misto.zp.ua

6 завдань для школярів з тестування PISA

6 завдань для школярів з тестування PISA

Дослідження PISA проходить кожні три роки, починаючи з 2000-го. У тестуванні беруть участь 15-річні учні, які навчаються не нижче, ніж у сьомому класі.

Мета — визначити, наскільки учень зможе використовувати шкільні знання та вміння в умовах можливих життєвих труднощів і викликів.

Раніше перевірка стосувалася трьох здібностей: до читання, математики і природничих наук. У 2018 році до них також долучать здатність до глобальної компетентності.

В Україні глобальну компетентність досліджувати не будуть. Цей блок доступний тільки країнам, які проходять комп’ютерне тестування, а в Україні воно буде на папері.

Дослідження зосереджені не на перевірці знань програмного матеріалу, а на тому, чи усвідомлюють діти загальні принципи та ідеї наукової теорії. А також наскільки вони здатні використовувати отримані в школі знання і вміння в реальних життєвих ситуаціях.

Читання

«Грип»

У чому суть?

Учні отримують невеличкий текст (близько 2,5 тис. знаків), у якому описано реалістичну ситуацію, що відбувається на одній з комерційних фірм. Ідеться про добровільну імунізації проти грипу для співробітників.

У тексті пояснюють, що це за хвороба, як правильно вести профілактику, кому потрібно пройти імунізацію, а кому вона протипоказана.

Далі учням пропонують кілька завдань за змістом тексту, які б показали, наскільки добре школярі зрозуміли прочитане.

Які завдання?

Після тексту йдуть 5 завдань — тестових і описових.

У тестових потрібно, наприклад, відповісти, які з перелічених послуг пропонує організація для своїх співробітників.

В іншому завданні просять визначити стиль тексту. Чи вдалося зробити його доброзичливим і заохочувальним. Учнів просять додатково пояснити, чому вони дійшли такого висновку. При цьому потрібно посилатися на деталі тексту, малюнки, його оформлення тощо.

Ще одне завдання — подумати, чи не обманює людей конкретний фрагмент тексту, і аргументовано пояснити свою позицію.

Також для учнів описують невеликі ситуації з життя співробітників фірми і запитують, чи потрібно їм звернутися за консультацією з приводу імунізації до фахівця.

«Подарунок»

У чому суть?

Учні отримують досить об’ємне (трохи більше, ніж 6 тис. знаків) художнє оповідання під назвою «Подарунок». Його потрібно прочитати, щоб відповісти на запитання до змісту.

Які завдання?

Учням пропонують виконати 7 завдань.

Наприклад, відповісти, у якій ситуації опинилася героїня на початку оповідання: потрібно обрати з кількох варіантів відповіді. Також необхідно інтерпретувати одну з цитат головної героїні, теж обравши один з варіантів.

Завдання не лише тестові. Наприклад, школярів просять аргументовано пояснити, чи є останнє речення оповідання доречною кінцівкою для нього.

Ще один тип завдань — прочитати діалог двох людей, які обговорюють це оповідання, і навести факти з тексту, що могли б підтвердити думку учасників дискусії.

Математика

«Флешка»

У чому суть?

Учням пропонують прочитати текст про хлопчика Миколу, у якого є флешка на 1 GB. До тексту додають діаграму, на якій показано, як заповнена флешка: 650 MB музики, 198 MB фото і 152 MB вільного місця.

Які завдання?

Школярам пропонують виконати два завдання.

В умовах сказано, що Микола хоче скинути на флешку папку з фотографіями (350 MB), але не хоче видаляти ті, які там вже є. Замість цього він згоден видалити кілька музичних альбомів. Надано їх перелік із зазначенням обсягу.

Учням потрібно вибрати два альбоми, які необхідно видалити Миколі, щоб скинути на флешку нові фотографії.

Далі умови змінюються: протягом кількох тижнів Микола видаляє деякі фотографії і музику, а також додає нові (показано поточний стан пам’яті флешки). Брат дарує йому нову флешку на 2 GB, і він скидає туди все зі старої.

Тепер із чотирьох запропонованих діаграм учням потрібно вибрати ту, яка точно показує стан пам’яті нової флешки.

«Приватний будинок»

У чому суть?

Учні отримують фото приватного будинку, дах якого має форму піраміди. Нижче наведено малюнок побудованої учнями математичної моделі даху цього будинку із зазначенням довжини окремих відрізків.

Які завдання?

Потрібно розрахувати площу підлоги горища і знайти довжину зазначеного відрізка — одного з ребер бетонного блока.

Природничі дисципліни

«Куріння»

У чому суть?

Учні отримують короткий інформаційний текст (500 знаків) з даними про шкоду куріння: скільки людей помирають від куріння щороку і який рівень смертності від захворювань, спричинених курінням, буде до 2020 року. Також вказано найшкідливіші речовини, які містяться в тютюновому димі.

Які завдання?

До тексту пропонують чотири завдання. Усі вони — тестові. Наприклад, потрібно вибрати із запропонованих варіантів відповіді той, який відповідає на запитання: «Що є функцією легенів?»

Або необхідно вибрати, ризик отримати яку хворобу збільшується в разі куріння: бронхіт, ВІЛ чи вітряну віспу?

В іншому завданні учням розповідають про експеримент з пластиром проти куріння, у якому беруть участь 100 людей. Школярам потрібно вибрати один з варіантів, як краще провести цей експеримент, щоб він був найбільш ефективним.

Також учням потрібно вибрати, який з методів впливу на курців має найбільше шансів допомогти: збільшення вартості цигарок, виготовлення нікотинових пластирів, заборона курити в громадських місцях.

«Автобуси»

У чому суть?

Учні отримують два невеликі тексти, в яких розповідається про водія автобуса Рея і ситуації, в яких він опиняється.

Які завдання?

До кожного тексту — одне завдання. Наприклад, Рей поставив склянку з напоєм на панель приладів (є схема з напрямком руху). Рей різко натискає на гальма. Потрібно вибрати серед варіантів відповіді: що трапиться з водою у склянці.

В іншій ситуації йдеться про те, що двигун автобуса Рея, як і інших автобусів, забруднює навколишнє середовище. Наведено аргументи прихильників іншого міського транспорту — тролейбусів, які кажуть, що цей транспорт — екологічніший. Потрібно написати, чи мають рацію прихильники використання тролейбусів і чому.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в