misto.zp.ua

Грати по-дорослому: перший в Україні дитячий театр відкрився в Запоріжжі

Фото з сайту театру "Свія"

 Фото з сайту театру "Свія"

15 жовтня в Запоріжжі відбулося відкриття дитячого театру «Свія». Це перший і єдиний в Україні та Європі професійний театр, у якому задіяні діти. «Виріс» він з театральної студії «Свія», що почала працювати ще в 2005 році. Відтоді вихованці студії неодноразово ставали переможцями та лауреатами багатьох театральних премій.

У день відкриття театру запоріжанам була представлена вистава «Як гноми весну шукали». Це лірична комедія, про те, що все справжнє і найкраще знаходиться зовсім поруч – варто лише роззирнутися довкола. Яскраві казкові персонажі, невимушена атмосфера, сучасна українська та класична музика – всі елементи вистави були сприйняті глядачами з цікавістю та захватом. Усе це – заслуга професійного педагогічного колективу на чолі з художньою керівницею і режисеркою – Світланою Ємець. Після прем’єри «Пороги» дізнались більше про роботу й майбутні плани унікального театру безпосередньо від Світлани Олександрівни.

Насамперед які ваші враження від прем’єри? Чи все пройшло так, як ви планували?

Пройшло, навіть, краще ніж я сподівалася. Я чекала на традиційний «дурдом і бардак», а натомість вийшло все досить організовано.

Як і чому виникла ідея створення такого театру?

Ідея в повітрі літала уже давно. Ще від того моменту, як малеча почала показувати серйозні результати і грати на високому рівні – про це нам говорили викладачі вищих навчальних закладів, до яких вступають наші діти. Саме тоді ми вирішили, що настав час їм стабільно виходити на сцену. Але не тільки їздити фестивалями, концертами, іншими містами, а мати постійний майданчик у рідному місті, де ми також мусимо укріпитися, пустити тут коріння. Тому що парадоксальна ситуація складається: наших дітей знають у кожному місті країни, на всіх фестивалях, але в рідному місті про них невідомо.

Структура початково була приватна, тобто зараз ми позиціонуємо себе як благодійний проект. Вхід до нашого театру абсолютно безкоштовний був, є і буде. А соціальний проект дає можливість всім верстам населення відвідувати театр, незалежно від того, мають вони гроші чи ні. До того ж, в Запоріжжі не так багато місць, куди турист може піти а театр – це активна туристична точка.

Тобто в створенні дитячого театру саме в Запоріжжі є своя мета? Яка вона?

Це правильно, якщо в Запоріжжі буде такий театр. Діти будуть укріплюватися і розвиватися в нашому місті, і це одна з цілей, яких би я хотіла досягнути. Я люблю це місто, незважаючи на те, що воно не дуже таки зрозуміле, хаотичне… Хочеться, щоб у ньому було щось таке, чого немає більш ніде. Власне, цей проект і має бути фішкою, яка у всеукраїнському масштабі зробить Запоріжжя відомим.

IMG_1547

Ви презентуєте себе як перший і єдиний дитячий театр в Україні і Європі, чи це справді так?

Це дійсно так і є. Є багато студій, які показують і презентують своє мистецтво. Переважно вони знімають приміщення або театр, час від часу виходять на майданчик… Але я ніде не зустрічала театри, які дають вистави на регулярній основі, тобто спектаклі, що будуть проходити і в суботу, і в неділю, по дві інсценізації на день. Навіть не в усіх професійних дорослих театрах існує такий графік! А в нас будуть дві вистави на день: дві в суботу і дві в неділю, об 11 і 14 годині. За необхідності будуть ще вечірні спектаклі.

Як склався педагогічний колектив театру?

Я рідко шукала викладачів. В основному, вони самі з’являлися на моєму горизонті. Я дуже покладаюся на жіноче шосте почуття. Так було і в цьому випадку. Команда склалася інтуїтивно: поступово долучалися люди які з’являлися у моєму житті. Причому вони приходили у момент найвищої потреби і з абсолютно неочікуваних місць.

Як відбувається набір нових акторів у театрі?

Ми функціонуємо 12 років як студія, і на базі цієї студії відкрито театр. Прийом дітей в студію відбувається від 4 років. Набір обмежений: ми не беремо всіх, бо охочих – ціла черга. Зараз у нас функціонує велика кількість груп, в кожній з них – 9 максимум 10 (в молодших групах) дітей. Дітки, які досягають своїми виконавськими здібностями певного рівня, можуть виступати в театрі. Ми не відбираємо дітей за якимись критеріями і не влаштовуємо кастинг. Якщо дитина приходить і є місце – то вона потрапляє до студії, якщо місця немає, то доводиться чекати…

IMG_1566

Хто допомагає з фінансуванням проекту?

Це народний проект, тобто спонсорами є батьки, дідусі, бабусі дітей, які навчаються. Крім того, це абсолютно незнайомі люди, які переймаються ідеєю створення театру в Запоріжжі.

Всі фінанси прийшли від людей, саме тому ми не маємо права якось комерціалізувати цей проект.

Які плани на майбутнє?

Завтра на роботу (прим.: сміється). Ми не маємо такого щастя як відпочинок, навіть в державні свята. Розширяти студію я буду тоді, коли прийдуть відповідні люди. Педагог дитячої студії – це не актор театру. Це актор театру, який є одночасно педагогом, режисером, художником, психологом, гримером і одночасно не гидує зводити дітей до вбиральні, коли в цьому є необхідність. Це не IT-сфера, за це шалені гроші не платять. Відповідно, таких людей мало…

«Пороги» рекомендують відвідати принаймні одну з вистав незвичайного театру. Дізнатись репертуар на місяць можна за посиланням. Вистави відбуваються за адресою: вулиця Козача, 7А (зупинка «Трампарк»).

Підготувала Анастасія Третяк

Фото: Євген Терещенко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в