misto.zp.ua

Екскурс від Юрія Щура

Перший_Конґрес_Українських_Націоналістів

Запорізька книгарня вітала на лекції запорізького активіста, кандидата історичних наук Юрія Щурапро ОУН на території Запорізької області 1940-1945.

Юрій Щур доволі впевнено починає свою доповідь, ніби був свідком тих подій: війна 1945 року, чекісти, важке становище в Запоріжжі. Історик за фахом почав говорити про основні напрями діяльності ОУН. Окремо – наголошує на німецькі та радянські репресії.  

1

Гостям презентують фотографії людей, які прямо причетні до тих подій. Юрій намагається запам’ятати кожного свого гостя та хоче донести: “Ми повинні знати своє минуле, бо без нього не існує майбутнього. Тоді процвітала організація українських націоналістів – рух, який боровся за відновлення Української соборної самостійної держави, її збереження та розвиток. Запоріжжя в минулі часи не було таке помпезне, воно нагадувало велике село з широкими вулицями, в якому жили добрі та добродушні люди. Подекуди стає невимовно страшно, що таке дійсно було і люди переживали страшні часи…”.

Розповідь перериває старенька бабуся, яка сиділи біла мене та уважно слухала лектора. Тихенько піднялась, в руках тримала носовий платок, щоб стримувати сльози та запитала: «Ви розділяєте – етнос від нації».

Юрій Щур з посмішкою відповів: «Я повинен займатися своєю справою. Але ми повинні знати своє коріння та минувшину нашого славетного міста, яке пережило багато та перетворилося з руїн в прекрасне місто з такими ж добрими людьми, як тоді.»

3

Лекція закінчилась, кожен поринув в свої роздуми. Автор подякував за питання. Книгарня спорожніла.

Кароліна Гайдук


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в