misto.zp.ua

Депутатські фонди: куди йдуть гроші?

Депутатські фонди: куди йдуть гроші?

Для того, аби депутати місцевих рад ще ефективніше могли виконувати свої обов’язки, у кожного з них є свій депутатський фонд. Але не всі знають, на що в дійсності витрачаються ці кошти. Натомість це дуже цікаве питання, на яке ми попросили відповісти начальника управління з питань соціально-економічного розвитку та бюджету виконавчого апарату Запорізької обради Оксану Клибу.

 

- Пані Оксано, яка історія створення депутатського фонду у Запорізькій обласній раді 7-го скликання?

 

- Депутатські фонди складаються із двох частин. Адресна матеріальна допомога для соціальнонезахищених верств населення, людей, які хворіють тяжкими хворобами чи потрапили в тяжкі життєві обставини та інше, квота складає по 300 тисяч гривень на кожного депутата. Інвестиційні проєкти, спрямовані на соціально-економічний розвиток регіону, по 700 тисяч гривень.

Депутатський фонд за адресною допомогою, який у 2016 році складав 120 тисяч, вже 2017-го зріс до 300 тисяч. Це дало можливість допомагати людям у вирішенні їх скрутних ситуацій. Проте на думку самих депутатів, такий обсяг фонду все ж недостатній на сьогодні. Тому з 2018 року вони регулярно піднімають питання про його збільшення до півмільйона. Можливо, це вдасться вже депутатам восьмого скликання?

 

- «Родзинкою» поточної каденції облради стало запровадження депутатського фонду з інвестиційних проєктів. Точніше, програми сприяння виконанню депутатських повноважень. Як ви оцінуєте це ноу-хау?

 

- Була створена робоча група із числа депутатів та працівників нашого управління із залученням представників облдержадміністрації. Найактивнішими депутатами виявилися Сергій Знаменський та Василь Хвостак. Втім, дуже багато пропозицій надали всі обранці - враховано майже всі пропозиції на підставі вимог Бюджетного кодексу України.

Рішенням Запорізької обласної ради від 06.04.2017 №54 затверджено Програму сприяння виконанню депутатських повноважень депутатами Запорізької обласної ради на 2017-2020 роки. В ній передбачені напрямки використання коштів на:

 

  • здійснення капітальних, поточних ремонтів, будівництва та реконструкції об’єктів спільної власності територіальних громад області та іншої комунальної власності громад;
  • - покращення матеріально-технічної бази та стану приміщень, заходів з енергозбереження в бюджетних установах соціально-культурної сфери регіону тощо;
  • - придбання обладнання, інвентарю та основних засобів для об’єктів спільної власності територіальних громад та бюджетних установ іншої комунальної власності, проведення ремонтних робіт і т.д.;
  • - облаштування спортивних та дитячих майданчиків;
  • - здійснення інших капітальних видатків, в тому числі на виготовлення проектно-кошторисної документації тощо;
  • - здійснення в житлових будинках, переданих в управління об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку, капітальних та поточних ремонтів, заходів з впровадження енергозберігаючих технологій і оснащення будинковими засобами обліку енергоносіїв та споживання води;
  • - облаштування і ремонт дитячих та спортивних майданчиків, стаціонарних об'єктів благоустрою, лавок на прибудинковій території житлових будинків, переданих в управління ОСББ.
  • На протязі 2017-2020 років депутатами обласної ради підтримані території регіону, в тому числі розпорядниками з деяких проєктів виступили об’єднані територіальні громади.

 

- Отже, які основні результати принесло створення депутатських фондів?

 

Із запланованих на 2017 рік видатків у сумі 61,5 млн грн. було освоєно 59,91млн грн., або 97,4%. На реалізацію заходів програми в 2018-му із запланованих 58,617млнгрн. освоєно 55,480 млнгрн. (94,7%). На 2019 рік затверджено заходів на 58,719 млн грн., освоєно 57,186 млн грн. (97,4%). На 2020-й затверджено заходів на суму 57,563млн. грн., або 97,9%від передбаченого загального обсягу за Програмою на 2020 рік. На сьогодні всі депутати обласної ради надали пропозиції щодо формування пропозицій по залишках своїх фондів.

 

Враховуючи ситуацію, яка склалася в регіоні у зв’язку з поширенням COVID-19 та необхідністю вжити термінових заходів щодо протидії розповсюдженню коронавірусу, депутатами облради спрямовано10,976 млн грн. – це 75% від запланованої суми на галузь охорони здоров’я (14,637 млн грн) - на придбання закладами охорони здоров’я обладнання, предметів довгострокового користування, медичних індивідуальних засобів захисту та дезінфекційних засобів.

 

У 2020 році в умовах карантинних обмежень та недовиконання дохідної частини обласного бюджету фінансування депутатських фондів було обмеженим до червня. Спочатку фінансувалися заходи з протидії поширення коронавірусу - маски, дезінфекційні засоби тощо, закупівля медичного обладнання. На сьогодні ситуація вирівнюється.

 

- Пані Оксано, тобто можна сказати, що депутатські фонди дійсно довели свою ефективність?

 

- Підсумки виконання програми підтверджують високу результативність роботи депутатських фондів. Кожен обранець відповідально підходить до формування пропозицій з розвитку соціальної сфери запорізького регіону, подальшого контролю щодо освоєння коштів обласного бюджету вчасно та в повному обсязі. Тобто при правильному плануванні та здійсненні контролю можна ефективно використовувати виділені кошти та допомагати соціально-економічному розвитку громади.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в