час виконання професійних обов’язків. Український журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» зник 16 вересня 2000 року. Замовники вбивства журналіста Гонгадзе досі не названі і не покарані.

За останніми даними ІМІ, впродовж восьми місяців 2017 року на території України (без тимчасово окупованих частин Донеччини та Луганщини і Криму) зафіксовано 173 випадки порушень свободи слова. Найбільше – у категоріях перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (54), обмеження доступу до інформації (23), погрози та залякування (21 випадок).

Інна Стащук


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в