misto.zp.ua

У Запоріжжі презентували особливу книгу для особливих діток

Білосніжка-cover

Ілюстрована казка  «Білосніжка» адаптована для дітей з дислексією, аутизмом та іншими особливостями розвитку. Це перша в Україні книга з піктограмами, що робить доступнішим знайомство з читанням діткам раннього віку та аутичним діткам.

Запорізьким фахівцям і батькам книгу представила Ганна Усатенко – психологиня, перекладачка і засновниця видавництва Dyvogra. Презентація відбулася за підтримки запорізької обласної організації  «Аутизм – свідоме батьківство».

Ідея створення літератури, адаптованої для дітей з особливими потребами, виникла в Італії. Вона належить фахівчині з розвитку дітей з розладами спектру аутизму Енці Крівеллі.

«Ця книга навчає розумінню тексту і робить читання доступним для тих дітей, які раніше не мали можливості навчитися читати. Читання, у свою чергу, полегшує для них процес соціалізації», – зазначила Ганна на презентації.

Приклад піктограм PSC

Приклад піктограм PSC

Дитяча книжка створена за допомогою піктограм PCS – у ній кожне слово містить зображення, що передає його зміст. Це дозволяє навчити дитину читати не через вивчення алфавіту, а через поняття, образи та поєднання літер, що їм відповідають.  

«Білосніжка» враховує усі нюанси, що допомагають дітям читати легко та із задоволенням. Книга має спеціальну форму – кожна наступна сторінка трохи більша за попередню. Тож будь-яка дитина, не зважаючи на порушення координації або інші особливості свого розвитку, комфортно почуватиметься під час читання та зможе послідовно знайомитися з історією.

«Мене часто запитують – як читати? Можна починати, просто роздивляючись картинки. Можна вивчати, наприклад читати по символу щодня. Усе залежить від того, як ви працюєте зі своєю дитиною, від її потреб», – ділиться досвідом Ганна Усатенко.

Довідка

PCS (picture communicational symbols) – це міжнародна система кольорових або чорно-білих зображень, що використовуються в навчанні, в тому числі для дітей з особливостями розвитку. Вона створена американською компанією з альтернативної комунікації та розвитку спеціальної освіти Tobii Dynavox. Система містить близько 5 тисяч символів та вже перекладена сорока різними мовами.

Тетяна Омельченко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в