misto.zp.ua

«And Oscar goes to…»

ОСКАР 1 (1)

Чергова церемонія вручення кінопремії «Оскар» відбудеться вже 4 березня 2018 року в театрі «Долбі» у Голлівуді. А це значить, що ми нарешті дізнаємося про головні здобутки світового кінематографу в 2017 році. Цьогорічна дата вручення «Оскарів» була змінена, оскільки церемонія збігалась у часі з зимовими Олімпійськими іграми. Підозрюю, що претендентів на золоту статуетку таке очікування трохи бентежить. Але для нас з вами це вдала нагода підготуватися до події, вивчити всіх номінантів і зробити свої прогнози: хто отримає головні відзнаки?

Найкращий фільм 

У номінацію «Найкращий фільм року» потрапили одразу дев’ять фільмів! Зокрема, в цьому довгому списку: воєнна драма Кристофера Нолана «Дюнкерк», підліткова драма «Леді Бьорд», британський драматичний байопік Джо Райта «Темні часи», драматичний фільм «Три білборди на кордоні Еббінг, Міссурі» (до речі, чи не забагато драми, на вашу думку?) та чимало інших цікавих стрічок. Проте безумовний фаворит лише один.

Фентезійний фільм «Форма води» номінований у рекордних 13 категоріях на «Оскар» з 24 можливих! З основних варто відзначити: «Найкращий фільм», «Найкращий режисер», «Найкраща жіноча роль» і «Найкращий оригінальний сценарій». Справді, «Форма води» – абсолютний фаворит цього року: критикам і журналістам у фільмі сподобалося абсолютно все, а середній бал на поважному сайті Metacritic дорівнює 97%. Стрічку називають найкращою роботою Гільєрмо дель Торо з часів легендарного «Лабіринту Фавна».

Робота над фільмом зайняла загалом шість років. Сценарій дель Торо писав у парі з Ванессою Тейлор.  В одному з інтерв’ю він зізнався, що від початку бачив виконавицею головної ролі тільки Саллі Хокінс і не помилився з вибором головної героїні.

ОСКАР 2

За сюжетом, дія розгортається в 1963 році, за часів Холодної війни. Німа прибиральниця Еліза працює в секретній урядовій організації, де проводять експерименти над гуманоїдом-амфібією. Поступово Еліза знайомиться з монстром, намагається дізнатися його трохи краще і в підсумку закохується. Відомо, що у води немає форми: вона приймає форму будь-якої посудини. Гільєрмо дель Торо говорить, що так само влаштована любов.

Не буду спойлерити. Відзначу лише, що оглядач видання The Hollywood Reporter Девід Руні поставив фільму найвищий бал – 100/100. На його думку, дель Торо продовжує тему готичної горор-мелодрами, яку можна було побачити в його минулій стрічці – «Багряному піку». Але при цьому, вказує критик, постановнику вдалося позбутися всіх недоліків, на зразок плоских персонажів і перевантаженого сюжету.

Можливо, цього разу дель Торо таки додасть до своє колекції з «Золотим Левом» та «Золотим Глобусом» такого бажаного «Оскара». І можливо, саме ця «золота фігурка» дасть змогу режисерові нарешті відзняти стрічку, на яку чекають усі поціновувачі творчості Говарда Лавркафта – «На стрімчаках божевілля».

Тим, хто ще не встиг зацінити повну версію фільму, раджу переглянути принаймні трейлер.

Найкраща режисерська робота

За перемогу в номінації «Найкраща режисерська робота» змагаються одразу п’ять акул кінематографа. Серед них і Кристофер Нолан, який досі якщо й брав «Оскара», то тільки щоб потримати. Режисера декілька разів номінували в різних категоріях ще з 2002 року, проте жодного разу цю премію йому так і не вдалось отримати. Зараз же він виступає зі своєю стрічкою «Дюнкерк», про яку йтиметься далі.

ОСКАР 3

«Дюнкерк» одразу починається з місця події – розрахунок на те, що глядач знайомий з історичним бекграундом. Дюнкеркська операція 1940 року – евакуація союзних (англійських та частини французьких і бельгійських) військ з району Дюнкерка (Франція). У результаті прориву німецьких танкових з’єднань до Аббевіля чотири десятки англійських, французьких і бельгійських дивізій виявилися відрізаними і притиснутими до моря в районі Гравлін.

Попризірковий акторський каст (тут і рідні серцю Нолана Том Харді та Кілліан Мерфі, і голос Майкла Кейна звучить з «радіо»), героїв чи антигероїв як таких картина не показує. Суто історична (хоча й не документальна) стрічкарозкриває нам ідею зустрічі людини з війною. Ні, ми не побачимо кривавої бійні або закликів до відповідальності за тисячі людських життів, жодного перепису історії чи ідеологічних «лозунгів». І тим не менш фільм Нолана говорить про війну пронизливо й моторошно – як саундтрек Ганса Ціммера на фоні.

Фільм отримав схвальні відгуки критиків, особливо за режисуру і постановку. Дехто називає його найкращим у кар’єрі Нолана. У будь-якому раз режисер не дарма номінований на цьогорічний «Оскар». А тим, хто досі має сумніви щодо цього, пропонуємо побачити на власні очі трейлер.

Найкращий актор

Серед номінантів на найкращу головну роль серед чоловіків цього року опинилися Тімоті Шаламе («Назви мене своїм ім’ям»), Деніел Дей-Льюїс («Примарна нитка»), Деніел Калуя («Пастка»), Дензел Вашингтон («Роман Ізраел, Esq»). Серед номінантів можна знайти і прізвище видатного актора Гері Олдмена, якийможе отримати «Оскар» за роль Вінстона Черчилля в стрічці «Темні часи». Хоча містер Олдмен неодноразово номінувався та отримував нагороди за заслуги в галузі кіномистецтва, почесної статуетки  «золотої людини» ви не побачите на його полицях з нагородами. Навіть більше: це дебют актора у ролі номінанта на «Оскар».

Гра Гері Олдмена захоплює глядача за кілька хвилин. Сам актор зазначав, що роль прем’єр-міністра Великобританії виявилась для нього найважчою в його кар’єрі. Зокрема, і в прямому сенсі, адже для відтворення образа Черчилля акторові доводилося носити на собі грим вагою майже в половину його власної. За час зйомок Олдмен провів у кріслі гримера понад 200 годин. А ще актор отримав серйозне нікотинове отруєння, оскільки був змушений викурити близько 400 сигар у процесі створення стрічки: «Ну не може бути Черчилль – і без сигари».

При підготовці до зйомок Олдмен протягом восьми місяців наполегливо вивчав особистість політика, що вкрай рідко роблять інші актори. Він прочитав кілька книг Черчилля, декілька десятків біографічних матеріалів, прослухав його аудіозаписи, щоб навчитися імітувати голос і інтонації, а також регулярно відвідував Військові кімнати Черчилля, надихаючись предметами, на яких залишив свій слід політик.

Черчилль

Це вже друга стрічка на 90-му кінофестивалі 2018 року, яка присвячена воєнній тематиці (перша – «Дюнкерк»). Збіг обставин або тривожне передчуття наближення темних часів – спекулювати на цю тему ще доведеться критикам, а ми лише можемо робити припущення: чи зможе Гері Олдмен додати до своєї колекції ще одну поважну нагороду.

Найкраща актриса

Серед номінантів на найкращу жіночу роль є прізвище людини, що ледве не щороку бере участь у боротьбі за «Оскар» – це Меріл Стріп. У 2012 році вона вже номінувалась у цій же категорії за роль Маргарет Тетчеру стрічці «Залізна Леді». Цього разу акторка знову може отримати відзнаку за роль сильної та рішучої жінки у фільмі Стівена Спілберга «Секретне досьє».

У центрі сюжету – оприлюднення журналістами американських видань The New York Times і The Washington Post секретних документів Пентагону про хід війни у В’єтнамі. Коли уряд через суд звинувачує «Таймс» у розголошенні державної таємниці, перед їхніми колегами встає вибір: або залишатися «хорошими хлопчиками», або знайти секретні документи і теж оприлюднити їх. Останній варіант привабливіший з багатьох причин: читачів стане більше, товаришів у професії треба підтримати. Ну і, зрештою, можна довести собі: у The Washington Post працюють справжні журналісти, а не обслуговуючий персонал уряду, який час від часу допускають на вечірки до міністрів. А з іншого боку: кар’єра, сім’їі свобода, яких можна позбутися…

Непересічний сюжет доповнюється надзвичайним кастом: у фільмі грають, крім вже згаданої Меріл Стріп, Том Генкс, Сара Полсон, Боб Оденкерк. Такого зіркового міксу виявилося достатньо, аби зробити якісний фільм.

Найкращий анімаційний повнометражний фільм

Для тих, хто очікує на «Оскар» ще й заради поповнення колекції улюблених мультфільмів, є пречудова новина. Цього року «Оскар» номінував п’ять гідних робіт. Серед них є і дійсно оригінальне та недитяче анімаційне кіно.

Одна с таких стрічок присвячена видатному художнику Вінсенту ван Гогу. «З любов’ю Вінсент» не просто ілюструє нам історію життя нідерландського генія, а й сама є «полотном» – баченням життя очима ван Гога. Це перший в світі анімаційний повнометражний фільм, повністю намальований олійними фарбами.

Створювали його вручну більше п’яти років. Щоб наблизитися до стилю ван Гога, понад сто художників з усього світу пройшли спеціальну перепідготовку. Розробка фінансувалася польським Інститутом кіномистецтва, а перепідготовка митців була частково здійснена на кошти, отримані через краудфандингову платформу Kickstarter. Відтак, «З любов’ю Вінсент» – втілення мрії шанувальників ван Гога побачити кіно про свого кумира.

Ван Гог

Цікаво й те, що стрічка має ледве не детективний сюжет. Головний герой Арман прибуває в містечко Овре, де помер художник, щоб передати його останній лист. Він зустрічає різних людей, які особисто знали Вінсента, і намагається розібратися в загадкових обставинах його смерті.


Наостанок зазначимо, що ведучий церемонії «Оскар» – комік Джиммі Кіммел– проводитиме вручення вже другий рік поспіль. А нам з вами лишається дочекатись, коли на початку березня в Лос-Анджелесі сходи театру «Долбі» прикрасять червоними доріжками.

Підготував Леонід Євдокимов


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в