misto.zp.ua

Веселівська ОТГ: формула успіху

Веселівська ОТГ: формула успіху

 Про життєдіяльність об’єднаних територіальних громад Запорізького регіону ПОЗИЦІЯ писала неодноразово. В плані децентралізації наша область сьогодні - на провідних ролях. І одним з найяскравіших прикладів тому є Веселівська селищна територіальна громада, яка за п'ять років свого існування досягла неабиякого прогрессу на ниві входження у самостійне існування.

 

За словами селищного голови Петра Кіяшка, одним з пріоритетних напрямків у розвитку громади є соціальна сфера – зокрема, охороназдоров’я, якій приділяється особлива увага. Для підтвердження цього достатньо подивитися хоча б на створене в 2019 році, на базі

центральної районної лікарні, комунальне підприємство «Веселівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Веселівської селищної ради.

 

- Цей заклад перейшов на баланс громади нещодавно. Ми змогли підготуватися до нових умов роботи та покращити медичне обслуговування. У лікарні функціонує навіть пологове відділення, на утримання якого виділяється дотація для належної роботи. У відділенні працюють досвідчені лікарі, що дуже важливо для місцевих мешканців. Я вважаю, що лікарня зараз знаходиться на належному рівні і виконує необхідні функції, - впевнений Петро Кіяшко.

 

У складі амбулаторного сектору приймально-діагностичного відділення лікарні працюють онколог, ендокринолог, нарколог, дерматовенеролог, інфекціоніст, офтальмолог, травматолог, психіатр, фтизіатр, невропатолог, акушер-гінеколог, хірург. Проведено капітальний ремонт хірургічного відділення, закінчується капремонт терапевтичного, кабінетів нарколога, ЕКГ, психіатра, травматолога, ординаторської, бухгалтерії, палати підвищеної комфортності в інфекційному відділенні. На все це було витрачено 1 661 869 гривень.

 

Невід’ємною частиною життєдіяльності Веселівської селищної територіальної громади є розвиток фізичної культури і спорту. Організацією цієї роботи займається відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету селищної ради та позашкільний комунальний заклад «Дитячо-юнацька спортивна школа» Веселівської селищної ради. Тут працюють14 тренерів в п’яти секціях (волейбол, футбол, баскетбол, вільна боротьба та пауерліфтинг). Учні спортивної школи - постійні призери обласних та всеукраїнських змагань. Про це розповів заступникдиректора з навчально-тренувальної роботи ПКЗ «ДЮСШ» Юрій Беліков.

 

-У школі займається 240 вихованців. Тільки з вільної боротьби за останні два роки ми підготували 15 кандидатів у майстриспорту. Вонипосідають перші місця на обласних і всеукраїнських змаганнях. В інших видах наші хлопці також не пасуть задніх. Все це можливо завдяки тому, що громада виділяє кошти на зарплату тренерам та закупівлю нового інвентаря, - каже Юрій Васильович.

 

Тільки 2020 року фінансування фізичної культури і спорту у Веселівській селищній територіальній громаді склало 240 000 гривень. Крім того,активно залучаються спонсори, за допомогою яких за п’ять років на розвиток та популяризацію спорту у громаді було залучено понад мільйона гривень додаткових коштів!

 

- Як можна оцінити професійного тренера? Тільки за результатами його праці. Якщо людина приносить певний результат і виборює зі своїми вихованцями перемоги,вона важлива. Тому на різноманітні змагання виділяємо більше півмільона гривень. Хоча для нас це дуже великі кошти, ми їх не шкодуємо, - запевняє Петро Кіяшко.

 

Не чужі для громади і творчі надбання. У закладах культури ОТГ функціонують49 колективівхудожньої самодіяльності, в яких займаються 348 чоловік, три любительских об’єднання та клубиза інтересами – це ще 23 особи. Будинки культури, центр дозвілля, сільські клуби, бібліотеки та дитяча мистецька школа, радіостанція, хаб... На базі селищного Будинку культури і дозвілля створено оновлений вокально-інструментальний колектив «Веселяне» та духовий оркестр. Свою майстерність удосконалює вокальний жіночий ансамбль «Калинонька», розпочав роботу дитячий колектив бального танцю «Веселка».

- На сьогодні селищний Будинок культури і дозвілля налічує 16 творчих колективів. З них: сім танцювальних, вокальні ансамблі, а такожтеатральна студія «Імпровізація», куди може прийти кожен охочий житель громади. Також є коллектив «Золота нотка»,де діти займаються вокалом. В умовах карантину намагаємось брати участь у всіх можливих онлайн-конкурсах. Дуже пишаємось танцювальним колективом «Атмосфера», неодноразовим призером міжнародних конкурсів.

Найголовнішим нашим придбанням за останній час стала купівля великого сучасного екрану для відеопоказів, слайдів, фільмів тощо. Надалі плануємо його використовувати для показів мультфільмів длядіточок і кіно старої епохи для людей похилого віку, - відзначає завідувачка селищного Будинку культури та дозвілля Веселівської ОТГ Валентина Демиденко.

 

Освітня галузь у громаді посідає не менш значущу позицію, тому на розвиток освітніх закладів видиляються чималі кошти. За п’ять років обсяг видатків на їх утримання склав 182 400 592 гривні. В ОТГ працюють три заклади загально-середньої освіти, три навчально-виховні комплекси, три дошкільних та два позашкільних навчальних заклади.

 

- Якісна освіта і майбутнє наших дітей – це ті аспекти, з позицій яких ми здійснюємо аналіз розвитку галузі освіти за попередні роки та визначаємо орієнтири на наступні. Так, два роки тому учениця 9-гокласу КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1» посіла1-е місце на Всеукраїнському етапі олімпіади з української мови та літератури, за що їй було призначено стипендію ім. Тараса Шевченка, а у 2020 році за результатами ЗНО вона отримала 200 балів з історії України. Це дуже високі показники. На сьогодні наші навчальні заклади посідають належні місця у рейтингу серед іншіх у Запорізькій області, і, сподіваюсь, це ще не межа, - говорить Петро Кіяшко.

 

В квітні 2016 року в громаді було створено відділ «Центр надання адміністративних послуг». А у 2017-му, за підтримки програми «U-LEAD», в рамках пілотного проекту було відкрито новий модернізований Центр в форматі відкритого простору - інвестиціїв нього склали 1 млн. 800 тис. грн. Наразі спеціалістами ЦНАП мешканцям району надається 116 видів послуг. За рахунок коштів громади у 2019 році придбано обладнання для оформлення паспортів громадян України– внутрішніх і закордонних.

 

Як зазначила начальник відділу «Центр надання адміністративних послуг» Веселівської ОТГ Тетяна Овдієнко, коли постало питання про створення ЦНАП у форматі відкритого простору, він став єдиним у Запорізькій області, відібраним для реалізації цього проєкту. З квітня 2016 року по серпень 2020-го центром було надано 37224 послуги, 23512 консультацій, а до бюджету громади надійшло коштів на суму 803 тис. грн.

 

- Маю надію, що в цей нелегкий період веселівці не відчули на собі брак коштів. Відзначу, що за останній місяцьу нас навіть є перевиконання фінансового плану. Ми просто займаємосясвоєю справою, і які б життя не ставило умови, все одно перемагаємо! Тому що керівний склад громади - люди високопрофесійні, майстри своєї справи. Тільки спільнимизусиллямими зможемо зробити Веселівську громаду ще кращєю! – наголошує голова селищної ради Петро Кіяшко.

 

Олексій ВЛАСОВ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в